Pompeo: Yhdysvallat ryhtyy toimiin Venezuelan demokratian tukemiseksi – ”Nyt on aika toimia”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat ryhtyy toimiin tukeakseen Venezuelan demokratiaa.
Pompeo kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvallat aikoo toimia niitä tahoja vastaan, jotka vastustavat rauhanomaista demokratiakehitystä Venezuelassa.

– Nyt on aika toimia Venezuelan epätoivoisen kansan tukemiseksi, hän kirjoittaa.

Pompeo myös tuomitsi väkivallan mielenosoittajia vastaan: Kun Guaido yrittää saada apua kansalle, Maduro lähettää armeijan joukot viattomia siviilejä vastaan, Pompeo kirjoittaa Twitterissä.
Ainakin kahden ihmisen kerrotaan kuolleen lauantaina yhteenotoissa Brasilian vastaisella rajalla.

Lisäksi lähes 300 ihmistä on haavoittunut väkivaltaisuuksissa Venezuelan ja Kolumbian rajalla, kertoo Kolumbia.

Tiedot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat

Yritykset purkaa Venezuelan presidentin Nicolas Maduron kielto tuoda maahan avustustarvikkeita on johtanut väkivaltaan ja kaaokseen Venezuelan raja-asemilla. Sotilaat ovat käyttäneet muun muassa kyynelkaasua yrittäessään estää mielenosoittajia tuomasta avustustarvikkeita rajan yli.

Kuolonuhreilta ei ole vältytty, mutta tiedot uhrien määrästä vaihtelevat. Uutistoimisto AFP:n mukaan kaksi ihmistä on kuollut Brasilian vastaisella rajalla, kun Venezuelan turvallisuusjoukot ampuivat kohti ihmisiä, jotka yrittivät saada avustustarvikkeita maahan. Toinen kuolleista on 14-vuotias poika. Washington Postin mukaan kuolleita on neljä.

Maduro katkaisi diplomaattisuhteet Kolumbiaan

AFP:n lähteen mukaan 60 Venezuelan turvallisuusjoukkojen jäsentä olisi loikannut Kolumbiaan.
Yhdellä rajanylityspaikalla Venezuelan presidentti Nicolas Maduron kannattajat sytyttivät tuleen kaksi rajan yli yrittänyttä avustusrekkaa.

Maduro ilmoitti lauantaina maan katkaisevan diplomaattisuhteensa Kolumbiaan. Hän antoi kolumbialaisdiplomaateille 24 tuntia aikaa poistua maasta.

– En koskaan antaudu, en koskaan anna periksi. Puolustan maatani aina ja vaikka omalla hengelläni, jos on tarpeen, Maduro sanoi suurelle kannattajajoukolleen Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

CNN:n mukaan Maduro kutsui oppositiojohtajaa ja presidentiksi julistautunutta Juan Guaidoa ”pelleksi” ja ”Yhdysvaltojen sätkynukeksi”.