Video: ”Isis-vaimo” Sanna puhuu lastensa kanssa suomea ja kertoo sukulaisten tietävän heidän olevan Syyriassa

Suomalainen ”Isis-vaimo” Sanna perheineen oli kuolla pommituksissa viikonloppuna Syyriassa ennen pakoaan terroristijärjestön viimeisestä linnakkeesta.

6.3.2019 19:52

Terroristijärjestö Isisin viimeisestä tukikohdasta, Itä-Syyriassa piiritetystä Baghouzin kylästä lastensa kanssa paennut suomalaisnainen Sanna kuvaili CNN:n haastattelussa, kuinka pommitukset olivat tuhonneet heidän telttansa kolme päivää aiemmin.

– Olimme lähes palaa telttaan. Telttamme paloi, kaikki paloi. Tässä on kaikki, mitä meillä on jäljellä. Saimme jotain muilta, mutta kaikki oma paloi, kaikki, viittoili mustaan, ainoastaan silmät paljastavaan burkaan pukeutunut Sanna erämaassa kylän lähellä.

– Se oli kauheaa. Halusin pois jo kauan sitten. Mutta pelkäsin, mitä tapahtuu jos yritämme ulos. Liikkui huhuja, että he kiduttavat lapsia ja minua, joten yritimme jatkaa elämäämme.

  • Yllä olevalla tekstitetyllä videolla ote CNN:n haastattelusta.

CNN:n toimittaja Ben Wedeman haastatteli suomalaisnaista tasangolla Baghouzin lähellä, jonne kurdijoukot olivat keränneet kylästä paenneita. Nainen kertoo nimekseen Sanna, mutta ei halua paljastaa sukunimeään. Hän sanoo kääntyneensä islamiin 14 vuotta sitten. Sitä ennen hän oli kristitty.

Naisen mukaan hänen perheensä Suomessa tietää heidän olevan Syyriassa ja he ovat olleet sukulaisiin yhteydessä.

– Kyllä koko ajan. He tietävät, että olemme täällä, sanoo helsinkiläisnainen ja uskoo, että myös Suomen viranomaiset ovat tietoisia asiasta.

– Kyllä heidän täytyy olla, kyllä.

IS sai käyttöönsä koko CNN:n kuvaaman haastatteluvideon. Vajaa kymmenen minuuttia kestävällä videolla kuuluu, kuinka Sanna keskustelee suomeksi lastensa kanssa.

– Odota nyt, hän tokaisee pariin otteeseen muutaman vuoden ikäiselle pojalle, joka suomeksi puhuen yrittää saada äidiltään huomiota kesken haastattelun.

Poika kutsuu Sannaa suomeksi ”äidiksi”.

Naisella on mukana neljä lasta, joista vanhin, 13-vuotias tytär puhuu äitinsä tavoin englantia hyvin selkeästi suomalaisella aksentilla.

Syyrian sotaan ja kurdeihin erikoistunut toimittaja Mutlu Civiroglu kertoi twiitissään, että Sanna oli ollut naimisissa kahdesti ja nyt myös hänen 13-vuotias tyttärensä on naimisissa.

Naisella on mukanaan kolme lasta.

CNN:n toimittaja kysyy Sannalta haluaako tämä palata Suomeen, johon nainen vastaa haluavan, mutta olevan peloissaan. Tässä vaiheessa 13-vuotias tytär tulee ääneen, kysyen englanniksi: ”Haluatko takaisin Suomeen”.

Äiti tokaisee tytölle suomeksi: ”Ai mitä? Nyt vai?”.

– Haluan palata Suomeen nyt, ehdottomasti, ehdottomasti, ehdottomasti, äiti vastaa.

– Voin olla muslimi siellä. Suomessa on helppoa elää.

Tytär kertoo CNN:n toimittajalle elämän Isisin parissa olleen ”normaalia”. Hän sanoo oppineensa arabiaa jo Suomessa ja käyneensä jonkin koulua Isisin luona asuessaan.

Toimittaja kysyy suomalaistytöltä haluaisiko hän elää Suomessa kuin muut, ilman burkaa.

– En. Haluan elää tämän kanssa, tyttö toteaa pyöritellen likaisissa sormissaan jotain.

Sanna kertoo olleensa Syyriassa neljä vuotta. Hän sanoo olleensa naimisissa marokkolaisen miehen kanssa, joka työskenteli putkimiehenä. Sanna väittää miehen kuitenkin kuolleen auto-onnettomuudessa.

– Mutta sinä olet suomalainen? Suomi? kysyy toimittaja käyttäen suomalaista sanaa, mihin Sanna vastaa myös suomeksi:

– Suomi, Suomi, kyllä.

– Kun tulimme tänne, niin elämä Syyriassa oli aluksi ihan hyvää. Kaikki toimi – koulut, oli ruokaa, oli asuntoja – kuin normaali elämä. Sitten kaikki muuttui. Kauheita pommituksia ja sotaa. En halunnut olla sodan keskellä, Sanna kertoo.

Toimittaja tivaa Sannalta, onko tämä ollut tietoinen Isisin julmuuksista, kuten päiden katkomisista ja jesidinaisten orjuuttamisesta.

Sanna kertoo kuulleensa Isisin julmuuksista mediasta, mutta ei ollut uskonut tarinoita. Hän sanoo, ettei usko enää Isisiin.

– En... Uskon islamiin, ja haluan elää islamilaisella tavalla. Mutta tämä on jotain kauheata nyt.

– Sharia on sharia. Uskon shariaan. Jos se on Koraanissa, niin sitten se on oikein. Mutta jos se tapahtuu ilman oikeutta, ilman oikeudenkäyntiä, niin sitten ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?