18- ja 20-vuotiaat saudisiskokset piilotelleet Hongkongissa kuukausia – pakenivat isän ja veljien alistamista: ”He olivat vartijoita, minä vanki” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

18- ja 20-vuotiaat saudisiskokset piilotelleet Hongkongissa kuukausia – pakenivat isän ja veljien alistamista: ”He olivat vartijoita, minä vanki”

Siskokset sanovat Saudi-Arabian diplomaattien estäneen heitä matkustamasta Australiaan.

Reemiksi ja Rawaniksi haastattelussa itseään kutsuvat siskokset ovat vaihtaneet asuinpaikkaansa usein, koska pelkäävät turvallisuutensa puolesta.­

24.2.2019 4:12

18- ja 20-vuotiaat saudiarabialaiset siskokset kertovat olleensa jo lähes puolen vuoden ajan jumissa Hongkongissa paettuaan väkivaltaista perhettään kotimaastaan. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat naiset kertovat joutuneensa kotonaan isänsä ja veljiensä pahoinpitelimiksi ja eläneensä huonoissa oloissa ennen kuin päättivät karata ulkomaille.

Naiset sanovat saapuneensa Hongkongiin syyskuussa Sri Lankasta. Naisten mukaan heitä oli estetty nousemasta Australiaan matkalla olleeseen koneeseen saudidiplomaattien puututtua tilanteeseen lentokentällä.

Siskoksia edustava asianajaja Michael Vidler kertoo Saudi-Arabian peruuttaneen heidän passinsa, jonka vuoksi he eivät ole pystyneet poistumaan maasta. Naiset ovat kuitenkin pystyneet poistumaan lentokentältä, ja ovat nyt piilotelleet Hongkongissa kuukausien ajan.

Reemiksi ja Rawaniksi haastattelussa esittäytyvät naiset eivät halua paljastaa oikeita nimiään tai kasvojaan, sillä pelkäävät sen helpottavan heidän jäljittämistään mahdollisen turvapaikan myöntämisen jälkeen. Islamin jättäneet siskokset kuvailevat onnetonta elämäänsä Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa, jossa he eivät saaneet tehdä mitään ilman miesten lupaa: päättä hiustyylistään tai edes siitä, mihin aikaan menevät nukkumaan.

Naiset kertovat joutuneensa sekä isänsä että veljiensä pahoinpitelemiksi.­

Saudi-Arabiassa naiset vertautuvat laissa alaikäisiin, eivätkä he pysty tekemään monia asioita itsenäisesti ilman miespuolisen holhoojan suostumusta. Holhooja on usein naisen aviomies, veli tai joskus jopa oma poika.

Naiset kertovat sekä isänsä että 24- ja 25-vuotiaiden veljien myös pahoinpidelleen heitä.

– He olivat kuin vanginvartijoitani. Minä olin kuin vanki, sanoo Rawan, nuorempi siskoksista.

– Se oli käytännössä nykyajan orjuutta. Emme voineet mennä ulos ilman että joku oli mukanamme. Välillä vietimme kuukausia näkemättä edes aurinkoa, vanhempi sisko Reem kuvailee.

Perheeseen kuuluu myös 5- ja 12-vuotiaat pikkusiskot sekä 10-vuotias veli, jota veljet yllyttivät lyömään vanhempia siskojaan.

– He aivopesivät hänet, Rawan sanoo viitaten vanhempiin veljiinsä.

Syyskuussa Reem ja Rawan päättivät paeta perheen lomaillessa Sri Lankassa. Siskokset olivat säästäneet noin 4 500 euroa vastaavan summan, osittain pihistämällä heille ostoksia varten annettuja rahoja. Pakoajankohta oli valittu tarkasti Rawanin 18-vuotispäiväksi, jolloin hän kykeni hakemaan Australian viisumia ilman vanhempiensa lupaa.

18-vuotias Rahaf al-Qunun puhui medialle saatuaan turvapaikan Kanadasta.­

Turvallisuutensa ja vapautensa puolesta pelkäävät naiset ovat vaihtaneet olinpaikkaansa jo 13 kertaa Hongkongissa ollessaan. He ovat asuneet hotelleissa, turvakodeissa sekä yksityisten auttajien luona. Islaminuskosta luopuminen on Saudi-Arabian tiukan sharia-lain mukaan kuolemanrangaistukseen johtava rikos, mutta rangaistusta ei olla pitkään aikaan sovellettu käytännössä.

Saudi-Arabian naisten asema on ollut viime kuukausina esillä samantapaisten pakenemistapausten seurauksena. Tammikuussa perheeltään niinikään ulkomaanlomalla paennut 18-vuotias Rahaf al-Qunun sai valtavasti huomiota jäätyään jumiin Bangkokin lentoasemalle ja pyydettyään apua sosiaalisessa mediassa. Myöhemmin Kanada myönsi al-Qununille turvapaikan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?