Terrorijärjestön taistelijat ja perheen­jäsenet pakenevat kutistuneesta kalifaatista – 10 kuvaa Isisin viimeisestä marssista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Terrorijärjestön taistelijat ja perheen­jäsenet pakenevat kutistuneesta kalifaatista – 10 kuvaa Isisin viimeisestä marssista

Isisin kalifaatti, joka ulottui aikoinaan Syyriasta Irakiin, on kutistunut alle puolen neliökilometrin kokoiseksi alueeksi.

23.2.2019 18:04

Tuhannet Isisin taistelijat, heidän perheenjäsenensä ja siviilit ovat viime päivien aikana paenneet terrorijärjestön alle puolen neliökilometrin kokoiseksi kutistuneelta alueelta Itä-Syyriassa, AFP uutisoi. Kurdijohtoiset SDF-joukot kertovat evakuoineensa lähes 5 000 miestä, naista ja lasta keskiviikosta alkaen Baghuzin kylästä.

– Meidän puolestamme käytävä on auki ja toivomme, että enemmän siviileitä saapuu, mutta se riippuu Isisin taistelijoista ja siitä, antavatko he siviileille mahdollisuuden poistua, SDF:n edustaja Adnan Afrin kertoi.

Afrinin mukaan perjantaina SDF evakuoi yli 2 000 ihmistä. Valtaosan heistä uskotaan olevan Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia. Aiemmin kurdijoukot ovat kertoneet saaneensa vangiksi noin 800 terrorijärjestön taistelijaa.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiojärjestö OCHA lisäksi tiedotti, että lähes 2 500 ihmistä oli saapunut kurdijohtoiselle leirille pohjoisessa.

Lähellä taisteluiden eturintamaa Baghuzissa olevat toimittajat kertoivat perjantaina nähneensä kymmeniä kuorma-autoja täynnä taistelujen alta evakuoituja ihmisiä, Reuters kertoo. Autosaattueiden turvallisuutta turvasivat SDF:n taistelijat.

Noin 2 000 ihmisen arvioidaan olevan yhä Baghuzissa. Kylästä paenneiden mukaan olot Isisin hallussa olevalla alueella ovat surkeat, sillä ruoasta ja lääkkeistä on suuri pula.

– Elimme teltoissa ja söimme leseistä tehtyä leipää. Minulla ja kolmella siskollani ei ollut riittävästi rahaa maksaaksemme salakuljettajille, jotka olisivat vieneet meidät aiemmin pois ja meidän miehemme kuolivat taistelussa, Alepposta kotoisin ollut syyrialainen Khadija Ali Mohammad, 24, kertoi AFP:lle.

Baghuzista lähteneitä miehiä kävelemässä kohti SDF-joukkojen hallussa olevaa aluetta.­

Baghuzista evakuoitiin siviileitä kuorma-autoilla perjantaina.­

Naisia ja lapsia kuorma-auton kyydissä matkalla pois Baghuzista.­

Isis-taistelijoiksi epäillyt miehet odottavat vuoroaan SDF-joukkojen tarkastukseen.­

Mies odottaa vuoroaan tarkastukseen.­

Tarkastuksen jälkeen Isis-taistelijoiksi epäillyt miehet siirretään pidätyskeskuksiin.­

Myös naiset ja lapset käyvät läpi turvatarkastuksen.­

SDF-joukkojen edustaja kantaa vauvaa. Lapsen äiti, joka kulkee perässä, itki ja pyysi apua, AFP kertoo.­

Isis-taistelijoiksi epäillyt miehet rukoilevat.­

Evakuoitujen joukossa on paljon lapsia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?