Venäjän valtion televisio listasi mahdollisen ydiniskun kohteita Yhdysvalloissa – ”Vastauksemme tulee olemaan välitön” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän valtion televisio listasi mahdollisen ydiniskun kohteita Yhdysvalloissa – ”Vastauksemme tulee olemaan välitön”

Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä hiertää Yhdysvaltojen päätös vetäytyä keskimatkan ohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta.

Venäläinen sotilas seisoo Iskander M -ohjusjärjestelmän vieressä.­

25.2.2019 20:35

Venäjän valtion televisiokanavalla listattiin muun muassa Yhdysvaltojen puolustusministeriön rakennus Pentagon ja Yhdysvaltain presidentin huvila Camp David nimettiin mahdollisiksi kohteiksi, mikäli Venäjä päätyisi tekemään ydinaseiskun, Reuters uutisoi. Tv-kanavalla kerrottiin myös, että Venäjän kehittelemä uusi hypersoninen ohjus voisi osua kohteisiin alle viidessä minuutissa.

Sunnuntaina lähetetyn ohjelman juonsi Kremlin propagandapäälliköksikin välillä kutsuttu toimittaja Dmitri Kiseljov. Kiseljov esitteli mahdollisia kohteita kartalta. Edellä mainittujen lisäksi potentiaalisten kohteiden joukossa olivat muun muassa lakkautettu koulutustukikohta Fort Richie Marylandissä, ilmavoimien lakkautettu tukikohta McCellan Kaliforniassa ja laivaston viestintätukikohta Washingtonin osavaltiossa.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä vuonna 1987 solmitusta INF-sopimuksesta. Sopimus rajoittaa keskimatkan ydinohjuksia.

Putin varoitti viime viikolla pitämässään puheessa Yhdysvaltoja ja Eurooppaa siitä, että Venäjä saattaa olla pakotettu vastaamaan Yhdysvaltain Eurooppaan rakentamaan ohjuspuolustusjärjestelmään.

– Meidän on pakko miettiä vastavuoroisia ja myös epäsymmetrisiä toimia. Osaavatko he lainkaan laskea? Laskekoot meidän aseidemme nopeuden ja kantaman. Toivottavasti he laskevat ensin ja tekevät vasta sitten ratkaisuja, Putin sanoi osoittaen sanansa Yhdysvalloille ja Natolle.

Yhdysvallat on sanonut, ettei maalla ole suunnitelmissa välittömästi sijoittaa Eurooppaan keskimatkan ohjuksia, joiden kantama yltäisi Moskovaan.

– Toistaiseksi emme uhkaa ketään, mutta, jos sellainen sijoitus tapahtuu, vastauksemme tulee olemaan välitön, Kiseljov kuitenkin sanoi tv-ohjelmassa.

Kiseljov tunnetaan amerikkalais- ja eurooppalaisvastaisista kommenteistaan. Hän on muun muassa sanonut, että Venäjä voisi muuttaa Yhdysvallat radioaktiiviseksi tuhkaksi.

Kiseljov on kertonut aikoinaan ukrainalaisen Format-A:n haastattelussa asuneensa Suomessa kolme vuotta ja työskennelleensä silloin Venäjän ykköskanavan Pohjoismaiden-toimiston johtavana kirjeenvaihtajana.

Lue lisää: Venäjän median uudella kohupomolla Suomi-tausta

Kiseljov kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa viisi vuotta sitten asuneensa Helsingin Lauttasaaressa vuosina 1992–1995.

– Minulle on jäänyt hyvin valoisat muistikuvat Suomesta. Suhtaudun Suomeen suurella lämmöllä, ja se on minulle hyvin läheinen maa.

Miehen olemus kuitenkin muuttui, kun häneltä kysyttiin Suomen ja Venäjän välisten suhteiden viilenemisestä. Kiseljov sanoi kuulleensa huhuja, että Suomi olisi liittymässä Natoon. IS:n toimittaja kertoi, ettei se ollut Suomen virallinen kanta.

– Olipa virallinen tai ei, mitään hyvää siinä ei ole. Jos Suomi menee Natoon, meidän suhteemme eivät siitä paremmiksi tule. Kiitos, ja kaikkea hyvää, Kiseljov sanoi ja lopetti haastattelun lyhyeen.

Kreml sanoi maanantaina Reutersille, ettei se puutu valtion television toimituksellisiin ratkaisuihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?