Tutkija: Pannukakuksi jäänyt huipputapaaminen on käännekohta Trumpin ja Kim Jong-unin suhteessa

rac

Julkaistu:

Tutkijan mukaan Trumpin tapa hoitaa kansainvälisiä suhteita kahdenkeskisellä diplomatialla ei välttämättä vie enää pidemmälle Pohjois-Korean tapauksessa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un järjestivät pienimuotoisen yllätyksen torstaina ilmoittamalla, ettei heidän keskiviikkona alkaneessa huipputapaamisessa saatu aikaiseksi minkäänlaista sopimusta tai julkilausumaa. Trump sanoi kaksikon keskustelleen ydinaseriisunnasta, mutta lopulta Pohjois-Korean vaatimus, että Yhdysvallat luopuisi kaikista pakotteista, osoittautui esteeksi sopimukselle.

Etukäteen oli spekuloitu, että kaksikko saattaisi kertoa julkilausumassa Korean sodan virallisesta päättymisestä tai yhteystoimistojen perustamisesta molempiin maihin. Nyt näistäkään asioista ei ilmoitettu.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkosen mukaan huipputapaamisen myötä Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean suhteissa on ajauduttu eräänlaiseen käännekohtaan. Yhdysvaltojen hallinnon sisällä käydään todennäköisesti vääntöä sen suhteen, miten Pohjois-Korean kanssa tulisi toimia jatkossa.

– Tällaiset bilateraalit tapaamiset ovat olleet Trumpin modus operandi. Nyt kun törmätään tilanteeseen, jossa se ei välttämättä enää tämän pidemmälle vie, mitä se tarkoittaa? Mille tasolle keskusteluja lähdetään viemään Hanoin tapaamisen jälkimainingeissa?


Neuvottelujen jatkuminen ei vaikuta pelkästään Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean politiikkaan vaan niillä on laajempiakin seurauksia, Sinkkonen huomauttaa. Esimerkiksi Etelä-Korean nykyhallinnolla on paljon pelissä Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean suhteen. Sopimukseton huipputapaaminen luo sisäpoliittisia haasteita Etelä-Korean presidentille.

– Moon Jae-in on käytännössä investoinut poliittisen uransa tähän. Yhdysvallat tai Pohjois-Korea ei ole ainoa peluri tässä. Tämä pitää nähdä myös laajemmassa kontekstissa, kun vaikutuksia aletaan analysoimaan, Sinkkonen kuvailee.

– Toivottavasti keskustelut jatkuvat jossain formaatissa. Muuten kansainvälinen turvallisuustilanne on häviäjä, jos prosessi epäonnistuneen huippukokouksen myötä lähtee väärille raiteille.


Ilman sopimusta jääminen on herättänyt laajalti ihmetystä Yhdysvalloissa ja nostattanut kysymyksiä kokouksen valmisteluista.
Sinkkonen muistuttaa, että keskusteluja on käyty ennen valtionjohtajien tapaamista virkamiestasolla, vaikka neuvottelut kulminoituvat Trumpiin ja Kimiin. Viime kesänä Singaporessa pidetyn ensimmäisen tapaamisen jälkeen alemman tason neuvottelujen on kerrottu takunneen, joten odotukset tapaamisen suhteen olivat vaisut.

– Siinä mielessä lopputulos on yllätys, että oletettiin, että Trump haluaa tästä tapaamisesta jotain konkreettista kotiin viemistä. Hän tarvitsi ulkopoliittisen voiton, koska Washingtonin poliittinen painekattila on tällä hetkellä sellainen, että onnistunut huippukokous olisi tehnyt Trumpin presidenttiydelle hyvää, Sinkkonen pohtii neuvottelujen lopputulosta.


Toteutumatta jäi kuitenkin pelko, että Trump tekisi liian suuria myönnytyksiä neuvottelukumppanilleen.

– Ehkä se, että Trump lähti kävelemään tässä tilanteessa kertoo myös siitä, että hän oppi jotain Singaporesta. Siellä häntä kritisoitiin siitä, että allekirjoitti julkilausuman, jossa ei ollut hirveästi substanssia. Ehkä tästä ei konkreettista aikataulua tai muuta vastaavaa tiekarttaa ydinaseriisuntaan ollut saatavilla, jolloin Yhdysvallat laski, ettei kannata antaa lausumaa, joka ei vie prosessia enempää eteenpäin.