Tutkija nimesi Trumpin ja Kim Jong-unin sopimuksettoman huippu­tapaamisen suurimman häviäjän: ”Heidän kannaltaan noloa”

rac

Julkaistu:

Huippukokous
Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean valtionjohtajat eivät päässeet sopimukseen kaksipäiväisessä tapaamisessaan Vietnamissa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un järjestivät pienimuotoisen yllätyksen torstaina ilmoittamalla, ettei heidän keskiviikkona alkaneessa huipputapaamisessa saatu aikaiseksi minkäänlaista sopimusta. Trump sanoi kaksikon keskustelleen ydinaseriisunnasta, mutta lopulta Pohjois-Korean vaatimus, että Yhdysvallat luopuisi kaikista pakotteista, osoittautui esteeksi sopimukselle.

Etukäteen oli spekuloitu, että kaksikko saattaisi kertoa julkilausumassa Korean sodan virallisesta päättymisestä tai yhteystoimistojen perustamisesta molempiin maihin. Nyt näistäkään asioista ei ilmoitettu.

Korean-tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta on yllättynyt siitä, että Pohjois-Korea olisi vaatinut kaikista pakotteista luopumista.

– On yllättävää, että neuvottelupöytään on tultu näinkin toisistaan suuresti eroavien vaatimusten ja näkemysten kanssa.

Ilman sopimusta jääminen on herättänyt laajalti ihmetystä. Yhdysvaltojen entisenä diplomaattina toiminut Joseph Yun arvioi CNN:lle, että huipputapaamisen lopputulos kielii valmistautumisen puutteesta.

– Olen ollut useissa huippukokouksissa. Yleensä niissä tehdään niin paljon töitä alemmilla tasoilla, että sopimus edeltää päätöksiä. Tällä kertaa näimme erittäin vähän valmistautumista ja olin huolissani siitä.


Stanfordissa professorina työskentelevä entinen diplomaatti Michael McFaul puolestaan totesi, että sopimus ei ollut mahdollinen, jos Kim Jong-un todella vaati kaikista pakotteista luopumista.

– Mutta eikö pitäisi tietää, että tämä on heidän tarjouksensa ennen kuin järjestetään toinen presidentillinen tapaaminen? McFaul ihmetteli Twitterissä.
Reutersin haastatteleman asiantuntijan mukaan ilman sopimusta jääminen ei kuitenkaan ole välttämättä huono asia.

– Nämä neuvottelut eivät epäonnistuneet, Stimson Centerin David Kim arvioi.

– Ajatelkaa Trumpin ja Kimin suhdetta korealaisena draamana. Me vasta näemme, kuinka rakkaustarina alkaa.

Etelä-Koreassa sopimukseton huipputapaaminen herättänee kuitenkin suurta ihmetystä. Leppäsen mukaan Etelä-Korea kuuluu huipputapaamisen suurimpiin häviäjiin.

– Se painoarvo, jonka Etelä-Korean hallinto on tälle antanut, on ollut erittäin suurta. Tämä on heidän kannaltaan noloa, Leppänen arvioi.

Ennen tapaamista Etelä-Korean presidentinkanslia julkaisi toiveikkaan lausunnon, jossa ylistettiin Trumpia ja Kim Jong-unin pyrkimyksiä edistää ydinaseriisuntaa.


Tapaamisen jälkeen presidentinkansliassa pahoiteltiin sitä, etteivät maiden johtajat päässeet sopimukseen, mutta todettiin, että Hanoissa oli ilmeisesti saavutettu kuitenkin merkittävää edistystä.

The Guardianin haastatteleman eteläkorealaisen diplomaatin mukaan uutiset tulivat kuitenkin ikävänä yllätyksenä.

– Se oli shokki. Yritämme ymmärtää, mitä tapahtui, nimettömänä puhunut diplomaatti sanoi.

Leppäsen mukaan Etelä-Korean nykyhallinto on panostanut viime vuodesta lähtien paljon dialogiin Pohjois-Korean kanssa. Hallinnon kriitikoiden mukaan suhteita pohjoisnaapuriin on hoidettu esimerkiksi nuorisotyöttömyyden tai talouskehityksen kustannuksella.

– Pettymys ja hämmennys ovat epäilemättä hyvin suuria. Se vaikuttaa jollain tavalla myös nykyhallinnon poliittiseen asemaan ja siihen, miten paljon heillä on tukea sille, että käytetään voimavaroja Koreoiden keskinäisen yhteydenpidon ylläpitämiseen ja Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen yhteydenpidon tukemiseen, Leppänen arvioi.

– Mietityttämään jää, mikä vaikutus tällä on Koreoiden keskinäisiin suhteisiin? Pystyvätkö maat jatkamaan viime vuodesta alkanutta dialogia? Riittääkö Pohjois-Korealla mielenkiintoa etelän suhteen?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt