USA:n rannikkovartioston luutnantti ”unelmoi lähes jokaisen maailman ihmisen tappamisesta” – kellarista löytyi massiivinen asekätkö

Julkaistu:

yhdysvallat
Rannikkovartioston luutnantin epäillään suunnitelleen massiivista terrori-iskua, jonka kohteena oli demokraatteja.
Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI on pidättänyt rannikkovartioston luutnantin Christopher Paul Hassonin, jonka epäillään suunnitelleen laajaa terrori-iskua Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washingtoniin. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaiset mediat.

FBI löysi asekätkön ja ampumatarvikkeita miehen kotoa Marylandista. Viranomaiset sanovat, että nationalistiksi julistautunut Hasson halusi ”luoda valkoisen kotimaan”.

– Unelmoin tavasta, jolla tappaisin melkein jokaisen maapallon ihmisen, mies oli sanonut tutkintaraportin mukaan.

”Jäävuoren huippu”

Pöytäkirjat eivät paljasta tarkkaa päivämäärää, jolloin terrori-isku oli tarkoitus toteuttaa. Viranomaisten mukaan mies oli varastoinut aseita ainakin vuodesta 2017 lähtien.

Hän laati listan kohteistaan. Listalla oli esimerkiksi Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi sekä toimittajia.

49-vuotias mies etsi tietoa verkosta muun muassa hakulauseella ”paras paikka Washingtonissa nähdä kongressiedustajia”.

Syyttäjä vaatii, että Hasson pysyisi vankilassa oikeudenkäyntiin asti. Asiakirjojen mukaan Yhdysvalloissa on hyvin harvoin nähty yhtä laajoja aikeita murhata viattomia siviilejä.

Hassonin on määrä saapua liittotuomioistuimeen kuulusteluun torstai-iltapäivänä. Silloin päätetään, pääseekö mies vapaaksi takuita vastaan.

Hasson pidätettiin viime viikon perjantaina. Häntä syytetään aseiden ja huumeiden laittomasta hallussapidosta, mutta viranomaisten mukaan syytteet ovat ”jäävuoren huippu”.


Marylandin oikeudenkäyntiasiamies luonnehti Hassonin suunnitelleen iskua, jolla aiheuttaisi kaaosta ja tuhoa. Asiakirjoissa kuvaillaan, että miehellä oli pakkomielle uusfasistisista ja uusnatsistisista näkemyksistä.

Hasson työskenteli Yhdysvaltain merirannikkovartiostossa vuodesta 2016 lähtien. Hän myös palveli merijalkaväessä vuosina 1988-1993 ja kuului kansalliskaartiin 1990-luvun puolivälissä.

Oikeuden asiakirjat eivät paljasta, mikä sai FBI:n aloittamaan tutkinnan.

Inspiroitui Breivikistä

Viranomaiset löysivät Hassonin ja norjalaisterroristi Anders Breivikin välillä paljon yhteistä.

Hassonin tiedetään lukeneen Breivikin 1500-sivuisen manifestin, jossa tämä selostaa, kuinka suunnitteli iskujaan.

Breivik käytti huumeita ja steroideja uskoen, että ne parantaisivat hänen kykyjään toteuttaa hyökkäyksiä. Hassonin asunnossa tehdyssä kotietsinnässä viranomaiset löysivät säiliön, joka sisälsi yli 30 kasvuhormonia sisältävää lääkepulloa. Vuoden 2016 jälkeen mies oli myös tilannut yli 4 200 synteettistä opioidipilleriä, tramadolia ja virtsaa, oletettavasti läpäistäkseen mahdolliset huumetestit töissä.


Hassen laati työtietokoneelleen Excel-taulukon, johon hän listasi ”pettureita” . Listalla oli lukuisia demokraattien kongressijohtajia ja mediapersoonia, kuten MSNBC-kanavan juontaja Joe Scarborough, kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez ja demokraattisenaattori Richard Blumenthal.

Asunnon kellarista viranomaiset takavarikoivat 15 ampuma-asetta, mukaan lukien kiväärejä ja yli 1 000 patruunaa. Kahden viime vuoden aikana hän oli tehnyt kymmeniä varuste- ja ampuma-aseostoksia ja vieraillut tuhansia kertoja aseita myyvien kauppojen verkkosivuilla.

Suunnitteli vuosia

Syyttäjän mukaan viime viikkoina Hassonin tuhoajatukset vahvistuivat, mutta terroristiset aikeet olivat kehittyneet hiljalleen jo vuosien ajan.

Sähköpostiluonnoksessa vuodelta 2017 hän pohti elintarvikkeisiin kohdistuvaa biologista hyökkäystä ja vertaili sen hyötyjä pommitukseen ja ampumiseen.

Toisessa sähköpostiluonnoksessa Hasson oli laatinut Amerikan uusnatsijohtajalle kirjeen, jossa hän peräänkuulutti valkoista kotimaata. Hän lähetti sähköpostin itselleen noin kaksi kuukautta Charlottesvillen tapahtumien jälkeen. Vuonna 2017 Charlottesvillessä valkoisen ylivallan kannattaja ajoi autolla rasisminvastaiseen mielenosoitukseen.