Vangiksi otettu Otto, 22, palautettiin Pohjois-Koreasta vegetatiivisessa tilassa – vanhemmat sivalsivat Kim Jong-unia kehunutta Trumpia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vangiksi otettu Otto, 22, palautettiin Pohjois-Koreasta vegetatiivisessa tilassa – vanhemmat sivalsivat Kim Jong-unia kehunutta Trumpia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tällä viikolla kehunut Kim Jong-unia, jonka tapasi keskiviikkona ja torstaina Vietnamin Hanoissa.

1.3.2019 22:22

Pohjois-Koreassa vangittuna olleen ja sittemmin kuolleen opiskelijanuorukaisen Otto Warmbierin vanhemmat ovat kritisoineet Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin saamia kehuja.

– Kim ja hänen paha hallintonsa ovat vastuussa meidän poikamme Oton kuolemasta, Fred ja Cindy Warmbier kirjoittivat lausunnossaan BBC:n mukaan.

– Kim ja hänen paha hallintonsa ovat vastuussa käsittämättömästä julmuudesta ja epäinhimillisyydestä. Mitkään tekosyyt tai ylenmääräiset kehut eivät voi muuttaa sitä.

Cindy ja Fred Warmbier.­

Otto Warmbier tuomittiin vuonna 2016 15 pakkotyöhön syytettynä propagandajulisteen varastamisesta hotellissa. Hänet palautettiin kotimaahansa Yhdysvaltoihin vuonna 2017. Vegetatiivisessa tilassa ollut nuorukainen kuoli pari päivää palautuksen jälkeen.

Warmbierin on arveltu joutuneen kidutuksen kohteeksi vankeutensa aikana. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole, sillä täydellistä ruumiinavausta ei tehty eikä Warmbierin ruumiista löytynyt selkeitä merkkejä kidutuksesta.

Otto Warmbierin vanhempien mukaan nuorukainen palasi kotiin ”ihmisrauniona”. Kuva hänen oikeudenkäynnistään Pjongjangissa maaliskuussa 2016.­

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi keskustelleensa Warmbierin tapauksesta Pohjois-Korean Kim Jong-unin kanssa kaksikon huipputapaamisessa. Trump ja Kim neuvottelivat Vietnamissa keskiviikkona ja torstaina.

Trump kertoi Kim Jong-unin vakuuttaneen, ettei ollut tietoinen Warmbierin tapauksesta aluksi.

– Hän tiesi tapauksen hyvin, mutta hän sai tietää siitä myöhemmin. Hän oli hyvin pahoillaan siitä.

– Hän sanoi minulle, ettei tiennyt siitä.

Trump sanoi myös luottavansa Pohjois-Korean johtajan sanaan.

Trump tapasi Kim Jong-unin aiemmin tällä viikolla.­

Trump kehui huipputapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Kimiä ja Yhdysvaltojen suhdetta Pohjois-Koreaan. Myöhemmin presidentti kuvaili Fox Newsin haastattelussa Kimiä fiksuksi ja ”todelliseksi johtajaksi”.

– Jotkut ihmiset sanovat, ettei minun pitäisi pitää hänestä, Trump sanoi.

– Miksi ei?

Trumpin avustaja Kellyanne Conway tarkensi perjantaina, että Trump pitää Pohjois-Koreaa syyllisenä Warmbierin kuolemaan.

– Presidentti on samaa mieltä Warmbierin perheen kanssa ja pitää Pohjois-Koreaa vastuullisena Otto Warmbierin kuolemaan, Conway sanoi Reutersin mukaan.

Conway ei kuitenkaan sanonut, pitikö Trump Kim Jong-unia myös vastuullisena.

Fox Newsin mukaan Warmbierin vanhemmat kehuivat Trumpia presidentin ja Kim Jong-unin ensimmäisen huipputapaamisen jälkeen, kun Trump oli sanonut, ettei tapaamista olisi välttämättä ollenkaan ollut ilman Warmbieriä ja, että ”Otto ei kuollut turhaan”,

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?