Kommentti: Putinilta pääsi uusi pahaenteinen sana – tätä se voi tarkoittaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Putinilta pääsi uusi pahaenteinen sana – tätä se voi tarkoittaa

Vladimir Putinin puheen pahaenteisin uhkaus Euroopalle tiivistyi termiin ”epäsymmetriset toimet”, erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.

20.2.2019 22:57

Krimin kaappauksen jälkeen maailma on joutunut opiskelemaan urakalla, mitä kaikkea voi tarkoittaa Venäjän harjoittama hybridivaikuttaminen ja -sodankäynti.

Mutta ei siinä kaikki.

Nyt olisi nimittäin korkea aika ryhtyä opiskelemaan jälleen uutta Venäjän sodankäyntiopin termiä, jonka voi suomentaa joko muotoon ”epäsymmetriset toimet” tai ”asymmetriset toimet”.

Presidentti Vladimir Putin käytti tätä ilmaisua keskiviikon linjapuheessaan parlamentille, kun hän varoitti Venäjän voivan ottaa käyttöön uudenlaisia vastatoimia Yhdysvaltain Eurooppaan rakentaman ohjuspuolustusjärjestelmän vuoksi.

Putinin mukaan Yhdysvaltain Puolaan ja Romaniaan rakentama ohjuspuolustusjärjestelmä on käytännössä silmänlumetta, jonka varjolla Eurooppaan aiotaan tuoda Venäjää vastaan suunnattuja ohjuksia.

Venäjän käsityksen mukaan myös Yhdysvaltain ilmoitus irrottautua keskipitkänmatkan ydinohjusten rajoitussopimuksesta liittyy tähän, vaikka julkisuudessa Yhdysvallat syyttää Putinin mukaan ”epärehellisesti” nimenomaan Venäjää INF-sopimuksen rikkomisesta.

Putinin mukaan Eurooppaan rakennetun ohjuspuolustusjärjestelmän alustat soveltuisivat yhtä lailla myös esimerkiksi keskipitkänmatkan Tomahawk-ohjusten laukaisuun hyökkäystarkoituksessa Venäjää vastaan.

– Yhdysvallat on rikkonut sopimusta suoraan ja törkeästi. Romaniassa on jo näitä laukaisualustoja ja ei siinä mukamas mitään, ikään kuin mitään ei olisi tapahtumassa. Hyvin erikoista. Meille tämä on täysin selvää, mutta ihmisten pitäisi nähdä ja ymmärtää tämä kaikki, Putin sanaili.

Yhdysvallat on puolestaan korostanut itse tähän mennessä aina, että ohjuspuolustusjärjestelmän laukaisualustojen tekniikkaa ja ohjelmistoja ei voi käyttää muuhun kuin torjuntaohjusten laukaisuun.

Putinin mukaan Yhdysvalloilla on kuitenkin aikeita tuoda Eurooppaan uusia ohjuksia, jotka voisivat lentää Moskovaan jopa 10-12 minuutissa.

– Minä olen jo sanonut tämän, mutta haluan vielä toistaa. Venäjä ei ole aikeissa – tämä on tärkeää ja toistan tämän tarkoituksella – Venäjä ei ole aikeissa tuoda tällaisia ohjuksia ensimmäisenä Eurooppaan.

Mikäli Yhdysvallat kuitenkin tuo Eurooppaan ohjuksia, jotka Venäjä katsoo uhaksi itselleen, seuraus tulee olemaan Putinin mukaan tämä:

– Siinä tapauksessa me olemme pakotettuja – ja haluan korostaa tätä, nimenomaan olemme pakotettuja – harkitsemaan sekä vastavuoroisia että epäsymmetrisiä toimia.

Putin todellakin käytti Kremlin julkaiseman puhereferaatin ja videotallenteen mukaan sanaa ”asymmetrisiä”, vaikka jopa monissa Venäjän omissa tiedotusvälineissä hänen sitaattinsa oli kirjoitettu erheellisesti muotoon ”symmetrisiä toimia”. Vastavuoroisista toimista hän käytti tarkalleen ottaen sanaa ”peilikuvamaisia”.

Mitä merkitystä tällä sanasaivartelulla sitten on?

Venäjän retoriikka länttä vastaan on viime vuosina keskittynyt siihen, että Venäjä vastaa lännelle aina ”vastavuoroisin toimin” eli käytännössä periaatteella hammas hampaasta ja pakote pakotteesta. Tästä olivat yhtenä esimerkkinä Venäjän lännelle säätämät vastapakotteet sen jälkeen, kun Euroopan unioni ja Yhdysvallat ottivat käyttöön Venäjän vastaiset talouspakotteet Krimin valtauksen vuoksi vuonna 2014.

Tällä Venäjä on pyrkinyt luomaan mielikuvaa siitä, että se itse ei olisi koskaan tilanteen ensimmäinen kärjistäjä, vaan että se ainoastaan vastaa joka kerta lännelle samalla mitalla aggression uhrin ominaisuudessa.

 Uhkaamalla vastata Yhdysvalloille ”epäsymmetrisin keinoin” Putin ilmoitti käytännössä varaavansa Venäjälle vapaat kädet kaikenlaisiin vastatoimiin.

Putin käytti myös paljon energiaa osoittaakseen, että juuri tätä varoitusta ”vastavuoroisista ja epäsymmetrisistä toimista” länsivaltioiden ei kannata missata hänen linjapuheestaan. Tämän jälkeen hän avasi hieman sitä, mitä hän näillä toimilla tarkoitti:

– Sanon tämän tänään suoraan ja avoimesti, jotta kukaan ei myöhemmin pääsisi moittimaan meitä mistään ja jotta kaikille olisi jo etukäteen selvillä, mistä tässä on kyse, Putin pohjusti varoitustaan.

– Venäjä joutuu luomaan ja ottamaan käyttöön asejärjestelmiä, joita voidaan käyttää sekä niitä alueita vastaan, joista meihin kohdistuu suoranainen uhka että myös niitä alueita kohtaan, joissa sijaitsevat meitä uhkaavien ohjuskompleksien käyttöön liittyvät päätöksentekokeskukset.

Lause oli varsin erikoisesti muotoiltu, joten jokainen kuulija ja lukija joutuu tekemään omat päätelmänsä siitä, mitä Putin halusi itse asiassa vihjata.

Yksi tulkintamahdollisuus on tässä.

Uhkaamalla vastata Yhdysvalloille ”epäsymmetrisin keinoin” Putin ilmoitti käytännössä varaavansa Venäjälle vapaat kädet kaikenlaisiin vastatoimiin.

Eli siis: Venäjä voisi vastata Yhdysvalloille jopa paljon kovemmin toimin. Tai Venäjä voisi vastata sellaisin hämäävin toimin, joita lännessä ei ensi alkuun ehkä edes ymmärrettäisi Venäjän vastaukseksi. Tai Venäjä voisi kohdistaa vastauksensa Eurooppaan, vaikka varsinainen vastauksen kohde olisi Yhdysvallat.

Epäsymmetrisellä sodankäynnillä tarkoitetaan yleensä tilanteita, joissa vihollisten voimasuhteet ovat epäsuhtaisia tai jossa molemmat osapuolet käyttävät hyvin erilaisia strategioita.

Tyypillisiä ovat esimerkiksi konfliktit, joissa pienelläkin budjetilla toimivat vastarintaryhmät pystyvät taistelemaan menestyksekkäästi perinteistä ja hyvin varusteltua armeijaa vastaan sen ansiosta, että sissitaktiikalla toimiva vastarintaryhmä pystyy käyttämään hyväkseen isomman vastustajansa heikkouksia tai vaikkapa vastustajansa pakotettua sitoutumista joihinkin sodankäynnin moraali- ja pelisääntöihin.

Entä mitä Putin mahdollisesti tarkoitti ”ohjuskompleksien käyttöön liittyvillä päätöksentekokeskuksilla”, joita vastaan Venäjä voisi kohdistaa kehittelemiään uusia asejärjestelmiä?

Jos haluaa uskoa sodankäynnin pelisääntöihin, sotilaallinen vastaus kohdistetaan tietenkin ensi sijassa sotilaalliseen kohteeseen. Näin ollen viittaus voisi tarkoittaa esimerkiksi Yhdysvaltain tai Naton sotilaallisia johtokeskuksia.

Mutta on olemassa toinenkin tulkintamahdollisuus, joka liittyisi suoremmin nimenomaan epäsymmetriseen sissisodankäyntiin.

Siinä tapauksessa ”päätöksentekokeskuksilla” tarkoitettaisiinkin poliittisen päätöksenteon keskuksia sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Kuten esimerkiksi Washingtonia ja Brysseliä, sekä tietenkin siinä sivussa näiden kaupunkien siviilejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?