Putin varoitti Eurooppaa uusista ohjuksista: ”Kohdistamme aseemme paikkoihin, joissa ohjuksista päätetään”

rac

Julkaistu:

Presidentti Vladimir Putin kertoi varoittavansa Yhdysvaltoja ja Eurooppaa jo nyt, ettei kukaan voisi myöhemmin väittää olleensa tietämätön Venäjän aikeista vastata ohjusuhkaan.
Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti jälleen Yhdysvaltoja keskimatkan ydinohjuksia rajoittavan INF-sopimuksen romuttamisesta ja ”epärehellisistä” väitteistä, joiden mukaan Venäjä olisi rikkonut sopimusta omilla ohjuskokeillaan.

Putinin mukaansa Venäjä saattaa myös olla pakotettu vastaamaan Yhdysvaltain Eurooppaan rakentamaan ohjuspuolustusjärjestelmään, sillä järjestelmään suunniteltuja ohjuksia olisi hänen mukaansa mahdollista käyttää myös hyökkäykseen Venäjää kohtaan.

– Venäjä ei ole aikeissa sijoittaa ensimmäisenä ohjuksia Eurooppaan. Mutta jos niitä tuodaan ja sijoitetaan – ja Yhdysvalloilla on sellaisia suunnitelmia – se kiristää jyrkästi tilannetta ja luo uhan Venäjää kohtaan, Putin sanoi.

Putinin mukaan Yhdysvallat saattaa sijoittaa Eurooppaan ohjuspuolustusjärjestelmän varjolla ohjuksia, joiden lentomatka Moskovaan olisi vain 10-12 minuuttia.

– Meidän on pakko miettiä vastavuoroisia ja myös epäsymmetrisiä toimia. Osaavatko he lainkaan laskea? Laskekoot meidän aseidemme nopeuden ja kantaman. Toivottavasti he laskevat ensin ja tekevät vasta sitten ratkaisuja, Putin sanoi osoittaen sanansa Yhdysvalloille ja Natolle.

Putinin mukaan Venäjä voi tämän vuoksi joutua tilanteeseen, jossa sen on suunnattava omaa aseistustaan Eurooppaa kohtaan uudella tavalla.

– Siinä tapauksessa Venäjä joutuu harkitsemaan sekä vastavuoroisia että epäsymmetrisiä toimia. Mitä se tarkoittaa? Sanon tämän jo nyt suoraan ja avoimesti, että kukaan ei myöhemmin syyttäisi meitä, ettei tämä ollut selvää jo aiemmin, Putin pohjusti uhkaustaan.

– Venäjä joutuu luomaan ja ottamaan käyttöön asejärjestelmiä, joita voidaan käyttää sekä niitä alueita vastaan, joista meihin kohdistuu suora (ohjus)uhka että myös niitä alueita kohtaan, joissa sijaitsevat meitä uhkaavien ohjuskompleksien käyttöön liittyvät päätöksentekokeskukset, Putin sanoi.

Putin ei tarkentanut, mitä hän tällä tarkoitti, mutta ”ohjuskompleksien käyttöön liittyvillä päätöksentekokeskuksilla” hän todennäköisesti tarkoitti myös poliittista päätöksentekoa eikä pelkästään sotilaallista.

– Tiedämme, kuinka se tehdään ja teemme sen heti, kun uhka tulee todelliseksi, Putin korosti.

Putinin mukaan Venäjä on kuitenkin yhä valmis aseriisuntaneuvotteluihin ja kaikki toimensa Venäjä tekee vain puolustuksellisista lähtökohdista.

– Venäjä on valmis dialogiin, mutta me emme ryhdy koputtamaan suljettuun oveen. Me odotamme, Putin sanoi.