Trumpin ex-lakimies Cohenilta dramaattinen lausunto kongressissa – Trump Jr. iski takaisin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ex-lakimies Cohenilta dramaattinen lausunto kongressissa – Trump Jr. iski takaisin

Michael Cohen sanoo presidentti Donald Trumpin tienneen vastustajastaan julkaistavasta materiaalista, joka oli peräisin venäläishakkereilta.

27.2.2019 18:00 | Päivitetty 27.2.2019 21:07

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen saapui keskiviikkona kongressin kuulemiseen kertomaan työstään presidentin alaisena. Etukäteen julkisuuteen päätyneessä avauslausunnossaan Cohen kutsui Trumpia ”rasistiksi”, ”roistoksi” ja ”huijariksi” ja väitti tämän tienneen etukäteen vuotosivusto Wikileaksin julkaisemista sähköposteista, joiden tarkoituksena oli vahingoittaa Trumpin vastustajaa Hillary Clintonia vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

Edustajainhuoneen valvontakomitean edessä puhunut Cohen sanoi katuvansa uskollisuuttaan Trumpille. Cohen on aiemmin tuomittu vankilaan liittyen osittain toimiin, joita hän on tehnyt Trumpin alaisuudessa toimiessaan.

– Häpeän sitä että osallistuin Trumpin laittomiin tekoihin sen sijaan että olisin kuunnellut omatuntoani, Cohen sanoi.

– Hän on rasisti. Hän on roisto. Hän on huijari, hän totesi viitaten Trumpiin.

Vuosikaudet Trumpin lakimiehenä ja henkilökohtaisena ”fikserinä” toiminut Cohen myös kertoi jatkaneensa neuvotteluja venäläisten kanssa Trumpin Moskovaan suunnittelemasta pilvenpiirtäjäprojektista vielä vuoden 2016 vaalikampanjan aikana. Samaan aikaan Trump väitti, ettei hänellä ole meneillään liikesuhteita venäläisten kanssa.

Cohenin mukaan Trump epäsuorasti määräsi hänet valehtelemaan Moskovan-projektista ja että Valkoisen talon asianajajat kävivät läpi ja muokkasivat Cohenin todistajanlausuntoa, jonka hän esitti kongressille vuonna 2017. Cohen sai myöhemmin tuomion kongressille valehtelusta.

Cohen kertoi Trumpin tukijan Roger Stonen kertoneen tälle etukäteen vuotosivusto Wikileaksin aikovan julkaista vahingollista tietoa Hillary Clintonista vuoden 2016 presidentinvaalien alla. Muun muassa yksityisiä sähköposteja sisältäneiden tietojen on kerrottu päätyneen Wikileaksille venäläishakkerien kautta.

Dramaattisessa lausunnossaan Cohen kertoi lisäksi maksaneensa vaalien alla hiljaiseksi aikuisviihdetähden, jolla oli takavuosina suhde Trumpin kanssa. Cohenin mukaan Trump määräsi hänet suorittamaan maksun henkilökohtaiselta tililtään, jotta rahoja ei voitaisi jäljittää ehdokkaaseen itseensä.

Lausuntonsa tueksi Cohen esitti kongressille kuitit aikuisviihdetähdelle suoritetusta maksusta sekä Trumpin henkilökohtaisesti allekirjoittamasta shekistä, jonka Cohen sanoo olleen korvausta aiemmasta maksusta.

Aloituspuheenvuorossaan Cohen tarjosi myös muita esimerkkejä, jotka hänen mukaansa kertovat Trumpin epärehellisestä toiminnasta. Cohenin mukaan Trump esimerkiksi hankki valeostajan välityksellä itseään esittävän muotokuvan nostaen ensin sen hintaa huutokaupassa ja suorittaen maksun hyväntekeväisyysjärjestönsä kautta.

Ei todisteita Trumpin ja Venäjän yhteistyöstä

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin vetämään Venäjä-tutkimukseen liittyvät aiheet oli pääosin rajattu pois kuulemisen aiheista, sillä tutkinta on edelleen kesken. Cohenin mukaan hänellä ei ole suoria todisteita siitä, että Trump tai hänen kampanjassaan mukana olleet olisivat tehneet luvatonta yhteistyötä presidentinvaalien alla. Cohen kuitenkin sanoi, että hänellä on ”epäilyksensä” asiasta, joita hänen kuvaamansa tapahtumat tukevat.

Lausunnossan Cohen kuvaili kuulleensa kesällä 2016 Trumpin puhuvan vanhimman poikansa Donald Trump Jr.:n kanssa nimeltä mainitsemattoman tapahtuman järjestämisestä. Samoihin aikoihin Trump Jr. tapasi muiden Trumpin läheisten avustajien kanssa Trump Tower-pilvenpiirtäjässä venäläisen asianajajan, joka oli luvannut tarjota vahingollista tietoa Hillary Clintonista. Trumpin mukaan hän ei ollut tietoinen tapaamisesta.

Donald Trump Jr. syytti kuulemisen alkamisen jälkeen Cohenia huomion hakemisesta.

– Tästä kaikessa tässä on kysymys. Cohen haluaa vain kuuluisuutta. Hän on aina halunnut oman tv-ohjelman ja päästä valokeilaan ja kun tämä ei onnistunut niin hänen oli yritettävä tavalla tai toisella, Trump Jr. kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?