Tämä ”Isis-vaimo” Sannasta nyt tiedetään: Edessä käytännössä vankeus kurdien leirillä

Äärijärjestö Isisin viimeiseltä alueelta Syyriassa lapsineen paennut suomalaisnainen odottaa IS:n tietojen mukaan parhaillaan passitusta kurdien YPG-järjestön ylläpitämälle leirille Itä-Syyriassa.

6.3.2019 15:46

Suomalainen Sanna ja hänen neljä lastaan päätyivät kurdijoukkojen haltuun alkuviikosta, kun he oli lähteneet evakkoon Isisin hallussaan pitämästä pienestä Baghuzin kylästä, jossa käydään parhaillaan rajuja taisteluja.

  • Tiedätkö jotain Sannan taustoista? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen uutiset@iltasanomat.fi tai Whatsappilla numeroon 040 660 9019.

IS keräsi yhteen tähän mennessä Sannasta saadut tiedot:

Mitä tapahtui?

Tuhannet Isisin kannattajat, taistelijat ja heidän perheenjäsenensä ovat paenneet äärijärjestön viimeisiltä alueilta Syyrian Baghuzista, joka on pieni kylä lähellä Irakin rajaa. Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemat kurdien SDF-joukot ovat alkaneet moukaroida aluetta, ja maanantaina ja tiistaina kerrottiin yhteensä 6 500 ihmisen paenneen.

Ihmiset kerätään Baghuzin lähelle tasangolle turvatarkastusta varten. Paikalle on tuotu myös länsimaisia toimittajia, jotka haastattelivat Sannaksi nimettyä suomalaisnaista tiistaina. Sannaa ovat siteeranneet ainakin amerikkalainen CNN:n, australialainen ABC ja brittiläinen Sky News. Sannasta on käytetty ilmaisua ”Isis-vaimo”.

Samassa paikassa on satoja perheitä, ja olosuhteita on kuvailtu rajuiksi. Osa lapsista on aliravittuja, osa traumatisoituneita taistelujen vuoksi. Joukossa kerrotaan olevan lukuisia länsimaalaisia naisia. Myös länsimaalaisia Isisin taistelijoita on saatu runsaasti kiinni.

Näin Sanna kertoi

Suomalaisnainen kertoi CNN:lle ja ABC:lle lähteneensä Syyriaan noin 4,5 vuotta sitten eli todennäköisesti vuoden 2014 puolella. Islamiin kääntyneellä naisella oli marokkolainen putkimiehenä työskennellyt mies. Epäselvää kuitenkin on, ovatko kaikki neljä lasta syntyneet Suomessa. Sannan miehen kohtalosta ei ole tietoa.

– Koko perheemme tuli. Aluksi elämä oli normaalia kuin Suomessa, mutta sitten se muuttui, Sanna kertoi ABC:lle viitaten Isisin vastaiseen sotaan.

Suomalainen ”Isis-vaimo” Sanna (vas.) lapsineen odottaa passitusta kurdien YPG-järjestön ylläpitämälle leirille Itä-Syyriassa.

Tiedossa ei ole missä päin Syyriaa perhe on oleskellut, mutta todennäköisesti he ovat vaihtaneet paikkaa Isisin vetäytyessä asemistaan.

Sannan ikä ei ole tiedossa eikä kotipaikka Suomessa, mutta Sky Newsin mukaan hän haluaa takaisin Helsinkiin ja ABC:n jutun mukaan hän olisi Helsingistä. Hän ei IS:n tietojen mukaan hallitse kovin hyvin arabian kieltä.

– Kyllä, haluan palata Suomeen. Kyllä, ehdottomasti, ehdottomasti, ehdottomasti, hän toisteli CNN:n haastattelussa englanniksi selvällä suomalaisaksentilla.

ABC:n mukaan Sanna uskoo joutuvansa Suomessa vankilaan.

Isisin alueelta paenneet perheet kootaan turvatarkastukseen pölyiselle tasangolle Baghuzin lähellä.

Kauhujen keskellä

Sannaa haastatelleiden toimittajien mukaan hänellä on 13-vuotias tytär. Kuvien perusteella yksi muista lapsista on myös kouluikäinen ja kaksi alle kouluikäisiä.

Perhe oli loppuvaiheessa kovilla sodan keskellä. He olivat yrittäneet lähteä jo kuukausi sitten onnistumatta.

– Viimeiset viikot olivat kauheita. Olimme ilman ruokaa ja meitä pommitettiin niin että näimme lasten kuolevan edessämme, Sanna kuvaili ABC:lle.

– Niin monet perheet paloivat pommituksissa. Se oli kauheaa ... haluan vain takaisin Suomeen, Sky News siteerasi Sannaa.

Kurdijoukot moukaroivat sunnuntaina Baghuzin kylää Syyrian Deir Ezzorin maakunnassa. Baghuzia pidetään Isisin viimeisenä taskuna, joka aiotaan tuhota mahdollisimman pian.

Naisten leirille

Kiinni jääneet Isis-taistelijat viedään kuulusteluihin ja omille leireilleen. Heidän perheenjäsenensä päätyvät naisten leirille. Ilta-Sanomien kurdien YPG-järjestön tiedotuskeskuksesta saamien tietojen mukaan Sanna ja hänen lapsensa odottivat keskiviikkona lähtöä leirille.

YPG on Syyrian kurdien taistelujärjestö, joka on käytännössä vastannut isosta osasta kurdien ja arabien muodostaman SDF:n maataisteluista Isisiä vastaan.

YPG sijoittaa kaikki evakuoidut leireille, jolta he eivät pääse poistumaan, koska heillä on todettu yhteys Isisiin. YPG:n Media Centerin mukaan leirille sijoitus tehdään turvallisuussyistä. Kiinniotetut saavat ruokaa ja vaatteita ja heistä pidetään huolta.

– Sanna on kiinniotettuna siihen asti, kunnes Suomen hallitus päättää, otetaanko hänet takaisin vai ei, YPG:n tiedotus viestitti IS:lle keskiviikkona.

Isis-perheitä on koottu esimerkiksi al-Holin leirille koillis-Syyriassa.

Länsimaisten toimittajien mukaan leirit ovat täyteen ahdettuja ja alkeellisia. Niillä toimii kuitenkin avustusjärjestöjä.

Yksi mahdollinen sijoituspaikka Sannalle ja tämän lapsille on koillis-Syyriassa sijaitseva Al-Holin leiri, johon on aiemminkin sijoitettu Isisin alueelta paenneita länsimaalaisia. Heidät on leirillä eristetty muista Syyrian pakolaisista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?