Tästä Venezuelan kriisissä on kyse – epärehellisinä pidetyt presidentinvaalit katkaisivat kamelin selän

rac

Julkaistu:

Venezuela
Väkivaltaisiksi kärjistyneiden protestien taustalla on pitkään kytenyt poliittinen kriisi, johon nivoutuu Venezuelan katastrofaalinen taloudellinen tilanne.
Tammikuun 23. päivä kansainvälisesti melko tuntematon oppositiojohtaja ja Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guiado pudotti uutispommin julistamalla itsensä presidentiksi.

Kuukautta myöhemmin Guaido pitää edelleen kiinni siitä, että Venezuelan presidentti Nicolas Maduro johtaa maata laittomasti. 35-vuotias oppositiojohtaja on myös saanut taaksensa noin 50 valtiota kuten Yhdysvallat ja useat Etelä-Amerikan maat sekä Euroopan unionin.
Poliittinen kriisi kärjistyi jälleen tällä viikolla, kun oppositio yritti saada tuotua hätäapua Venezuelaan. Ensimmäiset avustukset saapuivat Kolumbiaan 7. helmikuuta, mutta Maduro ei ole suostunut ottamaan apua vastaan. Hätäapu on jäänyt jumiin Venezuelan ja Kolumbian rajalle.


Lauantaina hätäapua yritettiin kuljettaa myös Brasiliasta Venezuelaan, mutta sotilaat estivät kuljetusten etenemisen rajalta sisämaahan. Myös Kolumbian vastaisella rajalla avustusten tulo torpattiin. Ainakin kahden ihmisen kerrottiin kuolleen ja yli 300 haavoittuneen raja-asemien väkivaltaisuuksissa.

Sunnuntaina Venezuelan maahanmuuttoviranomaiset kertoivat, että yli 100 venezuelalaista sotilasta on jättänyt joukko-osastonsa ja loikannut Kolumbian puolelle.

Guaido on vedonnut sotilaisiin, jotta nämä jättäisivät armeijan ja siirtyisivät opposition puolelle. Hän on myös luvannut armahtaa sellaiset sotilaat, jotka eivät ole syyllistyneet rikoksiin ihmisyyttä vastaan.


Pitkään kytenyt poliittinen kriisi leimahti tammikuussa Guaidon julistuksen myötä ja sai uusia kierroksia tällä viikolla. Kriisi nivoutuu Venezuelan katastrofaaliseen taloudelliseen tilanteeseen: vuotuinen inflaatio on yli miljoona prosenttia ja elintarvikkeista ja lääkkeistä on huutava pula, mikä on myös lisännyt tyytymättömyyttä Maduroa kohtaan. Taloudellisen kriisin aikana myös rikollisuus on lisääntynyt ja murhaluvut nousseet.
Poliittinen kriisi juontaa juurensa jo vuoteen 2013, jolloin Maduro valittiin niukasti ensimmäiselle virkakaudelleen. Hänen edeltäjänsä, syöpään maaliskuussa 2013 kuollut presidentti Hugo Chavez oli valinnut Maduron seuraajakseen. Opposition mukaan presidentinvaaleissa esiintyi kuitenkin vaalivilppiä.

Vuonna 2014 Maduron vastaiset mielenosoitukset johtivat oppositiojohtaja Leopoldo Lopezin pidätykseen. Mielenosoitukset kärjistyivät tuolloin väkivaltaisiksi eikä Maduro ole sen jälkeenkään epäröinyt tukahduttaa protesteja väkivalloin.

Kriisi kärjistyi jälleen maaliskuussa 2017, kun Venezuelan korkein oikeus ilmoitti ottavansa parlamentin haltuunsa. Madurolle lojaali korkein oikeus perui myöhemmin päätöksen, mutta hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa oli kuollut jo kymmeniä.


Kesällä 2017 käytännössä Maduron kannattajista koostuva perustuslakia muuttava kansalliskokous kokoontui ensimmäisen kerran. Oppositio oli vastustanut kansalliskokouksen perustamiseen johtavia vaaleja ja kansainvälinen yhteisö tuomitsi ne.

Toukokuussa 2018 Maduro valittiin vaaleissa toiselle presidenttikaudelle. Sekä oppositio että kansainvälinen yhteisö ovat kuitenkin kyseenalaistaneet vaalien rehellisyyden. Vaalien lopputuloksen takia oppositiojohtaja Guaido päätyi julistamaan itsensä presidentiksi. Guaidon mukaan Madurolla ei ole laillista valtaa, koska vaalitulos oli peukaloitu.


Nähtäväksi jää, onnistuuko Maduro pysymään vallassa toisen virkakautensa. Lauantaina presidentti vakuutti kannattajilleen Caracasissa, ettei koskaan tule väistymään sivuun.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan arvioi sunnuntaina, että presidentti joutunee kuitenkin lopulta luopumaan virastaan. Yhdysvallat on tunnustanut Guaidon Venezuelan virkaa tekeväksi presidentiksi.

– Ennusteiden antaminen on vaikeaa. Tarkan päivän valitseminen on vaikeaa, Pompeo sanoi CNN:lle AFP:n mukaan.

– Olen varma, että Venezuelan kansa varmistaa sen, että Maduron päivät ovat luetut.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt