Kotiin kaipaavan Isis-morsiamen tilanne vaikeutui entisestään – mikään maa ei halua häntä

Britannia ja Bangladesh eivät kumpikaan huoli 19-vuotiasta Shamima Begumia, joka karkasi Syyriaan neljä vuotta sitten.

20.2.2019 23:16

Britannian sisäministeriön päätös viedä 15-vuotiaana Isisin kalifaattiin karanneelta Shamima Begumilta, 19, kotimaansa kansalaisuus on nostattanut myrskyn. Britannian sisäministeri Sajid Javid vakuutti kuitenkin keskiviikkona kansanedustajille, ettei hänen päätöksensä horju, The Guardian kertoo.

Tänään ilmi tulleet seikat ovat kuitenkin mutkistaneet tapausta entisestään.

Britannian lakien mukaan henkilöltä voidaan viedä maan kansalaisuus, jos hän ei jää valtiottomaksi. Begumin äidillä on tiettävästi Bangladeshin kansalaisuus, minkä takia myös Begumin uskottiin olevan Bangladeshin kansalainen.

Pohjois-Syyriassa tällä hetkellä oleva Begum kertoi, että hänellä on pelkästään Britannian kansalaisuus.

– En syntynyt Bangladeshissa, en ole koskaan nähnyt Bangladeshia enkä edes puhu bengalia kunnolla, joten miten he voivat väittää, että minulla on Bangladeshin kansalaisuus, Begum sanoi BBC:n haastattelussa.

Shamima Begum lähti Syyriaan helmikuussa 2015.

Begumin perheen asianajaja Tasnime Akunjee oli jo aiemmin kertonut, ettei Britanniassa syntyneellä Begumilla ole koskaan ollut Bangladeshin passia.

Nyt myös Bangladeshin ulkoministeriö on sanonut, ettei Begumilla ole maan kansalaisuutta.

– Bangladeshin hallitus on syvästi huolissaan siitä, että (Begum) on virheellisesti tunnistettu kaksoiskansalaiseksi, ministeriön edustaja Shahiral Alam sanoi tiedotteessa The Guardianille.

Alamin mukaan Bangladesh sai tietää Britannian aikomuksesta perua Begumin kansalaisuus median välityksellä.

– Bangladesh vakuuttaa, että neiti Shamima Begum ei ole Bangladeshin kansalainen. Hän on Britannian kansalainen syntyessään eikä ole koskaan hakenut kaksoiskansalaisuutta...Ei ole kysymystäkään siitä, päästetäänkö hänet Bangladeshiin.

Poliisin julkaisema Begumista, kun tyttö oli karannut.

Onko Begum Bangladeshin kansalainen?

Begumin tilanne Bangladeshin kansalaisuuden suhteen ei ole kuitenkaan yksiselitteinen. Asianajajien mukaan Bangladeshin lain mukaan Britannian kansalainen, jonka vanhempi on bangladeshilainen, on automaattisesti myös Bangladeshin kansalainen.

Lain mukaan kansalaisuus peruutetaan, jos henkilö ei ole pyrkinyt aktiivisesti säilyttämään sitä ennen kuin on täyttänyt 21 vuotta. BBC:n mukaan juuri tämä pykälä todennäköisesti vaikutti siihen, että Britannian sisäministeriö päätti viedä Begumin kansalaisuuden.

Begumin sunnuntaina syntynyt lapsi sen sijaan ei ole menettänyt Britannian kansalaisuutta, sillä maan sisäministeriö päätti viedä Begumin kansalaisuuden vasta lapsen syntymän jälkeen.

– Lasten ei pitäisi kärsiä, joten jos vanhempi menettää Britannian kansalaisuutensa, se ei vaikuta hänen lapsensa oikeuksiin, Javid sanoi.

Begum itse on pohtinut myös mahdollisuutta hakeutua Hollantiin, jonka kansalainen hänen antautunut Isis-taisteilijamiehensä on.

Sisäministeri Sajid Javid ei aio perua päätöstä koskien Shamima Begumin kansalaisuutta.

Brittiministeriön päätöstä arvosteltu

Sisäministeriön päätös on herättänyt kritiikkiä Britanniassa. Britannian ulkomaantiedustelupalvelu MI6:n kansainvälisen terrorisminvastaisen yksikön entinen johtaja Richard Barrettin mukaan Britannian pitäisi ottaa Begum takaisin.

– Pidimme siitä tai emme, nämä yksilöt ovat meidän yhteiskuntamme tuotteita ja olisi järkevää tarkastella, miksi he käänsivät selkänsä sille niin dramaattisella tavalla, Barrett kirjoitti The Guardianissa.

– Vaikka hän ei kadu, hänen pitäisi saada mahdollisuus, jos me aiomme seistä omien arvojemme takana – jos uskomme yhteiskuntamme olevan riittävän vahva ottamaan vastaan 15-vuotiaan, joka meni pahasti raiteilta.

Konservatiivikansanedustaja George Freemanin mukaan sisäministeriön päätös oli ”virhe” ja olisi ”vaarallinen ennakkotapaus”.

– Hän syntyi täällä, kävi koulua täällä ja on meidän vastuullamme. Meidän pitäisi puolustaa järjestelmäämme ja hänet pitäisi tuoda takaisin kohtaamaan Britannian tuomioistuimet.

Myös liberaalidemokraattien kansanedustajan Ed Daveyn mukaan Begumin tulisi saada palata kotimaahansa.

– Terrorijärjestön jäsenyys on vakava rikos, samoin kuin terrorismin kannustaminen tai tukeminen, mutta Shamima Begumin pitäisi vastata niihin kysymyksiin Britanniassa oikeudessa, Davey sanoi BBC:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?