Pohjois-Korean suurlähetystöön tehty isku yhä täysi mysteeri – hyökkääjät sitoivat uhrit, rakennuksesta ajoi pois 2 luksusautoa

Julkaistu:

Espanja
Espanjan hallitus on kommentoinut tapahtumia hyvin niukkasanaisesti.
Helmikuun 22. päivänä Pohjois-Korean suurlähetystössä Madridissa tapahtuneesta mysteeri-iskusta on paljastunut lisää yksityiskohtia, uutisoi El Pais -lehti verkkosivuillaan.

Lehden tietojen mukaan välikohtaus on osoittautunut luultua vakavammaksi. Tutkintalähteet kertovat, että noin kymmenen ampuma-asejäljennöksin varustautunutta henkilöä tunkeutui rakennukseen ja hyökkäsi kahdeksan sisällä olleen henkilön kimppuun.

Uhrien joukossa oli suurlähetystön henkilökuntaa ja vieraita. Lähteiden mukaan hyökkääjät sitoivat, kuulustelivat ja hakkasivat uhrejaan, ja ainakin kolmen ihmisen kerrotaan saaneen ”kovista iskuista” ruhjeita.

Korealaisnainen onnistui pakenemaan rakennuksesta ja huutamaan apua. Paikalle saapuneet poliisit eivät kuitenkaan ymmärtäneet hänen puhettaan. Kun poliisit pyrkivät sisään rakennukseen, mies avasi oven ja kertoi heille, ettei mitään ole meneillään.

Vain minuutteja myöhemmin suurlähetystöstä poistui kaksi luksusautoa. Hyökkääjät jättivät henkilökunnan ja vieraat rakennukseen ja veivät mukanaan tietokoneita ja asiakirjoja.

Pakoautoissa diplomaattikilvet

Pakoautoissa oli diplomaattikilvet, ja ne kuuluivat suurlähetystölle. Poliisi löysi autot myöhemmin lähistöltä hylättyinä.

Espanjalaistutkijat eivät ole sulkeneet pois ”poliittisen vakoilun” mahdollisuutta. Heidän mukaansa tekijät olivat ”ammattilaisia” ja isku oli hyvin suunniteltu ja toteutettu.

– Vaikuttaa siltä, etteivät he tienneet, että paikalla oli vieraita, lähteet sanovat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Espanjan hallitus on kommentoinut tapausta toistaiseksi hyvin niukkasanaisesti.

– Tutkinta on käynnissä, ulkoministeriön tiedottaja totesi.

Sisäministeriön mukaan Pohjois-Korean suurlähetystö ei ole tehnyt asiasta virallista ilmoitusta. Maan suurlähettiläs karkotettiin Espanjasta vuonna 2017 Pohjois-Korean ydinkokeiden ja ohjuslaukaisujen seurauksena.

Sen jälkeen Pohjois-Korealla on ollut Espanjassa diplomaattiedustus, mutta ei suurlähettilästä.