Huomasitko nämä yksityiskohdat Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisessa? Huippukokouksessa 6 erikoista käännettä

rac

Julkaistu:

huippukokous
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un eivät saaneet sopimusta aikaan Hanoissa.
Vaikka johtajat eivät päässeet yhteisymmärrykseen Hanoissa, Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisessa nähtiin enemmän kuin viime kesän huippukokouksessa Singaporessa.

Nämä kuusi hetkeä olivat erikoisimpia huippukokouksessa.

1. Kim Jong-un innostui puhumaan toimittajille

Ei ole mitenkään tavanomaisesta poikkeavaa, että maan johtaja vastaa toimittajan esittämiin kysymyksiin – paitsi jos kyseessä on Pohjois-Korean johtaja.


Washington Postin toimittaja David Nakamura kysyi Pohjois-Korean johtajalta, oliko hän varma siitä, että saa sopimuksen Trumpin kanssa.
– On liian aikaista sanoa, mutta en sanoisi olevani pessimistinen siitä, mitä tunnen tällä hetkellä. Minusta tuntuu, että pääsemme hyviin lopputuloksiin, Kim vastasi tulkin välityksellä.

Vastaus on tietävästi ensimmäinen, jonka Pohjois-Korean johtaja on antanut länsimaalaisille tiedotusvälineille.

Myöhemmin Kim muuttui hiljaiseksi. Kun toimittajat kysyivät hänen halukkuudestaan edistää ydinaseriisuntaa, hän vastasi, ettei istuisi neuvottelupöydässä jos ei haluaisi.


Samassa yhteydessä Trumpin nähtiin paimentavan toimittajia tapansa mukaan. Yhdysvaltain presidentti pyysi etteivät toimittajat korota ääntään ja sanoi, ettei Pohjois-Korean johtajalle voi puhua samalla tavalla kun hänelle.

2. Pohjois-Koreassa katseltiin puiden istuttamista

Tiedotusvälineet ympäri maailmaa raportoivat huippukokouksen tapahtumista tarkalla silmällä. Myös Pohjois-Koreassa uutisoitiin johtajan matkasta Hanoihin.

Kuitenkin, samaan aikaan kun koko maailmassa nähtiin johtajien tapaamisen käänteet minuuttitasolla, Pohjois-Korean kansallisella televisiokanavalla näytettiin videota puiden istuttamisesta. BBC:n tekemällä kuvakaappauksella näkyy, kuinka Kim istuttaa taimea, eikä hän näytä kovin innostuneelta.

3. Otto Warmbier mainittiin

Trump kysyi Kimiltä neuvotteluissa Otto Warmbierista, yhdysvaltalaisesta opiskelijasta, joka oli vangittuna Pohjois-Koreassa 17 kuukautta. Tämä kuoli päiviä sen jälkeen, kun oli päässyt kotiin Yhdysvaltoihin heinäkuussa 2017. Tapaus on hiertänyt Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välejä.


Trump kertoi toimittajille, että Kim sanoi hänelle saaneensa tietää tapauksesta, mutta liian myöhään ja olevansa hyvin pahoillaan.

Trump sanoi uskovansa Kimiä.

– Ne vankilat ovat erittäin kovia paikkoja, ja pahoja asioita tapahtuu. En usko, että hän tiesi siitä. Hän oli pahoillaan, hyvin pahoillaan siitä, Trump sanoi.


Yllättäen keskustelu Warmbierin kohtalosta herätti ihmisten mielenkiinnon, ja tiedotustilaisuuden aikana Otto Warmbierin nimeä syötettiin hakukoneeseen normaalia enemmän.

4. Juoksevat turvamiehet

Kuten Singaporen huipputapaamisessakin, myös Hanoissa nähtiin Kimin kuuluisat juoksevat turvamiehet. Viime kesänä ympäri maailmaa ihmeteltiin joukkoa toisiaan muistuttavia mustapukuisia miehiä juoksemassa ihmismuurina johtajan limusiinin rinnalla.


Tänä vuonna toistakymmentä turvamiestä nähtiin hölkkäämässä Dong Dangin kaupungin rajalla matkalla Hanoihin ja huippukokouksen jälkeen Kimin palatessa takaisin hotelliin.


5. Kuka piileskeli puskassa?

Pohjois-Korean mysteerinainen, Kimin pikkusisko Kim Yo-jong, pysyi Kimin kannoilla koko matkan ajan, mutta onnistui taidokkaasti välttämään julkisuuden valokeilan.


Vain kaikista tarkkasilmäisimmät huomasivat hänet huipputapaamisessa, milloin kurkistelemassa seinän taakaa, milloin piileskelemässä puskassa.

Twitterissä asiaa luonnollisesti puitiin kuvamanipulaatioiden muodossa.
Kim Yo-jongista tiedetään julkisuudessa hyvin vähän, edes hänen iästään ei ole varmaa tietoa.

6. Lounas peruttu

Johtajien oli alunperin tarkoitus lounastaa yhdessä, minkä jälkeen aikatauluihin oli kirjattu yhteinen allekirjoitusseremonia.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders vahvisti kello kahdeksan maissa Suomen aikaa muutokset aikatauluun ja sanoi, että neuvottelujen jälkeen johtajat eivät suuntaa työlounaalle.


Metropole-hotellin ravintolassa johtajille olisi tarjottu tuhti lounas, joka olisi sisältänyt omena-hanhenmaksahyytelöä alkupalaksi, syvänmerenkalaa pääruuaksi ja jälkiruuaksi makeaa banaania ja toffeeta sisältävää Banoffee-piirasta, sokerilla maustettua ginsengjuurta ja ginsengjuuriteetä.

Peruuntuneen työlounaan jälkeen syntyi epäilyjä, että allekirjoitusseremonia ei toteudu. Neuvottelut loppuivat ennen aikojaan ja vain kolmen tunnin päästä huippukokouksesta Air Force One oli jo ilmassa.


Lähteet: BBC, CNN, The Guardian, AFP