Kremlin luottotoimittaja järkyttyi Putinin puheesta: ”Tällaista uhkausta ei ole ennen kuultu edes Putinilta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kremlin luottotoimittaja järkyttyi Putinin puheesta: ”Tällaista uhkausta ei ole ennen kuultu edes Putinilta”

Vladimir Putinin linjapuhe oli Andrei Kolesnikovin mukaan suoraa jatkoa Münchenin turvallisuuskokouksen varoituspuheelle vuonna 2007.

21.2.2019 15:16

Venäjän presidentin jokaista puhetta ja liikettä tarkkaan seuraava Kommersant-lehden toimittaja Andrei Kolesnikov on kirjoittanut erittäin synkkäsävyisen arvion Vladimir Putinin keskiviikkoisesta linjapuheesta parlamentille.

Kolesnikov myöntää erehtyneensä itsekin luulemaan ensiksi, että Putinin puhe olisi ollut aiempia vuosia rauhantahtoisempi ja tavallisten ihmisten arkihuoliin keskittyvä.

Kolesnikov kuvailee olleensa ensin helpottunut siitä, että edellisen vuoden linjapuhetta hallinnut Venäjän uusien asejärjestelmien esittely vaikutti nyt loistavan poissaolollaan ja Putin keskittyi kantamaan huolta ”kaikista Venäjän köyhistä ja vähemmän köyhistä”.

– Mutta sitten tuli esille ennenkuulumaton sotahenkisyys – jopa verrattuna edelliseen linjapuheeseen – ja Yhdysvaltoja vastaan suunnatut uhkaukset, jollaisia Vladimir Putin ei ole aiemmin sallinut itsensä sanoa, Kolesnikov kirjoittaa pitkässä analyysissään Kommersant-lehdessä.

Kolesnikov käytti juttunsa otsikossa lausetta: ”Kuinka Venäjän presidentti sanoi sen, mitä hän ei ole koskaan sanonut”.

Vladimir Putinin linjapuheen taustalla oli suuri videotaulu, jossa näkyi joko Venäjän kartta tai Venäjän lippu hänen puheensa aikana.­

Putinin puhe oli rakennettu niin, että määrällisesti hän keskittyi kantamaan eniten huolta venäläisten toimeentulon ja terveydenhoidon sekä luonnon tilasta.

Kremlin nettisivuilta kokonaisuudessaan löytyvä puhe on yhteensä 24:n A4-arkin mittainen. IS:n laskujen mukaan vain noin neljä sivua puheen lopusta oli omistettu Venäjän sotilaallisille turvallisuushuolille, uusille aseille ja Putinin varoituksille Venäjän oletettujen vihollisten suuntaan.

Kolesnikovin mukaan Putinin puheen koko alkupuoli menetti kuitenkin merkityksensä siinä vaiheessa, kun presidentti kertoi, millä keinoin Venäjä on valmis haastamaan Yhdysvaltain Eurooppaan rakentaman ohjuspuolustusjärjestelmän.

– Sanon tämän tänään suoraan ja avoimesti, jotta kukaan ei myöhemmin pääsisi moittimaan meitä mistään ja jotta kaikille olisi jo etukäteen selvillä, mistä tässä on kyse, Putin pohjusti varoitustaan.

– Venäjä joutuu luomaan ja ottamaan käyttöön asejärjestelmiä, joita voidaan käyttää sekä niitä alueita vastaan, joista meihin kohdistuu suoranainen uhka että myös niitä alueita kohtaan, joissa sijaitsevat meitä uhkaavien ohjuskompleksien käyttöön liittyvät päätöksentekokeskukset, Putin muotoili varoituksensa.

Kolesnikovin mukaan Putin esitti näillä lauseilla Yhdysvalloille uhkauksen sellaisella tavalla, jollaista ”edes Nikita Hrushtshev ei aikanaan tehnyt”.

– Se, mitä Venäjän presidentti juuri lausui, oli nimenomaan uhkaus. Millään muulla tavalla sitä ei voi kutsua, Kolesnikov kirjoittaa.

– Vladimir Putin arvioi, että minkäänlaista muuta puhetta siellä päätöksenteon keskuksissa (eli sanotaan suoraan, Washingtonissa) ei ymmärretä eikä kuunnella. Joten hän puhui niin, että häntä kuunneltaisiin, Kolesnikov tulkitsee.

Lue lisää Arja Paanasen kommentista: Kommentti: Putinilta pääsi uusi pahaenteinen sana – tätä se voi tarkoittaa

Putin käytti puheessaan myös ilmaisua, jonka mukaan Venäjän on varauduttava vastaamaan Yhdysvalloille ”sekä vastavuoroisin että epäsymmetrisin toimin”.

Kolesnikovin mukaan ”Putin ei ole tätä ennen koskaan mennyt näin pitkälle”.

– Nämä hänen sanansa olivat suoranaista jatkoa hänen Münchenin puheelleen. Mitkään muut hänen viime vuosina lausumansa sanat eivät ole sitä olleet, vaikka samankuuloisia sanoja onkin käytetty, Kolesnikov tulkitsee.

Presidentti Vladimir Putinin piti helmikuussa 2007 Münchenin turvallisuuskokouksessa puheen, jonka merkitys ymmärrettiin lännessä vasta paljon myöhemmin.­

Putin piti vuonna 2007 Münchenin turvallisuuskokouksessa puheen, jota on sittemmin pidetty lähtölaukauksena Venäjän ja lännen väliselle vastakkainasettelulle ja Venäjän geopoliittisen etupiirin paaluttamiselle.

Vielä vuonna 2007 Putinin puhe jäi melko vähälle huomiolle. Maailmassa on vasta myöhemmin tajuttu puheeseen sisältynyt varoitus Venäjän tulevista aikeista, jotka ovat realisoituneet sittemmin muun muassa Georgian sodan (2008), Krimin kaappauksen ja Ukrainan sodan (2014) suhteen.

Münchenin puheessaan Putin heitti myös suoran haasteen Yhdysvalloille ja antoi ymmärtää, että Venäjä ei tule enää jatkossa hyväksymään Yhdysvaltain halua johtaa ”yksinapaista maailmaa”.

Lue lisää: Putinin Münchenin puhe vuodelta 2007 englanniksi Kremlin sivuilla

Toimittaja Andrei Kolesnikovin mukaan Putinin puheeseen sisältyi myös sanoja, jotka oli osoitettu eräälle tietylle henkilölle Yhdysvalloissa. Tällä hän ilmeisestikin tarkoitti presidentti Donald Trumpia.­

Kolesnikovin mukaan Putinin keskiviikkoisessa linjapuheessa kuului myös vetoomus ”yhdelle tietylle henkilölle” Yhdysvalloissa – eli mitä ilmeisimmin kyse on presidentti Donald Trumpista.

– Näemme, että olemme tekemisissä hyvin aikaansaavien ja lahjakkaiden ihmisten kanssa, mutta johtoeliitin joukossa on myös monia, jotka ovat liiaksi viehättyneitä ajatuksesta omasta erinomaisuudestaan ja ylemmyydestään koko maailman suhteen, Putin heitti.

– Tietenkin heillä on oikeus ajatella, miten haluavat. Mutta kai he sentään laskea osaavat? Osaavat varmaankin. Laskekoot ensin meidän tulevaisuuden asejärjestelmiemme toimintasäteen ja nopeuden. Me pyydämme vain tätä yhtä: laskekoot ensin ja tehkööt vasta sitten päätöksiä, jotka voivat aiheuttaa lisää vakavia uhkia meidän maatamme kohtaan, Putin muotoili.

Putin kävi puheessaan läpi myös Venäjän uusia asejärjestelmiä, joiden kehittely on hänen mukaansa edennyt hyvin. Tällä kertaa hän kuitenkin tyytyi viittaamaan niistä jokaiseen vain lyhyesti nimeltä mainiten: Avangard, Peresvet, Kinzhal, Burevestnik, Poseidon ja Tsirkon.

Kolesnikov kuvailee jutussaan, kuinka keskiviikkoisen linjapuheen yleisönä ollut Venäjän valtaeliitti ei tuntunut täysin ymmärtävän, mitä Putin oli juuri sanonut ja millainen uhka hänen sanoihinsa oli sisältynyt.

Kolesnikovin mukaan puheen jälkeen salista ulos tulleet ihmiset olivat joko iloinneet siitä, että ”Venäjällä on, millä vastata” tai siitä, että Putin oli puhunut tällä kertaa paljon venäläisten ihmisten sosiaaliturvasta ja hyvinvoinnista.

Andrei Kolesnikovia pidetään Vladimir Putinin luottotoimittajana ja hän kuuluu niin sanottuun Kremlin pooliin, jolla on aina etusija päästä mukaan Putinin matkoille, tapaamisiin ja Kremlin tapahtumiin.­

Kolesnikov kuvailee kuitenkin pohtineensa itse sitä, millainen ”ydintalvi” voi olla vielä edessä. Tällä hän viittasi siihen, kuinka Putinin puheesta kuului paluu ydinasevarustelukilpaan ja ydinaseilla uhkailuun.

– He eivät ymmärtäneet kuulemaansa loppuun asti. Tällaista ei ole vielä koskaan ennen ollut – näin minä ajattelin jopa jonkinlaisen säikähdyksen vallassa, Kolesnikov kiteyttää artikkelissaan.

Andrei Kolesnikov on seurannut Putinin valtakautta koko ajan äärimmäisen läheltä Kremlin pooliin kuuluvana luottotoimittajana. Hän on myös matkustanut Putinin seurueessa tämän ulkomaanmatkoille, muun muassa viime kesänä Suomeen Putinin ja Trumpin tapaamiseen.

Kolesnikov onkin Venäjällä yksi niistä harvoista, joka muistaa Putinin puheissa esiintyneet nyanssit ja pystyy vertailemaan niitä.

Kolesnikovin tyyli on usein sarkastinen, ironinen ja pieniin tarkkaavaisiin havaintoihin keskittyvä, mikä on sallinut hänelle aivan tietynlaisen roolin Putinin lähipiirissä. Hänen artikkelinsa ovat toisaalta auttaneet luomaan Putinin suosion, mutta toisaalta hän on myös uskaltanut säännöllisin väliajoin piikitellä tai arvostella Putinia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?