Ensimmäinen kuva Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisesta: johtajat kättelivät luksushotellilla

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean valtionjohtajat tapaavat parhaillaan Vietnamin Hanoissa.

27.2.2019 13:32

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen alkoi kättelyllä viiden tähden Metropole-hotellissa Hanoissa, Vietnamissa. Trump piti Kim Jong-unia monta kertaa selästä. Molemmat poseerasivat kameroille pääosin vakavina, vaikka välillä puhkesivat hymyyn.

Trump sanoi toimittajille uskovansa, että huipputapaamisesta tulee ”erittäin menestyksekäs”. Trump vakuutti, ettei ole hylännyt vaatimuksiaan Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta. Kun häneltä kysyttiin mahdollisesta rauhansopimuksesta, Trump vastasi toimittajille: ”Se jää nähtäväksi.”

Trump kehui Kim Jong-unille Pohjois-Korean taloudellisia mahdollisuuksia. Kim Jong-un kätteli presidenttiä hymyillen.

Kim Jong-un puolestaan sanoi olevansa ”varma”, että ratkaisu ”saavutetaan tällä kertaa,” AFP kertoo. The Guardianin mukaan Kim Jong-un myös sanoi Trumpin tehneen ”rohkean päätöksen” halutessaan järjestää huipputapaaminen.

Trump ja Kim Jong-un tapasivat ensimmäisen kerran viime kesäkuussa Singaporessa. Tuolloin kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean valtionjohtajat tapasivat.

Trump hehkutti tapaamisen jälkeen, ettei Pohjois-Korea muodostaa enää ydinaseuhkaa. Myöhemmin presidentti on vetänyt sanojaan takaisin ja esimerkiksi viime sunnuntaina sanoi, ettei hänellä ole tarvetta kiirehtiä Pohjois-Korean ydinaseriisuntaa.

Trumpin ja Kim Jong-unin on kuitenkin määrä keskustella siitä, miten Korean niemimaasta saadaan ydinaseeton.

– Kim Jong-un ja minä aiomme yrittää kovasti saada jotain aikaan ydinaseriisunnan suhteen ja, että Pohjois-Koreasta tehdään taloudellinen voimapesä. Uskon, että Kiina, Venäjä, Japani ja Etelä-Korea ovat auttavaisia! Trump twiittasi muutama tunti ennen tapaamistaan Kim Jong-unin kanssa.

Odotukset Trumpin ja Kim Jong-unin toisen tapaamisen suhteen ovat kuitenkin matalat. Trumpia on varoitettu tekemästä sopimusta, joka ei rajoittaisi tarpeeksi Pohjois-Korean ydinasetavoitteita. Etukäteen on spekuloitu, että tapaamisessa saatettaisiin kertoa esimerkiksi Korean sodan virallsiesta päättymisestä.

Asiantuntijat ovat kuitenkin varoittaneet, että muut sopimukset kuin täydellinen ydinaseriisunta eivät ole yhtä oleellisia.

– Keskustelujen kohdistuminen ei-ydinaseaiheisiin on huolestuttavaa ja vain yrittää vahvistaa ennakko-odotusta onnistuneesta huippukokouksesta, kritisoi Brookings-instituutin Korea-tutkija, entinen CIA-analyytikko Jung Pak Washington Postille.

Trumpilla on paineita myös kotimaassaan, sillä hänen entinen luottomiehensä ja asianajajansa Michael Cohen todistaa kongressin edustajainhuoneen julkisessa kuulemisessa mahdollisista hämäryyksistä Trumpin presidentinvaalikampanjassa.

Cohen todisti jo tiistaina senaatin tiedustelukomitealle suljettujen ovien takana. New York Times julkaisi avauslausunnon, jonka mukaan Cohenin lausunto on rajua luettavaa.

– Hän (Trump) on rasisti, Cohen latasi.

– Hän on roisto.

– Hän on huijari.

Cohen todistaa kello 17 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?