Trumpin toimista halutaan vastauksia 81 taholta – listalta puuttuva nimi herättää ihmetystä Yhdysvalloissa

Julkaistu:

Yhdysvalloissa on uutisoitu siitä, ettei presidentin tytär Ivanka Trump ole edustajainhuoneen listalla henkilöistä ja tahoista, joilta on pyydetty asiakirjoja.
Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuoneen oikeuskomitea julkaisi maanantaina listan 81 henkilöstä ja tahosta, joilta on pyydetty asiakirjoja liittyen presidentti Donald Trumpiin kohdistuvaan tutkintaan. Komitean puheenjohtaja, demokraatti Jerrold Nadlerin mukaan tutkinta keskittyy kolmeen aihealueeseen: oikeuden estämiseen, korruptioon ja vallan väärinkäyttöön.

Asiakirjoja on pyydetty Trumpin lähipiiriltä, liittolaisilta, vaalikampanjalta, tuttavilta ja entisiltä sisäpiiriläisiltä.

Yhden nimen puuttuminen listalta on kuitenkin herättänyt ihmetystä Yhdysvalloissa. Listalla ei ole nimittäin Trumpin Ivanka-tyttären nimeä, uutisoivat muun muassa The Washington Post ja Reuters. Ivanka Trump toimii nykyisin isänsä neuvonantajana. Presidentti Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen kertoi kongressin kuulemisessa helmikuun lopussa, että piti Ivanka Trumpia usein ajan tasalla liittyen Trumpin pilvenpiirtäjäprojektiin Moskovassa.


Nadlerin mukaan on kuitenkin mahdollista, että Ivanka Trumpilta pyydetään asiakirjoja myöhemmin.

– Saatamme lisätä muita ihmisiä...Hän ei ole alustavalla listalla, sen voimme vain sanoa, Nadler sanoi CNN:n haastattelussa Reutersin mukaan.

Nadlerin mukaan myös esimerkiksi Trumpin entinen kansliapäällikkö John Kelly saatetaan myöhemmin lisätä listalle. Kelly toimi ensin kotimaan turvallisuuden ministerinä ennen kuin hänet nimitettiin potkut saaneen Reince Priebusin tilalle Valkoisen talon kansliapäälliköksi. Kelly jätti pestin tammikuussa. Hänen oli spekuloitu olevan jo alustavalla listalla ennen kuin lista julkaistiin.

Vaikka Ivanka Trumpia ei listalta löydy, presidentin pojat Donald Trump Jr. ja Eric ovat saaneet kirjeet ja asiakirjapyynnöt komitealta. Komitean pyynnöt liittyvät muun muassa FBI:n entisen johtajan James Comeyn potkuihin, entiseen oikeusministeri Jeff Sessionsiin ja tämän saamiin potkuihin, Trump Towerissa kesällä 2016 pidettyyn tapaamiseen ja presidentin ja tämän lähipiirin Venäjä-kytköksiin.


Veljeksiltä kysytään myös Michael Cohenin, ex-turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin tai Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin mahdollisista armahduksista. Cohen on saanut kolmen vuoden tuomion muun muassa kongressille valehtelusta ja kampanjalain rikkomisesta. Flynn on myöntänyt valehdelleensa FBI:n tutkijoille, muttei ole vielä saanut tuomiota. Syyttäjät ovat esittäneet Manafortille 19-24 vuoden vankeusrangaistusta sen jälkeen, kun tämä valehteli rikostutkijoille ja rikkoi syyttäjien kanssa tekemäänsä yhteistyö sopimusta.

Listalla on myös Ivanka Trumpin puoliso, Trumpin neuvonantajana työskentelevä Jared Kushner. Kushnerin kysymykset ovat pitkälti samat kuin Trumpin poikien.


Asiakirjoja on pyydetty myös Michael Flynniltä, Michael Cohenilta, Paul Manafortilta, Jeff Sessionsilta, Reince Priebusilta, Trumpin pitkäaikaiselta liittolaiselta Roger Stonelta, National Inquirer -lehteä julkaisevalta American Media Inc -yhtiöltä, sen toimitusjohtajalta David Peckeriltä ja sisältövastaavalta Dylan Howardilta, Trump Tower -tapaamiseen osallistuneilta venäläisiltä, WikiLeaksilta, Trumpin virkaanastujaiskomitealta, Trumpin bisnesorganisaation talousjohtaja Allen Weisselbergiltä, Trumpin yhtiöltä ja säätiöltä sekä Valkoiselta talolta.