USA:n vara­presidentti Pence lupaa Venezuelan oppositio­johtaja Guaidolle sata­prosenttisen tuen

rac

Julkaistu:

Venezuela
Euroopan unioni kehotti aiemmin maanantaina ulkovaltoja välttämään sotilaallista väliintuloa Venezuelassa.
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence lupaa Venezuelan oppositiojohtajalle Juan Guaidolle maansa sataprosenttisen tuen. Guaido on julistautunut Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi ja vaatii nykyisen presidentin Nicolas Maduron eroa. Noin 50 maata on Yhdysvaltain tavoin tunnustanut Guaidon presidenttiyden ja asettunut opposition tueksi.

Yllä olevalla videolla mielenosoittajia Venezuelan ja Brasilian välisellä rajalla viikonloppuna.

Pence ja Guaido ovat tavanneet maanantaina Venezuelan naapurimaan Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa. Tapaaminen oli Venezuelan kriisin ratkaisemiseksi perustetun Lima-ryhmän kokouksen yhteydessä. Ryhmään kuuluu useita Latinalaisen Amerikan maita.

Guaido puolestaan vannotti muita maita olemaan tiukkoina Maduron kanssa.

– On tärkeää palauttaa Venezuelaan demokratia, koska nyt vallan anastaneet ovat uhka maanosan vakaudelle, hän totesi kokouksessa.

Kolumbian presidentti Ivan Duque kannusti ryhmään kuuluvia luomaan entistä kovempaa painetta Maduroa kohtaan. Duquen mielestä lisäpaine auttaisi vauhdittamaan venezuelalaisten vaatimia muutoksia.


Lue: Tästä Venezuelan kriisissä on kyse – epärehellisinä pidetyt presidentinvaalit katkaisivat kamelin selän

EU penää rauhanomaista ratkaisua

Euroopan unioni kehotti aiemmin maanantaina ulkovaltoja välttämään sotilaallista väliintuloa Venezuelassa. Unionin ulkosuhteista vastaavan Federica Mogherinin edustajan mukaan on täysin selvää, että kriisiin tarvitaan rauhanomainen poliittinen ratkaisu, joka on Venezuelasta lähtöisin.

– Tämä selkeästi sulkee pois voimankäytön, Mogherinin edustaja Maja Kocijancic huomautti.

EU tuomitsi viikonloppuna väkivallan, jota Venezuelassa on käytetty humanitaarisen avun pysäyttämiseksi rajoilla. Maan rajalla kahakoitiin, kun Maduroa tukeva armeija esti väkisin humanitaarisen avun tuomisen Venezuelaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsui sunnuntaina Maduroa ”sairaaksi tyranniksi” ja vakuutti Yhdysvaltain toimivan demokratian palauttamiseksi Venezuelaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt