Isis-morsiamen aviomies myöntää tehneensä virheen – kertoo parin ajasta kalifaatissa: ”Hän oli hyvä islamilainen vaimo”

Sky News haastatteli hollantilaista Yago Riedijkiä.

Shamima Begum haluaisi palata lapsensa kanssa takaisin Britanniaan.

4.3.2019 0:36

15-vuotiaana Isis-vaimoksi karanneen Shamima Begumin aviomies Yago Riedijk sanoo Sky Newsin haastattelussa, että he molemmat tekivät virheen liittyessään äärijärjestöön.

Hollantilainen Riedijk avioitui britti Begumin kanssa vuonna 2015 – pian sen jälkeen, kun tämä oli saapunut Isisin alueelle.

Riedijk, 27, on tällä hetkellä kurdijoukkojen vankina Koillis-Syyriassa, kun taas 19-vuotias Begum ja parin vastasyntynyt poika päätyivät pakolaisleirille Pohjois-Syyriaan. Riedijk väittää olleensa taisteluissa mukana vain ”lyhyen aikaa”.

– Teknisesti olin osa sitä (ryhmää). Onneksi en ollut suoranaisesti mukana ihmisten vahingoittamisessa, hän kertoo Sky Newsille.

Britannia suunnittelee kansalaisuuden viemistä Begumilta. Riedijk on surullinen hallituksen aikeista.

– Ymmärrän minkä tahansa hallituksen pelon ulkomaisia taistelijoita tai näiden vaimoja kohtaan, mutta kun lapsensa menettänyt ja Isisissä hirveitä asioita kokenut nuori tyttö jätetään tänne leirille mädäntymään, se ei ole mielestäni kovin humanitäärinen päätös, mies toteaa.

– Tiedän, ettei hän aiheuta minkäänlaista vaaraa kellekään. Hän kuitenkin teki virheen ja joutuu elämään seurausten kanssa. Hän ei oikeastaan tehnyt mitään muuta kuin oli vaimo.

– Hän oli hyvä islamilainen vaimo. Hän pysyi kotona ja huolehti minusta ja lapsestani. Kadun hyvin paljon tekoani – sitä, että elin todella kurjaa elämää Isisissä. Haluan itselleni parempaa, ja toivottavasti jonakin päivänä palaan aiempaan elämään ja muodostan perheen.

Begum karkasi Syyriaan 15-vuotiaana vuonna 2015.

Hitsaajaksi itseään sanova Riedijk näki Begumin viimeksi kuusi viikkoa sitten.

– Mihin tahansa hän meneekään, sinne minä menen. Jos oma maani haluaa ottaa minut vastaan, joko vien vaimoni mukanani tai pysyn hänen kanssaan.

Riedijk kertoo liittyneensä äärijärjestöön, koska hän halusi ”auttaa Syyrian kansaa”. Kun häneltä sen jälkeen kysytään Isisin harjoittamasta väkivallasta syyrialaisia ja muiden maiden kansalaisia kohtaan, vastaus on erikoinen.

– Joko en ollut tietoinen siitä tai se tapahtui sen jälkeen, kun tulin (Syyriaan).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?