Toimittajat tapasivat ”Isis-vaimo” Sannan Syyriassa – haluaa palata takaisin Suomeen: ”Meitä pommitettiin niin, että näimme lasten kuolevan ” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toimittajat tapasivat ”Isis-vaimo” Sannan Syyriassa – haluaa palata takaisin Suomeen: ”Meitä pommitettiin niin, että näimme lasten kuolevan ”

Islamiin kääntynyt Sanna lähti Syyriaan neljä vuotta sitten marokkolaisen miehensä kanssa. Nyt Isisin alueelta paennut nainen kertoi toimittajille viime viikkojen kauhuista pommitusten keskellä.

6.3.2019 9:44 | Päivitetty 6.3.2019 13:36

Sadat Isisin taistelijat ovat antautuneet, kun Yhdysvaltojen johtaman liittouman tukemat SDF-joukot moukaroivat terrorijärjestön viimeistä aluetta Baghuzin kylässä Itä-Syyriassa. SDF-joukkojen edustajan mukaan yhteensä noin 6 500 ihmistä, joista valtaosa on siviilejä, evakuoitiin pelkästään maanantain ja tiistain aikana. Useita tuhansia siviilejä on paennut jo aiemmin.

Kaikki ihmiset on koottu aluksi Baghuzin lähelle tasangolle, jossa kurdijoukot suorittavat heille turvatarkastuksia. Nyt paikalle tuodut ulkomaiset toimittajat ovat löytäneet joukosta myös suomalaisnaisen.

CNN:n toimittaja Ben Wedeman haastatteli Sannaksi nimettyä suomalaisnaista. Islamin uskoon kääntynyt nainen kertoi tulleensa Syyriaan yhdessä putkimiehenä työskennelleen marokkolaisen miehensä kanssa. CNN kutsuu Sannaa Isis-vaimoksi.

Sanna kertoi Wedemanin mukaan elämän olleen Syyriassa aluksi hyvää. Sota, ei Isis, kuitenkin pilasi sen.

– Kyllä, haluan palata Suomeen. Kyllä, ehdottomasti, ehdottomasti, ehdottomasti, nainen sanoo varmasti.

Isisin alueelta paenneet perheet odottivat turvatarkastukseen pääsyä kurdijoukkojen tukikohdassa.

Australialaisen

Australialaisen ABC Newsin Lähi-idän kirjeenvaihtajalle Adam Harveylle puhunut Sanna kertoi tulleensa Syyriaan neljä ja puoli vuotta sitten.

– Koko perheemme tuli, kolmen lapsen kanssa maassa istunut Sanna kertoi.

– Aluksi elämä oli normaalia kuin Suomessa, mutta sitten se muuttui.

Naisen kertomuksen perusteella perhe saapui Syyriaan vuonna 2014. Iskut Isisiä vastaan alkoivat samana vuonna sen vallattua suuria alueita Syyriasta ja Irakista. Sotatoimet Isisiä vastaan kiihtyivät vuonna 2016.

Kurdijoukot pommittavat rajusti Baghuzin kylää, jonka viimeiset Isis-taistelijat aikovat puolustautua viimeiseen asti.

Uskoo joutuvansa vankilaan

Sanna kertoi yrittäneensä pois Isisin alueelta jo kuukausi sitten, mutta ei ollut onnistunut. Hän ei tarkenna miksi. Toinen samassa paikassa haastateltu nainen kertoi kuitenkin, että heitä oli ammuttu heidän yritettyään lähteä.

– Viimeiset viikot olivat kauheita. Olimme ilman ruokaa ja meitä pommitettiin niin että näimme lasten kuolevan edessämme, Sanna kuvaili.

Sanna toisti myös ABC:lle halunsa päästä Helsinkiin. Hän myös sanoi uskovansa, että joutuu Suomessa vankilaan.

Uutisjuttujen perusteella suomalaisnaisella on neljä lasta. Heistä vanhin on Sky Newsin mukaan 13-vuotias tyttö, joka esiintyi myös hunnutettuna. Kaksi muuta kuvissa esiintynyttä näyttävät alle kouluikäisiltä.

Kurdijoukot keräävät Isisin alueelta Baghuzista poistuneet pohjoisemmaksi leireille, jossa he saavat humanitaarista apua. Kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä, mihin evakuoidut ihmiset sijoitetaan myöhemmin. Avustusjärjestöjen mukaan viime viikkoina yhteensä noin 20 000 ihmistä on paennut taisteluja.

Baghuzin kylässä arvioidaan olevan jäljellä korkeintaan tuhat ihmistä. Joukossa on arviolta satoja Isis-taistelijoita, jotka on ahdistettu pienelle alueelle Eufrat-joen kupeessa lähellä Syyrian ja Irakin rajaa. Taistelut ovat olleet rajuja, sillä viimeiset Isisin kannattajat aikovat ilmeisesti jatkaa kuolemaan asti.

Valtaosa Baghuzista evakuoiduista on Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

Suojelupoliisin sivuilla kerrotaan, että Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle yli 80 tunnistettua henkilöä, joista arviolta noin 20 on kuollut ja noin 20 palannut. Lähtijöiden määrän uskotaan olevan todellisuudessa suurempi, sillä kaikki lähtijät eivät välttämättä ole tulleet viranomaisten tietoon.

Supon sivujen mukaan Suomesta on matkustanut Syyriaan ja Irakiin noin parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta noin 30 lasta.

Pääosin konfliktialueelle matkustettiin vuosina 2012–2016.

Baghuzista paenneiden joukossa on paljon ulkomaalaisia. Monet ovat Irakista ja muualta Lähi-idästä, mutta paljon on myös ihmisiä länsimaista.

SDF-taistelijat ja Isisin alueelta evakuoituja.

Tiistaina uutisoitiin ruotsalais-norjalaisen Isis-taistelijan Michael Skråmon antautumisesta. Skråmo otettiin kiinni maanantaina Baghuzin kylön alueella.

Skråmon kerrottiin antautuneen yhdessä muiden ruotsalaisten Isis-jäsenten kanssa.

Baghuzista paenneiden joukossa oli myös ranskalaisen jihdaistin Jean-Michel Clainin vaimo Dorothee Maquere. Maquere kertoi AFP:lle miehensä kuolleen viime kuussa. Myös Clainin Fabien-veli, joka oli Ranskan etsityin jihadisti, on myös kuollut.

Fabien Clain oli ääninauhalla kertonut Isisin ottaneen vastuun Pariisin terrori-iskusta vuonna 2014.

Dorothee Maquere neljän lapsensa kanssa. Hänellä on vielä viides lapsi, joka ei ole kuvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?