Järjestö laski yli sata yhteyttä Trumpin ja venäläisten välillä – ”Uskon sen mitä silmäni näkevät”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Donald Trumpin Venäjä-yhteyksiä tutkivan Moskova-projektin johtaja uskoo erikoissyyttäjän raportin valmistuvan pian.
Presidentti Donald Trumpin ja tämän lähipiirin epäilyttävät yhteydet venäläisiin ovat puhuttaneet koko presidenttikauden ajan ja niihin liittyvät tutkinnat ovat huipentumassa. Erikoissyyttäjä Robert Muellerin laajan Venäjä-tutkinnan uskotaan valmistuvan lähiviikkoina tai kuukausina. Samaan aikaan kongressin demokraatit käynnistelevät omia selvityksiään, jotka liittyvät presidentin perheen liiketoimintaan ja mahdolliseen vehkeilyyn Venäjän kanssa.

Washingtonissa vain kahden korttelin päässä Valkoisesta talosta näitä asioita on selvitelty jo pitkään: demokraattipuoluetta lähellä oleva ajatuspaja Center for American Progress käynnisti helmikuussa 2017 Moskova-projektiksi nimetyn hankkeen, jonka tavoitteena on koota yhteen ja analysoida Trumpin ja Venäjän yhteyksiin liittyviä tietoja.

– Tavoitteenamme on selvittää perusteellisesti mitä vuonna 2016 oikein tapahtui, selittää Moskova-projektia johtava Max Bergmann.

Mistään puolueettomasta selvityksestä ei ole kyse, sillä CAP katsoo maailmaa vankasti liberaalista näkövinkkelistä. Vuonna 2003 perustetun järjestön ensimmäisenä puheenjohtajana toimi John Podesta, joka on työskennellyt presidentti Bill Clintonin kabinettipäällikkönä ja toimi vuonna 2016 Hillary Clintonin kampanjan vetäjänä.
Bergmann on itse entinen ulkoministeriön virkamies joka työskenteli Barack Obaman hallinnossa ulkoministeri John Kerryn puheenkirjoittajana. Monet Bergmannin ja hänen tiiminsä keräämät tiedot ovat kuitenkin todennettavissa myös puolueettomasti.

– Pidämme itseämme ikään kuin konsultteina, joiden alaa Venäjä-tutkinta on. Viimeisen vuoden aikana olemme myös alkaneet näkyä enemmän julkisuudessa ja selittää yleisölle tutkimuksiin liittyviä kuvioita.

Tapahtumien selittämiselle onkin tarvetta, sillä parissa vuodessa tutkinnasta on muodostunut valtavan monimutkainen vyyhti jossa osallisena on suuri määrä henkilöitä.


Trumpin lähipiiristä keskeisiä hahmoja ovat esimerkiksi entinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn, joka sai potkut valehdeltuaan yhteyksistään Venäjän suurlähettilääseen, sekä Trumpin entinen lakimies Michael Cohen, joka todisti viime viikolla kongressille hoitaneensa Trumpin liiketoimia Venäjälle vielä vaalikampanjan aikana.

Tammikuussa Moskova-projekti julkaisi hätkähdyttävän laskelman, jonka mukaan Trumpin kampanjassa ja siirtymähallinnossa työskennelleillä henkilöillä oli kaikkiaan yli sata kontaktia presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin, venäläistiedusteluun, maan pankkeihin tai poliitikkoihin. Tiedot koottiin oikeuden asiakirjoista ja muista julkisesti saatavilla olevista dokumenteista.

– Kyse ei ollut yhdestä tapaamisesta vaan jatkuvasta yhteydenpidosta, Bergmann sanoo.

– Haluan uskoa sen mitä omat silmäni näkevät. On selvää, että Trumpin kampanja ja venäläiset toimivat yhdessä.

Kuuluisa tapaaminen ja Wikileaks

Kuuluisin Trumpin lähipiirin ja venäläisten välinen tapaaminen järjestettiin 9. kesäkuuta 2016 New Yorkin Trump Tower –pilvenpiirtäjässä. Paikalla olivat Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr., vävy Jared Kushner ja kampanjapäällikkönä tuolloin toiminut Paul Manafort.

