Vakavailmeinen, saparopäinen tyttö istuu lumisessa maassa. Edessä on kyltti, jossa lukee ”koululakko ilmaston puolesta”. Ruotsalainen Greta Thunberg, 16, on ilmastoaktivisti, josta on tullut kansainvälisesti tunnettu. Kannanotolla on selvä tavoite: päättäjien on pantava töpinäksi, jotta ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä ajoissa.
Thunberg aloitti lakkoilun jo viime elokuussa kuuman kesän ja Ruotsin metsäpalojen jälkeen. Thunberg istui Ruotsin valtiopäivien päärakennuksen edustalla Tukholmassa pari viikkoa koulupäivän ajan aina syksyn vaaleihin asti. Syksyllä Thunbergin isä kertoi julkisuudessa, että tytär on opiskellut ja tehnyt läksyjä lakon aikana itsenäisesti. Sittemmin Thunberg on jatkanut lakkoaan perjantaisin.
Greta Thunberg matkusti Sveitsin Davosiin junalla. Kuvassa hän on juuri saapunut Davosin päärautatieasemalle.
Greta Thunberg ei ole enää pitkään aikaan ollut kuka tahansa koululainen, joka on innostunut tulen palavasti maapallon tilasta. Hänestä on tullut nopeasti suoranainen ilmiö, ja Thunbergista on uutisoitu ympäri maailmaa.
Nuori ilmastoaktivisti tunnetaan myös siellä, missä päätöksiä tehdään. Hiljattain Thunberg nähtiin pitämässä puhetta Brysselissä. Thunberg vetosi, että poliitikkojen tulisi huomioida tutkijoiden varoitukset.
– Euroopan Unionin tulisi käyttää satoja miljardeja euroja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun seuraavan vuosikymmenen aikana, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vastasi Thunbergille tämän puheen jälkeen.
Juncker ehdotti, että joka neljännen euron EU:n budjetissa menisi ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin seuraavassa talousarviossa 2021–2027. Samaan hengenvetoon puheenjohtaja kritisoi myös Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia siitä, että hän on pitänyt ilmastonmuutoksesta ”ideologisena” asiana.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg istui maailman talousfoorumin viimeisenä päivänä kongressikeskuksen edessä Davosissa, Sveitsissä.
Tammikuussa Thunberg osallistui maailman talousfoorumiin Sveitsin Davosissa. Hän matkusti paikalle junalla, ja matka kesti 32 tuntia. Hän on ollut puhujana myös TED Talksissa ja osallistui YK:n ilmastokokoukseen Puolan Katowicessa. Siellä hän antoi kuulijoilleen, siis maailman johtajille, täyslaidallisen.
– Sanotte, että rakastatte lapsianne enemmän kuin mitään, ja silti varastatte heidän tulevaisuutensa heidän silmiensä edessä, Thunberg sanoi.
Syksyllä Thunberg vieraili Suomessakin, kun Helsingissä järjestettiin ilmastomarssi.
Thunberg vaatii konkreettisia tekoja ja sanoo, ettei pelkkä puhuminen auta. Thunbergilla riittää seuraajia. Yhä useampi nuori ympäri maailmaa on päättänyt jättää koulupäivän väliin, ilmaston hyväksi. Yksin Euroopassa Thunbergin joukkoon on liittynyt kymmeniä tuhansia nuoria. Tammikuussa myös Helsingissä järjestettiin ilmastolakko, viime perjantaina sellainen nähtiin Joensuussa.
Thunberg on selittänyt Twitterissä, miksi päätti ryhtyä juuri koululakkoon. Elokuussa hän kirjoitti seuraavasti:
”Me lapset emme useinkaan tee niin kuin te sanotte, me teemme niin kuin te teette. Ja koska te aikuiset vähät välitätte minun tulevaisuudestani, minäkin teen niin.”
