IS Yhdysvalloissa: Bernie Sandersin kannattajat eivät pidä sosialismia pahana – ”Suomi on hieno esimerkki”

Vuonna 2016 suosiollaan yllättänyt senaattori järjesti ensimmäisen kampanjatilaisuutensa lapsuutensa maisemissa.

3.3.2019 5:24

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpille vastaiskua vuoden 2020 presidentinvaaleissa suunnittelevassa demokraattileirissä vaalikuume on jo alkanut, ja yli kymmenen ehdokasta on jo ehtinyt ilmoittaa kamppailevansa puolueen ehdokkuudesta.

Lauantaina oman kampanjansa aloitti senaattori Bernie Sanders, joka vuoden nousi vuoden 2016 esivaalissa yllättäjäksi ja todelliseksi haastajaksi ehdokkuuden lopulta vieneelle Hillary Clintonille. 77-vuotiaasta Sandersista muodostui oikea ilmiö erityisesti kaupunkilaisnuorten keskuudessa.

  • Yllä olevalla videolla Bernie Sandersin kannattajat kommentoivat tulevia vaaleja.

Vermontin osavaltiota senaatissa edustava Sanders aloitti lauantaina kampanjointinsa New Yorkin Brooklynista, jossa hän syntyi ja vietti lapsuutensa. Nuoruutensa opinahjon Brooklyn Collegen pihalle tuhatpäisen, pääasiassa nuorista koostuneen yleisön kerännyt Sanders puhui vaatimattomasta elämästään kaupungin vuokra-asunnossa asuneessa puolanjuutalaisessa perheessä.

– Toisin kuin Donald Trump, joka sulki liittovaltion hallinnon ja jätti 800 000 valtion työntekijää ilman palkkaa, minä tiedän mitä tarkoittaa kun perhe elää palkkapäivästä toiseen, Sanders sanoi.

Bernie Sanders astui yleisön eteen ensimmäisessä vaalitilaisuudessaan.

Vuoden 2016 kampanjassaan Sanders keskittyi lähes pelkästään politiikkaan, jättäen henkilökohtaisen tarinansa ja uskontonsa pois puheistaan. Mutta lauantaina puhuessaan Sanders mainitsi isänsä puolen suvun tulleen käytännössä kokonaan tuhotuksi holokaustissa.

Viimeksi Sanders ei onnistunut tavoittamaan mustaihoista vähemmistöä toivotulla tavalla. Tällä kertaa kampanjan odotetaan korostavan enemmän esimerkiksi Sandersin toimimista kansalaisoikeusliikkeessä nuoruudessaan.

– Itselleni suurimpia syitä äänestää häntä on hänen pitkä kokemuksensa julkisissa tehtävissä ja kansalaisoikeuksien tukeminen johdonmukaisesti myös aikana, jolloin näistä asioista ei puhuttu niin paljon, sanoi paikalle saapunut 23-vuotias Kathrin Fuller.

Näyttelijänä ja tarjoilijana Brooklynissa työskentelevä Fuller uskoi Sandersin voivan yltää samanlaiseen suosioon kuin kolme vuotta aikaisemmin.

– Hän onnistui osoittamaan, että joukkorahoitus on toimiva vaihtoehto perinteiselle kampanjarahoitukselle ja isoille lahjoittajille.

Vapaaehtoisena kampanjassa toimiva George Shanon ennustaa Sandersille äänivyöryä.

Vapaaehtoisena Sandersin kampanjassa toimiva George Shanon, 50, ennusti tälle edellisvaalejakin suurempaa menestystä ja jopa äänivyöryä.

– Mukaan lähdettyään hän nosti 24 tunnissa 6 miljoonaa dollaria kampanjarahaa. Kukaan muu ei ole pystynyt tähän, poliisin työstä eläkkeelle jäänyt Shanon huomautti.

– Bernie on ainoa ehdokas, jonka linjaukset eivät ole muuttuneet mihinkään. Hän on aina taistellut keskiluokan ja köyhien puolesta ja rahan vallan lopettamiseksi politiikassa, Shanon perusteli valintaansa.

Sandersin poliittisen sanoman keskiössä ovat pienituloisten aseman parantaminen esimerkiksi minimipalkkaa nostamalla ja maksuttomalla terveydenhuollolla sekä rahavallan suitsiminen politiikassa. Muun muassa Suomea tärkeänä esikuvanaan pitävä Sanders on nimennyt itsensä demokraattisen sosialismin kannattajaksi.

A. Noah Harrison ja Kathrin Fuller poseerasivat Bernie-lumiukon kanssa.

Sandersin ja New Yorkista kongressiin ampaisseen Alexandria Ocasio-Cortezin menestyksen myötä aate on ollut isossa nosteessa ja esimerkiksi maksuttoman terveydenhuollon vaatimisesta tullut demokraattileirissä valtavirtaa. Vastapuolella Trump ja republikaanit ovat ottamassa sosialismilla pelottelun tärkeäksi aseekseen vaaleissa.

– Demokraattisen sosialismin ei pitäisi nykypäivän Yhdysvalloissa olla mitenkään radikaalia. Tiedän sosialismin olevan vielä paha sana monille, erityisesti niille jotka pelkäävät sen johtavan kommunismiin tai totalitarismiin. Mutta kuten tiedämme, niin Bernie on näiden asioiden vastakohta, totesi Sandersia kannattava brooklyniläinen A. Noah Harrison, 25.

– Hän on jo saanut aikaan suurimman osan siitä mitä lupasi, eli tuoda nämä asiat kunnolla mukaan keskusteluun.

Monet pitävät Sandersia poikkeuksellisen aitona ja periaatteistaan kiinni pitävänä ehdokkaana. Sosiaalisessa mediassa ovat kiertäneet 1980-luvun videopätkät, joissa Sanders vaati kongressissa samoja asioita kuin tänäkin päivänä.

– Toisin kuin suurin osa kollegoistaan, Bernie Sanders on edustanut rehellisyyttä toimiessaan julkisissa tehtävissä yli 30 vuoden ajan. Veteraanina arvostan tätä erityisen paljon, sanoi entinen merijalkaväen sotilas Tom Muldowney, 61.

Tom Muldowney kiittää Sandersia veteraanien hyväksi tehdystä työstä.

Veteraanit Sandersin puolesta –kylttiä yleisössä pidellyt Muldowney kertoi tukeneensa Sandersia sen jälkeen, kun tämä oli edustajainhuoneessa äänestänyt Irakin sotaa vastaan vuonna 2002.

Myöhemmin Sanders on puolustanut sodan veteraanien oikeuksia esimerkiksi riittäviin mielenterveyspalveluihin. Yhdysvalloissa veteraaneja on miljoonia, joista keskimäärin parikymmentä tekee itsemurhan joka päivä.

Muldowneyn mielestä Pohjoismaat ovat hyvä osoitus siitä, että Sandersin ehdottamat uudistukset toimivat, ja ettei esimerkiksi julkinen terveydenhuolto tarkoita sitä että maa olisi luopumassa kapitalismista.

– Suomi on meille hieno esimerkki.

Paikallisen korkeakoulun pihalla järjestetyn tilaisuuden yleisö oli pääasiassa nuorta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?