– Tapaamisen tarkoituksena oli saada haltuun vahingoittavaa tietoa Hillary Clintonista ja venäläisille auttaa Trumpin kampanjaa. Toisin sanoen kyse oli juonittelusta, Bergmann sanoo.

– Sillä tarkoitetaan salaista yhteistyötä, jossa päämääränä on lain rikkominen tai huijaaminen. Tapaaminen todennäköisesti rikkoi vaalilainsäädäntöä. Ja tämä kaikki haluttiin pitää salassa.


Bergmannin mukaan toinen osoitus venäläisten kanssa ”vehkeilystä” on Trumpin tukijoihin kuuluneen Roger Stonen yhteys Wikileaks-vuotosivustoon, joka julkaisi venäläishakkerien demokraateilta varastamia tietoja vaalien alla.

Stone kehuskeli julki tulevilla paljastuksilla etukäteen. Viime viikon kuulemisessa Michael Cohen väitti myös Trumpin kuulleen paljastuksista Stonelta ennen niiden julkaisua.

Trumpin vastahyökkäys toimii

Presidentti Trump on hyökännyt raivoisasti tutkimuksia vastaan ja kutsunut erikoissyyttäjän vetämää Venäjä-tutkintaa noitajahdiksi. Bergmannin mukaan presidentin ylläpitämä kampanjointi on yksi syy siihen, että yleisö on toistaiseksi ollut haluton tekemään johtopäätöksiä tämän syyllisyydestä.

– Tämä taktiikka toimii riittävän hyvin pitääkseen republikaanit hänen puolellaan, vaikka asia kaikkiaan herättää epäilyksiä laajasti yli puoluerajojen.

Ajatus Yhdysvaltain presidentistä pelaamassa Venäjän pussiin on niin uskomaton, ettei sitä ole helppo hyväksyä.

– Tapahtumat eivät ole kuin jostain jännitysromaanista vaan vielä hurjempia kaikkine käänteineen ja mukana olevine henkilöineen. Epäluulo on ymmärrettävää.


Hän vertaa tilannetta 1970-luvun Watergate-tutkintaan, joka johti lopulta presidentti Richard Nixonin eroilmoitukseen.

– Uskon että tätä kaikkea tullaan katsomaan samaan tapaan kuin Watergatea. Totta kai Nixon teki sen mitä teki, mutta kaiken selvittämiseen meni kaksi vuotta. Silloinkaan tapahtunutta ei haluttu ensin uskoa.

Muellerin raporttia odotetaan

Entinen FBI-johtaja Robert Mueller nimitettiin Venäjä-tutkinnasta vastaavaksi erikoissyyttäjäksi toukokuussa 2017. Nimityksen teki apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein sen jälkeen, kun Trumpin oikeusministeri Jeff Sessions oli jäävännyt itsensä tutkimuksista.
Mueller on hoitanut tehtäväänsä pääasiassa hiljaisuudessa – poikkeuksena syytteet, joita tutkinta on nostanut liutaa Trumpin lähipiiriin kuuluneita ja vaalivaikuttamiseen sotkeutuneita venäläisiä vastaan.

– Koko Washington elää vuodoista ja jokainen toimittaja yrittää epätoivoisesti saada tietoa tästä tutkinnasta. Se, että vuotoja ei ole ollut, kertoo Muellerin tutkijoiden suhtautuvan työhönsä äärimmäisen vakavasti. Itse en ole koskaan nähnyt vastaavaa, Bergmann toteaa.

Myös hän uskoo Muellerin raportin valmistuvan lähiaikoina. Samaan aikaan edustajainhuoneessa enemmistön saaneet demokraatit pääsevät johtamaan tutkimuksia aiempaa laajemmilla valtuuksilla.

– On selvää että tutkinnassa edetään kohti presidenttiä ja hänen lähipiiriään. Syytteet ovat jos saaneet Trumpin kampanjapäällikkö, hänen kakkosmiehensä sekä presidentin henkilökohtainen asianajaja ja turvallisuusneuvonantaja. Ketä heidän yläpuolellaan on jäljellä?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt