Jättiläismehiläinen on 4 kertaa eurooppalaista serkkuaan suurempi – sukupuuttoon kuolleeksi luultu laji löytyi 38 vuoden piileskelyn jälkeen

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

LUONTO
Jättimehiläisen pelättiin kuolleen sukupuuttoon. Sitten se löytyi trooppiselta saarelta termiittien pesästä.
Jättimehiläinen, tieteelliseltä nimeltään megachile pluto, on luonnon oma ilma-alus.

Indonesialaisen lajin naaraat kasvavat isoiksi, jopa aikuisen ihmisen peukalon mittaisiksi. Huomiota herättävät erityisesti lajin järeät leukaperät, jotka muilta mehiläislajeilta säännönmukaisesti puuttuvat.

Laji onkin tämänhetkisen tiedon mukaan maailman suurin mehiläislaji. Se on neljä kertaa eurooppalaista serkkuaan suurempi.

Surisijalla ei ole pelkästään näköä ja kokoa.

Lisäksi se on taitava piiloutumaan.


Lajin pelättiin kuolleen sukupuuttoon, kunnes amerikkalais-australialainen tutkijaryhmä löysi lajin naaraan indonesialaiselta Pohjois-Molukien saariryhmästä tammikuussa, kertoo The Guardian.

Ei sitä ollut silloinkaan helppo löytää. Naaras piileksi termiittipesän sisällä, yli kahden metrin korkeudella maanpinnasta.

– Oli henkeäsalpaavaa nähdä tämä ”lentävä bulldog”, hyönteinen, jonka olemassaolosta emme olleet varmoja, retkikuntaan kuulunut valokuvaaja Clay Bolt kommentoi The Guardianille.

– Oli uskomatonta nähdä, kuinka kaunis ja iso tämä laji on luonnossa. Oli hienoa kuulla jättiläisen siipien suhina, kun se lensi pääni vierestä.


Löytynyt vain kolme kertaa

Laji tuli tutuksi tieteelle vuonna 1858, jolloin sen löysi ja nimesi Indonesian tutkimusmatkallaan brittitutkimusmatkailija Alfred Russel Wallace. Englanniksi mehiläistä kutsutaankin nimellä Wallace’s Giant Bee.

Tämän jälkeen hyönteislaji kätkeytyi jälleen omiin oloihinsa, kunnes sen löysi amerikkalainen tieteilijä Adam Messer vuonna 1981.

Kuten arvata saattaa, myös amerikkalais-australialainen retkikunta epäonnistui näkemään jättimehiläistä pian uudestaan sen jälkeen, kun he olivat päästäneet sen vapaaksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt