NYT: Trump määräsi vävylleen korkean asteen turvaluokituksen – FBI ja CIA huolestuivat

Julkaistu: , Päivitetty:

Jared Kushnerin bisneskytkökset ulkovaltoihin ja ulkomaisiin sijoittajiin arveluttivat muiden muassa FBI:tä ja CIA:ta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi viime vuonna Valkoisen talon kansliapäällikön antamaan vävylleen Jared Kushnerille korkean asteen turvaluokituksen. Asiasta kertoo New York Times, joka perustaa tietonsa prosessia tunteviin neljään lähteeseen.

Kushner on paitsi presidentin vävy myös yksi hänen neuvonantajistaan. Kushnerin turvaluokitusta muutettiin viime vuonna väliaikaisesta luokituksesta ylöspäin tasolle, jossa henkilöllä on pääsy huippusalaiseksi luokiteltuun tietoon. Kyseessä ei ole kaikista korkein turvaluokitus.

Vielä viime kuussa presidentti Trump sanoi lehden haastattelussa, että hänellä ei ole osaa eikä arpaa vävynsä turvaluokitukseen.

New York Timesin mukaan presidentti vaati luokituksen nostoa huolimatta siitä, että maan tiedusteluviranomaiset ja yksi Valkoisen talon lakimiehistä olivat ilmaisseet huolensa asiaan liittyen.

Perusteet huolelle eivät ole kokonaan tiedossa, mutta viranomaiset ovat nostaneet esiin muun muassa Kushnerin ja hänen perheensä bisneskytkökset ulkovaltoihin ja ulkomaalaisiin sijoittajiin.

Lehden lähteiden mukaan liittovaltion poliisia FBI:tä ja keskustiedustelupalvelu CIA:ta arveluttivat muun muassa Kushnerin yhteydet Israeliin, Arabiemiraatteihin ja Venäjälle.

Valkoisen talon asianajaja ei suositellut luokituksen myöntämistä

Presidentillä on lain takaama oikeus päättää luokituksesta. Kuitenkin yleensä Valkoisen talon turvallisuusvirkamiehet määrittelevät FBI:n tekemän taustaselvityksen perusteella, onko turvaluokitus syytä myöntää. Jos virkamiehillä on eriäviä mielipiteitä, Valkoisen talon asianajaja päättää asiasta. Hyvin harvinaisissa tapauksissa presidentti päättää asiasta itse.

New York Timesin mukaan Valkoisen talon asianajaja Donald McGahn suositteli viime vuoden toukokuussa, että Kushnerille ei myönnetä huippusalaiseen tietoon oikeuttavaa luokitusta. Asiaa tuntevien lähteiden mukaan Trump määräsi seuraavana päivänä Valkoisen talon silloisen kansliapäällikön John Kellyn myöntämään luokituksen Kushnerille.

Lehden mukaan Kelly kirjoitti asiasta rinnakkaisen muistion, jossa hän kertoo presidentin määräyksestä.

Kushner: Luokituksen hakuprosessi oli normaali

Kushner kuului ryhmään, joka tapasi vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana Trump Towerissa venäläisen lakimiehen, joka väitti pitävänsa hallussaan haitallista tietoa demokraattien presidenttiehdokkaasta Hillary Clintonista.

New York Times jatkaa, että lisäksi Kushner tapasi Trumpin virkaanastumisprosessin aikana Venäjän silloisen suurlähettilään Sergei Kisljakin ja valtio-omisteisen venäläispankin johtajan. Lehden mukaan Kushner ei maininnut näitä tapaamisia turvallisuusluokitusta hakiessaan. Hän teki myöhemmin hakemukseensa täydennyksiä, ja avustajat väittivät, että tiedot tapaamisista jäivät hakemuksesta pois epähuomiossa.

Jared Kushnerin lakimiehen mukaan hakuprosessi sujui normaalien käytäntöjen mukaan ilman kenenkään painostusta

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders sanoi New York Timesille, että turvaluokitukseen liittyviä asioita ei kommentoida.