Thunberg on taiteilijaperheen vesa. Hänen äitinsä on oopperalaulaja, mezzosoprano Malena Ernman, ja isä näyttelijä Svante Thunberg. Thunbergilla on pikkusisko, häntä kolme vuotta nuorempi Beata.
Greta Thunbergin äiti on ruotsalainen oopperalaulaja Malena Ernman, joka on osallistunut myös Euroviisuihin.
Thunbergilla on Aspergerin oireyhtymä. Diagnoosin saaminen vei pitkän aikaa. Viisi vuotta sitten perhe kohtasi kriisin, sillä Greta alkoi saada vakavia oireita. Hän lopetti puhumisen ja lähes kokonaan jopa syömisen, masentui, eikä tahtonut kouluun.
Perheen äiti teki ennen kansainvälistä uraa, ja perhe matkusti paljon Ernmanin työn vuoksi. Kriisin myötä arki oli pantava uusiksi. Vanhemmat hakivat ahkerasti apua sekä koulusta että terveydenhuollosta. Vei aikaa, kunnes Greta sai diagnoosin.
Helmikuussa Greta Thunberg osallistui mielenosoitukseen Pariisissa.
Sinnikäs teini ei katso läpi sormien perheensäkään valintoja. Thunberg on kertonut saaneensa hänen perheensä luopumaan lentämisestä – ja samalla äitinsä muuttamaan uransa. Thunberg lopetti lentämisen vuonna 2015, Ernman vuotta myöhemmin. Enää äiti ei lennä kauas esiintymään, vaan tekee nykyään musikaaleja Tukholmassa, tytär on kertonut.
Thunberg elää kuten opettaa. Hän liikkuu polkupyörällä tai jos välttämätöntä, perheen sähköauton kyydissä. Hän ei syö lihaa eikä osta mitään uutta, ellei ole aivan pakko. Perhe on asentanut kotiinsa aurinkopaneelit ja alkanut kasvattaa vihanneksia omaan käyttöönsä.
Perheen tarinasta julkaistiin viime kesänä Ruotsissa kirja Scener ur hjärtat, jota perheenjäsenet ovat itse olleet tekemässä. Tammi julkaisee kirjasta suomen kielisen käännöksen Sydämen asioita – perhe ja planeetta kriisissä, joka ilmestyy syksyllä.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean Claude Jucker tervehti ilmastoaktivisti Greta Thunbergia Brysselissä helmikuussa 2019.
Thunbergin esimerkki on vaikuttanut nuoriin esimerkiksi Belgiassa. Kymmenet tuhannet belgialaisnuoret ovat protestoineet nykyistä ilmastopolitiikkaa vastaan vuoden alusta koululakoin ja mielenosoituksin. Lakkoja ja mielenilmauksia on järjestetty viikoittain jo parin kuukauden ajan. Mielenilmauksia on pidetty muun muassa Brysselin ja läntisen Gentin kaupungin kaduilla.
Lakkoilijat haluavat vallanpitäjien käsittävän, että ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi on ryhdyttävä pikaisiin konkreettisiin tekoihin.
Uutistoimisto Reutersin mukaan viime viikon torstaina mielenosoittajia oli yli 10 000. Jotkut pitivät mukanaan kylttejä, joissa luki ”lopettakaa kieltämästä sitä, että maa tekee kuolemaa”. Myös Greta Thunberg osallistui Brysselin mielenosoitukseen.
Aiemmissa mielenosoituksissa kaduille on kerääntynyt Reutersin mukaan ainakin 70 000 ihmistä.
Useat poliitikot ja belgialaiset julkisuuden henkilöt ovat osoittaneet tukevansa opiskelijoiden mielenilauksia, mukaan lukien Belgian kuningas Philippe.
Lähteet: SVT Nyheter, Skavlan SVT1, Washington Post, Reuters, The Guardian, The New Yorker, Scener ur hjärtat, (Bokförlaget Polaris)