Edustajainhuoneen republikaanijohtaja eri linjoilla Trumpin kanssa Warmbierin kuolemasta: Uskon, että Kim tiesi

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti kertoi aiemmin uskovansa Pohjois-Korean johtajaa.
Yhdysvalloissa edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy näyttää olevan täysin eri linjoilla presidentti Donald Trumpin kanssa siitä, tiesikö Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un yhdysvaltalaisopiskelija Otto Warmbierin kohtelusta.

– Pohjois-Korea murhasi Oton (Warmbier). Uskon, että Kim tiesi, mitä tapahtui, ja se oli väärin, McCarthy sanoi sunnuntaina.

Vain päivää aiemmin Trump oli sanonut Kimin kertoneen hänelle, ettei tämä tiennyt, miten Warmbieria oli kohdeltu. Trump sanoi uskovansa Kimiä.

Trumpin sanomisista nousi kohu ja hän joutui selittelemään lausuntojaan. Muun muassa Otto Warmbierin vanhemmat Fred ja Cindy Warmbier julkaisivat lausunnon, jossa he ilmoittivat pitävänsä Kimiä ja tämän hallintoa vastuullisina poikansa kuolemasta. Trump sanoi, että hänen sanomisensa oli tulkittu väärin.

– Totta kai pidän Pohjois-Koreaa vastuullisena Oton kaltoinkohteluun ja kuolemaan, Trump twiittasi.

Hän ei kuitenkaan maininnut Kimiä.

– En koskaan pidä siitä, että minua tulkitaan väärin, etenkin kun kyse on Otto Warmbieristä ja hänen upeasta perheestään. Muistakaa, että minä sain Oton ja kolme muuta ulos sieltä. Edellinen hallinto ei tehnyt mitään.

Kim ja Trump tapasivat viime viikolla Vietnamissa. Mitään diplomaattista läpimurtoa kokouksessa ei saavutettu, eivätkä Trump ja Kim saaneet aikaiseksi minkäänlaista sopimusta ja julkilausumaa ydinaseriisunnasta.

Pohjois-Koreassa vangittuna ollut Warmbier palasi Yhdysvaltoihin koomassa

Warmbier kuoli vuoden 2017 kesäkuussa. Hän kuoli pian sen jälkeen, kun hänet palautettiin Pohjois-Koreasta Yhdysvaltoihin koomassa.

Warmbier oli Pohjois-Koreassa turistina ja oli palaamassa kotiin, kun hänet vangittiin tammikuussa 2016 Pjongjangin lentokentällä. Pohjois-Korean mukaan hän oli yrittänyt varastaa hotellinsa seinältä propagandajulisteen. Warmbieria syytettiin rikoksista valtiota vastaan.

Kun Warmbier 17 kuukauden vankeuden jälkeen palautettiin kotiin Ohioon, hän oli muuttunut lähes tunnistamattomaksi. Hän oli koomassa, menettänyt näkönsä ja kuulonsa ja hänen hampaansa olivat vinossa. Warmbierin tutkineen neurologin mukaan hän oli saanut aivovammoja, jotka viittasivat siihen että aivojen verenkierto oli jossakin vaiheessa keskeytynyt 5–20 minuutiksi.

Pohjois-Korean mukaan Warmbier kärsi myrkytyssairaus botulismista, mutta lääkärit Yhdysvalloissa eivät löytäneet tälle todisteita.

Vammojen arvellaan aiheutuneen kidutuksesta.