Suomalaistutkija ei odota ihmeitä Trumpin ja Kimin tapaamiselta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaistutkija ei odota ihmeitä Trumpin ja Kimin tapaamiselta

Julkaistu: 26.2.2019 13:53

Korkealentoinen yleisen tason julistus ehkä todennäköisin tulos keskusteluista, arvelee Elina Sinkkonen Upista.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajien tapaamisesta tuskin seuraa merkittäviä konkreettisia tuloksia, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen. Hän odottaa Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen annin jäävän yhtä laihaksi kuin viime vuonna Singaporessa.

– Ehkä jokin hyvin yleistasolla liikkuva korkealentoinen julistus on todennäköisin vaihtoehto, Sinkkonen pohtii neuvottelujen mahdollista antia.

Julkisuudessa on spekuloitu, että Yhdysvallat saattaisi ilmoittaa avaavansa jonkinlaisen pienen virallisen toimipisteen Pohjois-Koreaan yhteydenpidon jatkamista varten. Myös yhteistä julistusta sotatilan päättymisestä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä on pidetty mahdollisena. Maiden välillä ei ole Korean sodan (1950–53) jäljiltä rauhansopimusta, vaan pelkkä sopimus aselevosta.

Hänen mukaansa Pohjois-Korealla on melko vahva neuvotteluasema eikä maalla ole pakottavaa tarvetta tehdä suuria myönnytyksiä. Suhteet tärkeään tukijaan Kiinaan ovat kohentuneet, ja vaikka Yhdysvaltain asettamista pakotteista haluttaisiin eroon, ei Pohjois-Koreassa ole akuuttia hätää, Sinkkonen kuvaa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen

Ratkaisut vaatisivat laajempia neuvotteluja

Trump ja Kim neuvottelevat Vietnamin Hanoissa huomenna ja ylihuomenna. Sinkkosen mukaan todelliset ratkaisut Korean niemimaan tilanteeseen edellyttäisivät myös muiden osapuolien kuten Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean ottamista mukaan keskusteluihin.

– Ei tätä kahden maan kesken pystytä ratkaisemaan, hän sanoo.

Sinkkosen mukaan Pohjois-Korea ei kuitenkaan halua laajentaa keskusteluja, koska kahdenvälinen yhteydenpito antaa sille paremmat mahdollisuudet peluuttaa muita osapuolia toisiaan vastaan. Trump puolestaan haluaa viestittää, että toisin kuin edeltäjänsä, hän hoitaa asioita henkilökohtaisesti huippukokoustasolla. Myös Yhdysvaltain presidentti on etukäteen tyynnytellyt suurimpia odotuksia ja viestittänyt, että neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa täytyy vielä tulevaisuudessa jatkaa.

Tuoreimmat osastosta