Kim Jong-unin tuhkakuppia piteli salaperäinen ”Pohjois-Korean vaikutusvaltaisin nainen” – edes syntymävuotta ei tiedetä varmuudella

rac

Julkaistu:

Pohjois-Korean johtajan pikkusisko vastaa veljensä turvallisuudesta.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välisissä neuvotteluissa Vietnamin Hanoissa valtioiden päämiehet veivät suurimman mediahuomion, mutta kulisseista otsikoihin nousi myös nainen, jonka vain harva tunnistaa.

Japanilainen TBS kuvasi hiljattain Kimiä tupakkatauolla kiinalaisessa Nanningin kaupungissa tämän matkustaessa kohti Hanoita. Videon lopussa näkyy myös nainen ojentamassa kristallista tuhkakuppia Kimille, joka tumppaa siihen savukkeensa.


Vaikutusvaltainen verisukulainen

Videolla nähtävää, ”Pohjois-Korean Ivankaksi” tituleerattua Kim Yo-jongia pidetään maan vaikutusvaltaisimpana naisena.

Kim Yo-jong on nähty huippuneuvotteluissa veljensä vierellä viime vuosina usein, mutta hänen todellisesta roolistaan Pohjois-Korean johtoryhmässä on julkisuudessa esitetty vain arvailuja.

Edes syntymävuodesta ei ole täyttä varmuutta. North Korea Leadership Watch -sivusto arvioi hänen syntyneen vuonna 1987.

Naisen virallinen titteli puolueessa on varajohtaja ja hän on vastuussa maan valtionpäämiehen turvallisuudesta. Ennen viimevuotista ylennystään hän toimi propaganda- ja agitaatiosaston palveluksessa. Hän on myös seitsemästä sisaruksesta ainoa, jolla on sama äiti Kim Jong-unin kanssa.

Verisukulaisuuden on arveltu vaikuttaneen hänen asemansa nopeaan nousuun puolueessa.


Julkisen roolin kasvu

Kim Yo-jongin näkyvyys mediassa on kasvanut hänen poliittisen uransa vanavedessä. Toimiessaan maansa hymyilevänä keulakuvana viime vuoden talviolympialaisissa hän sai yleisöltä suosionosoitukset seisoessaan Etelä-Korean kansallislaulun aikana.

Naisen ollessa läsnä kotimaansa kannalta merkittävissä diplomaattitehtävissä toistuvasti, huomiota on herättänyt myös hänen rauhallinen käyttäytymisensä ja tarkka pukeutumisensa.


Vuoden 2018 huhtikuussa pidetyissä Pohjois-Korean ja Etelä-Korean rauhanneuvotteluissa, Kim Yo-jong oli kuuden edustajan joukossa ainoa nainen.

Donald Trumpin ja Kim Jong-unin ensimmäisessä tapaamisessa Singaporessa juuri hän tarjosi veljelleen kynän asiakirjan allekirjoittamista varten.

Tällä kertaa kynä jäi taskuun, sillä Hanoissa ei allekirjoitettu uusia sopimuksia.

Presidentti Trumpin ilmoituksen mukaan kynnyskysymykseksi osoittautui Kimin vaatimus Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden poistamisesta ydinaseriisunnan ehtona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt