Kreml nostattaa sotahenkeä: Venäjän halki kiertävä junanäyttely esittelee sotasaaliita Syyriasta – mukana ”Jihad-mobiili”

Sotasaalisjunassa on myös piste, jossa nuoret miehet voivat ilmoittautua Venäjän asevoimien palvelukseen sopimussotilaiksi.

Venäjän puolustusministeriön kokoama Syyrian sotasaaliiden junanäyttely lähti lauantaina liikkeelle Moskovasta. Sotilaat seisoivat kunniavartiossa näyttelyjunan edustalla.

28.2.2019 7:07

Venäjällä on jälleen meneillään uusi sotilaallisisänmaallinen tempaus, kun ympäri maata kiertää näyttely nimeltään Syyrian käännekohta.

Kyseessä on junavaunuihin rakennettu liikkuva näyttely, jota Venäjän puolustusministeriö aikoo kierrättää kevään aikana maan laidasta laitaan.

Sotasaalisjuna lähetettiin matkaan Moskovasta Kazanin rautatieasemalta lauantaina.

Näyttelyjuna lähti liikkeelle Moskovasta lauantaina 23. helmikuuta, jolloin juhlittiin Venäjän asevoimien päivää eli isänmaan puolustajan päivää. Keskiviikkona 27. huhtikuuta juna ehti jo Donin Rostoviin, josta se suuntaa kohti Krimiä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan näyttely on koottu erilaisista sotamateriaaleista, jotka on saatu Syyrian Bashar al-Assadin hallitusta vastaan taistelevilta islamisteilta sotasaaliina.

Raskaampi sotasaaliskalusto kulkee junan avolaveteilla.

Osa isommasta kalustosta kulkee junassa avolaveteilla, kun taas sisävaunuihin on rakennettu teemakokonaisuuksia. Yleisölle esitellään muun muassa Jihad-mobiiliksi nimettyä autoa, joka on rakennettu Grand Cherokee -jeepin pohjalle. Näyttelyssä on myös T-55-panssarivaunu, erilaisia käsiaseita, miinoja ja ammuksia.

Kremlin-mielisten uutissivustojen mukaan sotasaalismateriaalista voi päätellä, että Isis-taistelijat ovat saaneet paljon aseistusta ja tukea lännestä. Näyttelyssä on esillä myös Isis-taistelijoilta saaliiksi saatua vaatetusta ja heidän käyttämiään kuivamuonia.

Esillä on yhteensä yli 500 näyttelyesinettä. Lisäksi junassa toimii myymälä, josta voi ostaa Venäjän armeijan fanituotteita.

Tarjolla on muun muassa esineitä, joissa lukee teksti: ”Pakotteet? MIGillä niistä selvitään.” Kyseessä on sanaleikki, sillä venäjän kielessä ”mig” tarkoittaa hetkeä tai silmänräpäystä, mutta se viittaa myös Mig-hävittäjään.

Junassa toimii lisäksi piste, jossa nuorille miehille tarjotaan mahdollisuus astua Venäjän asevoimien palvelukseen.

– Jokainen nuori mies voi ilmoittautua sopimussotilaaksi, ilmeisesti sen jälkeen, kun he ovat ensiksi vaikuttuneet syyrialaisilta taistelijoilta saaduista sotasaaliista, uutissivusto Newsru.com kirjoittaa.

Puolustusministeriön ilmoituksen mukaan junan mukana kulkee myös venäläisiä sotilaita, jotka ovat osallistuneet Syyrian operaatioon. Näyttelyn venäjänkieliset nettisivut löytyvät tästä osoitteesta.

Sotasaalisnäyttelyn mukana kerrotaan kulkevan myös venäläisiä sotilaita, jotka ovat ottaneet osaa Syyrian operaatioon.

Näyttely on ehtinyt herättää Venäjällä jo sekä ihastusta että vihastusta.

On muun muassa kyselty, mistä kaikkialta venäläiset sotilaat ovat sotasaaliinsa keränneet, sillä virallisen verson mukaan Venäjä on osallistunut Syyriassa lähinnä ilmaoperaatioihin. Varsinaista laajaa maasotaa Venäjä ei ole kertonut Syyriassa käyneensä, mutta venäläisiä maajoukkoja on käytetty esimerkiksi suojaamaan strategisia kohteita ja kouluttamaan Syyrian hallinnon sotilaita.

Erilaisten yksityisten turvafirmojen ja palkka-ameijoiden palveluksessa on myös ollut venäläisiä sotilaita. Tunnetuin on Wagnerin palkka-armeija, jonka rahoittajaksi epäillään presidentti Vladimir Putiniin kytkeytyvää trollitehtailijaa Jevgeni Prigozhinia.

Junassa on yhteensä 20 vaunua, ja esillä on myös sotasaaliiksi saatuja käsiaseita.

Jezhednevnyi zhurnal -lehden päätoimittajan Aleksandr Goltsin mukaan näyttelysaaliiden alkuperä herättää kysymyksiä.

– Venäjällä ei ole ollut virallisesti maaoperaatioita Syyriassa. Joten nämä ovat joko muiden sotasaaliita, tai ne ovat wagnerilaisten saaliita, tai sitten Venäjällä on kuitenkin ollut siellä maaoperaatioita, Golts sanoi venäjänkielisen BBC:n mukaan.

Venäjän asevoimien sotilaspoliittisen osaston johtaja, eversti Dmitri Serobaba vakuutti, että sotasaaliit ovat autenttisia.

– Kaikki näyttelyesineet ovat aitoja. Isommasta tekniikasta on jopa kerrottu, missä niihin osui ammuksia, Serobaba sanoi.

Moskovasta lähtenyt näyttelyjuna saapui tiistaina Kurskiin, jossa vanhemmat toivat myös pieniä lapsiaan ihmettelemään Syyrian sotasaaliita.

Tavalliset venäläiset ovat kritisoineet näyttelyjunaa muun muassa siitä, että jälleen kerran Venäjä laittaa rahaa mahtipontiseen sotavoiman esittelyyn, kun sen pitäisi pitää paremmin huolta kansalaisten perustarpeista.

– Baikal-järven lähialueilla ei ole varaa tehdä sairaaloiden remonttien kustannusarvioita, varsinaisista remonteista puhumattakaan. Mutta sen sijaan ihmiset saavat iloita puolustusministeriön erikoisjunasta Syyrian sotasaaliineen, kirjoitti Vitali S Twitterissä.

Näyttelyssä esitellään myös Syyriasta tuotuja miehittämättömiä lennokkeja.

Andrei Butorin puolestaan epäili Twitterissä, että venäläisten kannalta hyödyllisempää olisi ollut lähettää liikkeelle juna täynnä ilmaista ruokaa.

Kremlin-mieliset uutissivustot ovat julkaisseet sotasaalisjunan reitiltä kuvia, joissa näkyy pieniä lapsia vanhempiensa mukana katsomassa näyttelyä. Osa sosiaalisen median käyttäjistä on kuitenkin kritisoinut sotahengen nostatusta ja ollut sitä mieltä, että moinen näyttely ei olisi ylipäätään lapsille suotavaa katseltavaa.

Näyttelyjuna on koristeltu ulkoa sota-aiheisin maalauksin.

Moskovasta näyttely matkaa ensin Krimille, jonne sen on määrä saapua maaliskuun alkupäivinä. Epäselvää on, kuinka näyttely viedään perille asti, sillä Venäjältä Krimille rakennettava rautatiesilta ei ole vielä valmiina.

Krimin jälkeen näyttelyjuna suuntaa kohti Siperiaa ja jatkaa matkaansa aina Vladivostokiin asti. Sieltä juna palaa takaisin hieman eri reittiä Keski-Venäjälle ja nousee sitten pohjoiseen Murmanskiin (22.4.) asti.

Murmanskista juna laskeutuu Petroskoin (23.4.) kautta Pietariin (24.4.) ja Pihkovaan (25.4.), josta se palaa takaisin Moskovaan (27.4.) ehtiäkseen sen jälkeen vielä suuren isänmaallisen sodan voitonpäivän juhlallisuuksiin toukokuun alussa. Yhteensä pysähdyspaikkoja tulee olemaan kuusikymmentä.

Venäjä on tukenut al-Assadin hallintoa konfliktin alusta alkaen. Syyskuussa 2015 Venäjä käynnisti sotaoperaation Syyriassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?