Kymmenet tuhannet algerialaiset osoittivat perjantaina mieltään ympäri maata. Reutersin mukaan kyseessä olivat laajimmat hallituksen vastaiset mielenosoitukset maassa sitten kahdeksan vuotta sitten puhjenneiden arabikevään tapahtumien.
Protestien kohteena ovat 82-vuotiaan, useista terveysongelmista kärsivän presidentin Abdelaziz Bouteflikan aikeet pyrkiä viidennelle presidenttikaudelleen huhtikuun vaaleissa. Ainakin 183 ihmistä loukkaantui perjantaina pääkaupunki Algerissa poliisin ja mielenosoittajien ottaessa yhteen presidentinpalatsin liepeillä.
Kymmenet tuhannet Algerialaiset vastustivat perjantaina kaduilla presidenttinsä aikeita pyrkiä viidennelle kaudelle.
Kun kuopiolaiset maailmanmatkaajat Jari Kettunen ja Mikko Uotinen päättivät neljä kuukautta sitten ostaa lentoliput Algeriaan, heillä ei tietenkään ollut tietoa siitä, mikä tilanne olisi maassa nyt. Oli silkkaa huonoa onnea, että pidennetyn viikonlopun mittainen turistimatka sijoittui juuri samaan ajankohtaan poikkeuksellisen laajojen protestien kanssa.
Miesten tarkoituksena oli tutustua Unescon maailmaperintökohteeksi julistamaan Algerin vanhaan kaupunkiin Kasbahiin, kierrellä kaupungin muistomerkkejä ja kirkkoja sekä nauttia yleisesti tunnelmista maanantaihin asti. Suunnitelmat kuitenkin alkoivat kariutua vähitellen, kun korkea-arvoinen poliisimies ilmaantui miesten luokse heti passintarkastuksessa Algerin lentoasemalla.
– Hän kätteli kohteliaasti ja esitteli itsensä. Sitten hän vei minut syrjään ja kuulusteli minua suoraan noin puolen tunnin ajan. Mielenosoituksista meillä ei ollut tietoa siinä vaiheessa. Minulta se poliisipomo kysyi, olenko tietoinen ”tästä meidän tilanteesta”. Ja kun kysyin, mitä hän tarkoitti, hän ei uskonut, että minä en tiennyt, Kettunen kertoo.
Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika haluaa viidennelle kaudelle lukuisista terveysongelmistaan huolimatta. Hän ei ole itse kommentoinut mielenosoittajia, ja joidenkin tietojen mukaan hän olisi tällä hetkellä sairaalahoidossa Sveitsissä.
Saman käsittelyn saivat Uotinen sekä samaan aikaan maahan pyrkineet kuusi ranskalaista ja kaksi saksalaista matkailijaa.
– Sehän siinä oli koko ajan ongelmana, etteivät he kertoneet meille, mikä oli syynä kuulusteluihin. He ilmeisesti olettivat, että olimme tulossa osallistumaan mielenosoituksiin tai tekemään niistä jotakin raporttia. He ottivat haltuunsa passit ja puhelimet, ja muun muassa sim-kortit piti irrottaa ja näyttää heille, Uotinen kuvailee.
Suomen poliittinen järjestelmä kiinnosti
Seuraavien tuntien aikana miehiä kuulusteltiin useaan otteeseen kuulustelijoiden vaihdellessa asiallisemmista nuorista miehistä painostavammin esiintyneisiin vanhempiin virkailijoihin. Kettusen mukaan kysymykset koskivat muun muassa perhesuhteita ja sitä, onko Suomessa demokratia.
– Kun sanoin, että on, kysyttiin, että tykkäänkö minä meidän presidentistämme. Siinä sitten hetki keskusteltiin presidentistä ja kerroin, että hänellä on toinen kausi meneillään. Kun poliittista kantaa kysyttiin, sanoin sen olevan neutraali, ja kerroin, että en ole poliittisesti vaikuttava henkilö, kuten ei kukaan muukaan lähipiirissäni. Sitten kyseltiin, mitä mieltä olen Algeriasta ja että miksi olin tullut sinne, Kettunen kertoo.
– Kysymykset olivat aika samankaltaisia kummallekin. Iso ongelma tuntui muodostuvan siitä, että he eivät uskoneet sitä, miksi me olimme tulossa maahan niin vähäksi aikaa, Uotinen sanoo.
Jari Kettunen otti yhden kuvan myös kuulusteluhuoneesta, jossa miehiä tentattiin yöllä parin tunnin ajan. Seinällä kuulusteluja valvoi samana päivänä mielenosoitusten kohteena olleen presidentti Abdelaziz Bouteflikan kuva.
Miesten mukaan samoja asioita, kuten syytä maahantuloon tivattiin monta kertaa, ikään kuin heidät olisi yritetty saada tunnustamaan jotakin.
– Minulle kuulustelija sanoi parikin kertaa, että kukaan ei tule Euroopasta pelkästään turistina Algeriaan, Kettunen naurahtaa.
Vähitellen alkoi näyttää siltä, että pääsyä lentokentältä kaupunkiin ei olisi luvassa. Kaikille ulkomaalaisille annettiin erilaisia tietoja ja lupauksia. Jossakin vaiheessa kerrottiin suoraan, että kannattaa varautua siihen, ettei maahan välttämättä pääse.
