EU kiistää Unkarin hallituksen maahanmuuttovastaisen salaliittokampanjan kohta kohdalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EU kiistää Unkarin hallituksen maahanmuuttovastaisen salaliittokampanjan kohta kohdalta

Komission mukaan kampanja vääristelee totuutta.

Jean-Claude Juncker kuvattiin Egyptissä 25. helmikuuta 2019.­

28.2.2019 19:25

Ei, EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ei tee salaista yhteistyötä suursijoittaja George Sorosin kanssa. EU ei myöskään edistä laitonta maahanmuuttoa.

EU-komissio kiisti näin Unkarin hallituksen siirtolaisvastaisen kampanjan väitteet kohta kohdalta. Komissio sanoi torstaina, että kampanja vääristelee totuutta.

– Unkarin hallituksen väitteet ovat pahimmillaan faktisesti väärin ja parhaimmillaan erittäin harhaanjohtavia, komissio toteaa.

– Ja George Soroksella ei ole mitään tekemistä minkään kanssa, komissio jatkoi muun muassa Twitterissä julkaistussa vastineessaan.

Komission edustaja Mina Andreeva sanoi toimittajille Brysselissä, että EU muun muassa ei halua esittää pakollisia pakolaiskiintiöitä, päinvastoin kuin unkarilaisessa kampanjassa väitetään. EU:n ulkopuolelta tulevien pakolaisten asuttaminen unionissa on ja tulee olemaan vapaaehtoista, Andreeva sanoi.

Vuonna 2015 unioni päätti taakanjaosta kahden seuraavan vuoden ajaksi. Kaikkien EU-maiden tuli vastaanottaa osa unioniin saapuvista turvapaikanhakijoista, ja järjestelyn tarkoitus oli helpottaa painetta maissa kuten Italia ja Kreikka. Unkari kieltäytyi vastaanottamasta yhtäkään turvapaikanhakijaa siirtosuunnitelman mukaisesti.

Väärä väite toisensa jälkeen

Andreeva sanoi, että EU:n nykyiset säännöt eivät edellytä maita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita muista EU-maista ja että ehdotetuissa reformeissa puhutaan vain solidaarisuudesta, ei turvapaikanhakijoiden pakollisesta uudelleensijoittamisesta.

Andreeva kiisti myös Unkarin väitteen, että komissio haluaisi heikentää EU-maiden oikeutta puolustaa rajojaan. Lisäksi EU:lla ei ole mitään suunnitelmia ottaa käyttöön humanitaarisia viisumeja eikä EU tee yhteistyötä minkään sellaisen organisaation kanssa, joka tukee tai edesauttaa sääntöjenvastaista maahanmuuttoa.

EU-tuki, kuten ennakolta maksetut debit-kortit, on suunniteltu edistämään jo Kreikassa olevien turvapaikanhakijoiden tunnistamista, ei edistämään maahanmuuttoa, Andreeva sanoi.

EU ei myöskään suunnittele maahanmuuttopilottiprojekteja Afrikan maiden kanssa. Andreeva muistutti, että yksittäiset EU-maat päättävät itse työperäisestä maahanmuutosta. Unioni ei myöskään suunnittele rahoitusleikkauksia maahanmuuttovastaisille jäsenmailleen,

Unkarin populistipresidentti Viktor Orban aloitti siirtolaisvastaisen mediakampanjan 19. helmikuuta, kolme kuukautta ennen EU-vaaleja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?