NYT: Yhdysvalloissa laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten määrä tuplaantui viime vuodesta

Julkaistu:

Yhä laajemmat joukot suuntaavat yhä pienemmille raja-asemille.
Yhdysvaltoihin etelärajan kautta tulleiden siirtolaisten määrä yli tuplaantui viime kuussa verrattuna viime vuoteen, kirjoittaa New York Times.

Rajan ylitti helmikuussa laittomasti yli 76 000 siirtolaista, mikä on enemmän kuin yhtenäkään helmikuuna 12 vuoteen.

Rajaviranomaisten mukaan rajan ylittävien siirtolaisperheiden määrä rikkoi ennätyksen neljännen kerran viiden kuukauden aikana.

Kun maahanpääsyä suurilla raja-asemilla on rajoitettu, pääosin Keski-Amerikasta tulevat siirtolaisperheet suuntaavat yhä laajempina joukkoina pienemmille raja-asemille. Niillä työskentelee usein huomattavasti vähemmän väkeä kuin suuremmilla raja-asemilla. Viranomaiset varoittavatkin, että rajoilla työskentelevät virkailijat alkavat olla jaksamisensa äärirajoilla ja valtionhallinnon tilat siirtolaisille täynnä.

Toimiiko Trumpin siirtolaispolitiikka?

Rajan ylittävien siirtolaisten määrä viittaa siihen, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pyrkimykset estää tulijoita saapumasta maahan eivät vaikuta toivotulla tavalla.

Viime vuoden lopulla tuhansien siirtolaisten joukko matkasi Keski-Amerikan halki kohti Yhdysvaltoja, ja heistä parituhatta on odotellut pääsyä Yhdysvaltoihin pitkiä aikoja Meksikon puolella rajaa Tijuanassa. Vaikka monet heistä ovat luovuttaneet, heidän jälkeensä liikkeelle lähteneet perheet näyttävät kuitenkin jatkavan matkaa ja valitsevan eri matkareitit.

Lokakuun alun ja maaliskuun alun välisenä aikana lähes 268,044 laitonta siirtolaista on otettu kiinni Yhdysvaltain etelärajalla. Koko hallinnollisena vuonna 2018 otettiin kiinni 396,579 siirtolaista.

Tulijoiden suuri määrä ja suuntautuminen pienemmille raja-asemille on tuonut New York Timesin mukaan entistä paremmin selville puutteet terveyspalveluissa, joita rajoilla on tarjolla siirtolaisille. Siirtolaisperheillä on usein saapuessaan kova terveydenhoidon tarve, mikä kuormittaa työntekijöitä rajoilla ja vie heiltä aikaa varsinaisen tehtävänsä hoitamisesta.

Artikkelia muokattu kello 6.39: Korjattu kiinni otettujen siirtolaisten määrä.