Kuulustelupöytäkirjat piti allekirjoittaa, mutta omaa kopiota ei herunut
Välillä miehet yrittivät saada unen päästä kiinni lentoaseman epämukavilla istuimilla. Suunnilleen yhden aikaan aamuyöllä kaksikko noudettiin erilliseen kuulusteluhuoneeseen, jossa tenttaaminen käynnistyi jälleen samoilla kysymyksillä.
Kuulusteluista laadittiin myös pitkät, ranskankieliset pöytäkirjat, jotka Kettunen ja Uotinen joutuivat allekirjoittamaan. Paikalla ollut tulkki selvensi asiakirjan sisältöä Kettuselle ja Uotiselle.
– Hänhän nyt olisi voinut kertoa mitä tahansa, kun emme ymmärtäneet kieltä. Pyysimme papereista omia kappaleita, mutta emme saaneet niitä. Kuviakaan ei saanut ottaa. Pyysimme myös lausuntoa, jossa olisi vahvistettu, että he määräsivät meitä poistumaan maasta. Kenelläkään ei kuulemma ollut siihen valtuuksia. Olisi pitänyt kysyä pomolta, mutta tämä oli nukkumassa, Kettunen kertoo.
Yöunet jäivät enimmäkseen haaveeksi myös lentokentän askeettisten olosuhteiden johdosta.
– Sen verran yksittäisiä sanoja ymmärsin, että ainakin omaan lausuntooni oli jäänyt kohta, jossa puhuttiin mielenosoituksiin osallistumisesta. Vaadin sitä muutettavaksi, ja kyllä he sen sitten sen vaihtoivat. En nyt sitten tiedä, onko sillä paperilla muutenkaan mitään merkitystä, se on siellä niiden arkistoissa, Uotinen sanoo.
Uotinen arvioi kuulusteluhuoneessa tehtyjen öisten kuulustelujen kestäneen suunnilleen pari tuntia henkeä kohden. Hänen mukaansa kaksikko pyrki pitämään vastauksensa diplomaattisina, jotta asiassa päästäisiin eteen päin.
– Annettiin ikään kuin ymmärtää, että olimme olleet tyhmiä, kun olimme tulleet sinne turisteina ja myös siksi, että emme muka tietäisi tilanteesta. He myös salasivat tilannetta. Käytävältä näkyi telkkariin, jossa näytettiin pahalta näyttäviä mielenosoituksia, mutta kun he huomasivat minun katselevan, he vetivät oven kiinni saman tien, Uotinen kertaa.
Kaikkiaan kuopiolaismiesten lentokentälle rajoittunut Algerian-reissu kesti 16 tuntia. Tarkassa syynissä olleet passit palautettiin heille 15 tunnin jälkeen, ja maasta he poistuivat itse ostamillaan lennoilla Pariisiin.
”Tällaista seikkailua ja jännitystä ei rahalla saa”
Kokeneita maailmanmatkaajia tilanne ei pahemmin hätkähdyttänyt, sillä monenlaista hämminkiä on reissuilla tullut vastaan ennenkin. Kettunen kuitenkin miettii, että kokematon, vanhempi tai kieltä osaamaton matkailija olisi saattanut kokea paikoitellen painostavankin tilanteen toisin.
– En tuntenut missään vaiheessa oikeaa pelkoa tai uhkaa, enkä uskonut, että he olisivat tekemässä meille mitään pahaa, hän sanoo.
– Tietysti huolena on se, että mitä niille paikallisille siellä tapahtuu, Uotinen lisää.
Huoli ei ole aiheeton, sillä monet algerialaiset ovat vuosien ajan välttäneet poliittisten mielipiteiden julkista ilmaisua turvallisuuspalveluiden toimien pelossa. Kansassa on herättänyt pettymystä se, että maata ovat johtaneet samat veteraanit Ranskaa vastaan vuosina 1954–1962 käydystä itsenäisyyssodasta lähtien.
Algeriassa ei ole nähty yhtä laajoja mielenosoituksia sitten kahdeksan vuotta sitten puhjenneiden arabikevään tapahtumien.
Bouteflikan valtakaudella on saatu kuriin vuosikymmenen ajan kestänyt islamistien kapinointi, ja algerialaiset ovat sietäneet toisinajattelijoita sorsivaa poliittista järjestelmää rauhasta ja vakaudesta maksettavana hintana.
Kettuselle ja Uotiselle Algeria valikoitui kohteeksi neljä kuukautta sitten, koska se sijaitsee suhteellisen lähellä ja helppojen lentojen päässä. Lämmintäkin siellä on Suomeen verrattuna.
– Täysin tuntematon, jännittävä paikka, Kettunen kiteyttää kriteerejä, jotka monet maailmalla matkailevat ehkä tunnistavat.
Kaikkiaan miehet ovat hyvillä mielin, sillä takataskussa on Algerian sijasta nyt toisenlainen kokemus.
– Kuten kirjoitin Facebookissakin, tällaista seikkailua ja jännitystä ei rahalla saa, Kettunen naureskelee.
Miehet kertoivat kokemastaan IS:lle päästyään jo Pariisiin. Algerin kaduilla liikkumiseen olisi ehkä liittynyt mielenosoitusten vuoksi vaarojakin, mutta kuten Uotinen muistuttaa, myös Pariisin kaduilla on parhaillaan levotonta.
– Keltaliivit siellä rynnivät, ulkona on älyttömästi poliiseja ja katuja on suljettu, Kettunen lisää.