Näin Pohjois-Korean media näki Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen: ”Uusi aika maiden välisissä suhteissa avautuisi”

rac

Julkaistu:

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan Kim ja Trump ”sopivat jatkavansa rakentavia keskusteluja”.
Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisesta Vietnamista lähdettiin tyhjin käsin. Siitä huolimatta Pohjois-Korean valtion media suhtautui asiaan toiveikkaasti.

Pohjois-Korean media, joka vain vajaat kaksi vuotta sitten leimasi Trumpin ”henkisesti häiriintyneeksi amerikkalaiseksi höppänäksi”, tarjosi nyt sovinnollisemman lähestymistavan ja luonnehti johtajien tapaamista ”tuotteliaaksi”.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan Kim ja Trump ”sopivat jatkavansa rakentavia keskusteluja Korean niemimaan ydinaseriisunnasta ja Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean suhteiden parantamisesta”.

KCNA:n mukaan johtajien tapaamisessa ”vaihdettiin näkemyksiä käytännönläheisistä asioista rakentavasti ja vilpittömästi, jotta uusi aika maiden välisissä suhteissa avautuisi”. Pohjois-Korean uutistoimiston mukaan molempien osapuolten toimet ovat olleet merkityksellisiä luottamuksen lisäämiseksi osapuolten välillä.

Pohjois-Korean median kauniista sanoista huolimatta neuvottelut Hanoissa loppuivat ennen aikojaan eikä minkäänlaista sopimusta tai julistusta saatu aikaan.

Presidentti Trumpin mukaan Pohjois-Korea vaati tapaamisessa kaikkien talouspakotteiden poistamista. Pohjois-Korean mukaan se pyysi osittaista, ei täydellistä pakotteiden poistoa. Vastineeksi Pohjois-Korea olisi ulkoministeri Ri Yong-hon mukaan sulkenut Yuongbyonin ydinvoimalan.

Myös ohjelmassa ollut allekirjoitustilaisuus peruttiin. Trumpin mukaan jotain allekirjoitettavaa olisi ollut olemassa, mutta koska siinä ei ollut tarpeeksi, oli parempi jättää yhteiset julistukset kokonaan väliin.

Eli nyt toimittiin toisin kuin edellisessä tapaamisessa Singaporessa: Siellä allekirjoitettiin, mutta paljon arvostelua saanut löyhä teksti ei ole johtanut käytännössä mihinkään.

Samoilla linjoilla Trumpin kanssa oli myös Pohjois-Korean pitkäaikaisena arvostelijana tunnettu Japanin pääministeri Shinzo Abe, joka sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että hän ”tukee täysin presidentti Trumpin päätöstä jättää helpot kompromissit väliin”.
Trump sanoi kuitenkin toimittajille toivovansa, että hän tapaa Kimin pian uudelleen. Presidentti ei puhunut asiasta tämän tarkemmin.