Yli 100 Venezuelan sotilasta loikkasi rajan yli Kolumbiaan

rac

Julkaistu:

Venezuela
Oppositiojohtaja Juan Guaido vetoaa kansainväliseen yhteisöön Venezuelan vapauttamiseksi.
Yli sata venezuelalaista sotilasta on jättänyt joukko-osastonsa ja loikannut Kolumbian puolelle, Kolumbian maahanmuuttoviranomaiset kertovat.

Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaido on vedonnut sotilaisiin, jotta nämä jättäisivät armeijan ja siirtyisivät opposition puolelle. Viimeksi eilen Venezuelan kansalliskaarti käytti kyynelkaasua ja ampui kumiluodeilla maan kansalaisia Kolumbian vastaisella rajalla, kun vapaaehtoiset yrittivät tuoda maahan avustuskuljetuksia.

Kansainvälinen painostus Venezuelan johtajaa Nicolas Maduroa vastaan kasvoi sunnuntaina. Yhdysvallat ilmoitti ryhtyvänsä toimiin, jotta maahan saadaan humanitaarista apua kaaoksen keskelle.

AFP kertoo, että oppositiojohtaja Juan Guaido toivoo kansainväliseltä yhteisöltä ”kaikkia toimia” Venezuelan vapauttamiseksi sen jälkeen kun sotilaat käyttivät kyynelkaasua yrittäessään estää mielenosoittajia tuomasta avustustarvikkeita rajan yli.

300 ihmistä haavoittui

Lähes 300 ihmistä haavoittui väkivaltaisuuksissa lauantaina Venezuelan ja Kolumbian rajalla. Yritykset purkaa Venezuelan presidentin Nicolas Maduron kielto tuoda maahan avustustarvikkeita johtivat väkivaltaan ja kaaokseen Venezuelan raja-asemilla.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ilmoitti lauantaina maan katkaisevan diplomaattisuhteensa Kolumbiaan.


Oppositiojohtaja Juan Guaido kertoi AFP:lle, että ensimmäiset avustuslähetykset olisivat saapuneet maahan Maduron hallituksen estelyistä huolimatta.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoo, että Yhdysvallat ryhtyy toimiin tukeakseen Venezuelan demokratiaa.
Hän kirjoitti Twitter-tiliään, että Yhdysvallat aikoo toimia niitä tahoja vastaan, jotka vastustavat rauhanomaista demokratiakehitystä Venezuelassa.

Pompeo ihmettelee, miksi humanitaarista apua ei päästetä Venezuelaan. Hän kysyy, millainen sairas tyranni voi estää nälkäisiltä ihmisiltä ruoka-avun.

Kyynelkaasua avustuspaketteja noutajia kohti

Venezuelan raja-alueiden levottomuudet kärjistyivät, kun sotilaat käyttivät kyynelkaasua yrittäessään estää mielenosoittajia tuomasta avustustarvikkeita rajan yli.

Tiedot kuolleiden määrästä vaihtelevat. Uutistoimisto AFP:n mukaan kaksi ihmistä on kuollut Brasilian vastaisella rajalla, kun Venezuelan turvallisuusjoukot ampuivat kohti ihmisiä, jotka yrittivät saada avustustarvikkeita maahan. The Washington Post kertoo, että kuolleita olisi neljä.
  • Alla olevalla videolla Venezuelan opposition kannattajat yrittävät pelastaa avustustarvikkeita Venezuelan ja Kolumbian rajalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt