Venezuelan armeija yrittää estää hätäavun tuloa kyynelkaasulla ja kumiluodeilla – usean sotilaan väitetään loikanneen

Julkaistu:

Mediatietojen mukaan useat sotilaat ovat jättäneet paikkansa ja loikanneet Venezuelasta Kolumbiaan.
Jännitteet Venezuelan ja Kolumbian rajalla ovat kasvaneet, kun Venezuelan oppositio pyrkii saamaan avustuskuljetuksia rajan yli. Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on kieltäytynyt vastaanottamasta Yhdysvaltojen hätäapua ja avustukset ovat kasaantuneet varastoihin rajan tuntumaan. Oppositiojohtaja, presidentiksi julistautunut Juan Guaido puolestaan vakuuttaa, että apu tavoittaa venezuelalaiset.

– Humanitaarinen apu ehdottomasti tulee Venezuelaan rauhanomaisesti ja rauhallisesti, jotta se voi pelastaa elämiä, Guaido sanoi aamulla paikallista aikaa AFP:n mukaan.

Kolumbian hallituksen mukaan rajalle jääneet avustuslaatikot puretaan ja kuljetetaan ”ihmisketjun” avulla Venezuelaan. Venezuelan puolella armeija on kuitenkin pyrkinyt estämään ihmisiä kävelemästä rajalle ampumalla kyynelkaasua ja kumiluoteja.


Hätäapua yritetään saada Venezuelaan paitsi Kolumbian puolelta myös Brasiliasta. Guaido kertoi aiemmin Brasiliasta lähteneen avustuskuljetuksen ylittäneen Venezuelan rajan. Paikalla olevien toimittajien ja silminnäkijöiden mukaan kuljetus ei ole päässyt jatkamaan matkaa eikä sitä ole vielä tullattu.


Useiden venezuelalaisten sotilaiden ja ainakin yhden poliisin kerrotaan loikanneen. Guaido tapasi loikkareita, kertoi opposition hallussa olevan parlamentin jäsen Freddy Guevara Twitterissä The Guardianin mukaan. Guevara hehkutti päivityksessään sotilaiden isänmaallisuutta ja sanoi, kuinka ”he asettivat itsensä ihmisten ja perustuslain puolelle.”

Guaido on BBC:n mukaan luvannut armahduksen ja takuut siitä kaikille sotilaille, jotka liittyvät oppositioon.
Venezuelan ja Kolumbian yhdistävällä Simon Bolivarin sillalla oleva toimittaja Dylan Baddour twiittasi myös loikkareista.

– Tämä on Venezuelan armeijan jäsen, joka juuri loikkasi ja ylitti rajan Kolumbian puolelle. Toinen kerta viimeisen 10 minuutin aikana. Poliisi on suojellut häntä. Kyynelkaasun ampuminen jatkuu.
BBC puolestaan julkaisi videon, jossa Venezuelan armeijan sotilaat loikkaavat Kolumbiaan.

Tiedossa ei ole, kuinka moni Venezuelan turvallisuusjoukkoihin kuuluneista on loukannut. Miami Heraldin toimittaja Jim Wyss laski, että loikanneista sotilaita ja poliiseja olisi yhteensä vähintään 14. Wyss pohjaa lukunsa uutisartikkeleihin ja maahanmuuttoviranomaisten tietoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt