Supo vaitonainen ”Isis-vaimo” Sannasta: ”Alueella on henkilöitä, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa palata Suomeen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Supo vaitonainen ”Isis-vaimo” Sannasta: ”Alueella on henkilöitä, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa palata Suomeen”

”Kaikki Suomeen palaajat pyritään saamaan viranomaistoiminnan piiriin”, kertoo Supo.

Suojelupoliisin tietojen mukaan yli kahdeksankymmentä tunnistettua henkilöä on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle.

6.3.2019 17:41

Syyrian ja Irakin konfliktialueelle on lähtenyt Suojelupoliisin tietojen mukaan yli kahdeksankymmentä tunnistettua henkilöä.

– Konfliktialueelle on matkustanut Suomesta parikymmentä täysi-ikäistä naista ja lisäksi alueelle on matkustanut noin kolmekymmentä lasta. Konfliktialueella on syntynyt lukuisia lapsia, Supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen kertoo.

– Heistä arviolta kaksikymmentä on kuollut ja noin kaksikymmentä on jo palannut Suomeen. Henkilöt ovat matkustaneet konfliktialueille pääsääntöisesti vuosina 2012–2016, jonka jälkeen matkustaminen on hiipunut.

Lehtonen ei kommentoi kantasuomalaisten naisten määrää näissä luvuissa. Hän ei voi myöskään kommentoida, ovatko konfliktialueelle lähteneet naiset olleet yhteydessä Supoon.

Seuraako Supo heitä, jos he palaavat takaisin Suomeen?

– Jos palaajan epäillään syyllistyneen rikoksiin maassa ollessaan, asiasta aloitetaan rikostutkinta, Lehtonen kertoo.

Matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa kriminalisoitiin vasta joulukuussa 2016. Tämä pykälä ei koske heitä, jotka ovat lähteneet ennen sitä.

– Kaikki palaajat pyritään saamaan viranomaistoiminnan piiriin. Sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon ministeriryhmä on hyväksynyt toimintamallin, jonka mukaan toimitaan taistelualueelta palaavien kanssa, Lehtonen kommentoi.

CNN:n haastatteli vasta Sannaksi nimettyä suomalaista henkilöä. Onko Supo tietoinen tästä tapauksesta?

Tästäkin Lehtonen tiedottaa vaitonaisesti.

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että olemme tietoisia, että alueella on henkilöitä, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa palata Suomeen.

Mitään erityistä yhdistävää tekijää lähtijöiden profiilissa ei ole tullut vastaan.

– Lähtijöiden joukko on ollut hyvin moninainen, ei voida sanoa yhdistäviä piirteitä, jotka yhdistäisi heitä kaikkia, Lehtonen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?