Ruotsalainen Michael antautui 7 lapsensa kanssa Isisin viimeisestä piiritetystä linnakkeesta Syyriassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalainen Michael antautui 7 lapsensa kanssa Isisin viimeisestä piiritetystä linnakkeesta Syyriassa

Kurdijoukoille antautuneita Isis-taistelijoita ja heidän mukanaan tulleita naisia ja lapsia Baghouzin kylän edustalla Syyriassa maanantaina.

Kurdijoukoille antautuneita Isis-taistelijoita ja heidän mukanaan tulleita naisia ja lapsia Baghouzin kylän edustalla Syyriassa maanantaina.

Julkaistu: 5.3.2019 21:31

Terroristijärjestö Isisin riveissä taistellut ruotsalaismies antautui piiritetyssä kylässä Syyriassa.

Isis-propagandaa ja terrori-iskuja Ruotsia vastaan vastaan vaatinut ruotsalais-norjalainen Isis-taistelija Michael Skråmo on jäänyt kurdijohtoisten SDF-joukkojen vangiksi Syyriassa, kertovat Ruotsin ja Norjan mediat.

Göteborgissa asunut Michael Skråmo, 33, otettiin kiinni maanantaina Itä-Syyriassa Baghuzin kylän alueella, joka on viimeinen Isisin hallussa oleva linnake.

Isisin ”kalifaatti” on kutistunut alle puolen neliökilometrin kokoiselle alueelle Baghuzin kylään. SDF-joukot olivat aloittaneet hyökkäyksen viime perjantaina sen jälkeen, kun kylästä oli evakuoitu ensin kymmeniätuhansia siviilejä ja antautuneita Isisin taistelijoita.

Evakuoitujen joukossa on kerrottu olleen useita ulkomaalaisia, muun muassa ruotsalaisia, saksalaisia, amerikkalaisia, irakilaisia ja kanadalaisia. Baghuzissa on arvioitu olevan noin 1 000–1 500 miestä, joista suurin osa on Isisin taistelijoita. Valtaosan uskotaan olevan ulkomaalaisia taistelijoita.

– Vain kaikista uskollisimmat, Isisille omistautuneimmat ovat enää jäljellä, kertoo kurdijoukkojen riveissä Isisiä vastaan taistellut ruotsalainen Jesper Söder Aftonbladetille.

Göteborgissa syntynyt ja kasvanut Skråmo on Norjan kansalainen, mutta asunut koko ikänsä Ruotsissa. Skråmo kääntyi islamiin 2000-luvun alussa. Elokuussa 2014 hän matkusti Syyriaan vaimonsa ja neljän lapsen kanssa ja liittyi Isisin riveihin.

Sen jälkeen hän on esiintynyt useissa propagandavideoissa ja yllyttänyt ruotsalaismuslimeita värväytymään Isisiin. Skråmo oli ruotsalaissukulaisten mukaan uhonnut ”mieluummin kuolevan kuin antautuvan”.

Jesper Söderin tietojen mukaan Skråmö antautui yhdessä muiden ruotsalaisten Isis-jäsenten kanssa.

– Hän kuului useiden ruotsalaisten ryhmään, jossa oli myös heidän lapsiaan ja vaimoja, kertoo Söder.

Skråmon perheeseen syntyi Syyriassa kolme lasta lisää. Hänen vaimonsa kerrotaan kuolleen liittouman ilmaiskussa joulukuussa. Skråmo antautui kurdijoukoille yhdessä seitsemän lapsensa kanssa.

Ruotsin suojelupoliisi Säpo ei kommentoi tietoa ruotsalaisjihadistin antautumisesta. Säpon mukaan Ruotsista on vuoden 2012 jälkeen lähtenyt noin 300 henkilöä liittyäkseen terroristijärjestöihin. Heistä noin puolet on palannut Ruotsiin.

– Laskujemme mukaan noin 50 lähteneistä on kuollut, mutta sotatoimialueilta on vaikea saada tietoihin vahvistusta, kertoo Säpon tiedottaja Sofia Hellqvist Expressenille.