Putin vaatii Venäjän kaatopaikkoja kuriin: Roskavuoret ovat asuintalojen vieressä – kuka antoi rakennusluvat?

rac

Julkaistu:

Venäjä
Presidentti Vladimir Putin vakuutti linjapuheessaan, että Venäjän valtio vastaa kansalaistensa ympäristöhuoliin parantamalla muun muassa jätteidenkäsittelyä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kauhisteli linjapuheessaan parlamentille, kuinka ympäri Venäjää on vaarallisia kaatopaikkoja aivan asuinalueiden vieressä.

– Kaatopaikoista on tullut roskavuoria, jotka sijaitsevat aivan asuintalojen vieressä. Kuinka näille on annettu rakennusluvat? Putin kyseli tarkoittaen ilmeisesti sekä uusien asuintalojen rakentamista vanhojen kaatopaikkojen lähelle että kaatopaikkojen sijoittamista jo olemassa olevien asuinalueiden lähelle.

Venäjällä on ollut lähiaikoina useita alueellisia skandaaleja, kun asukkaat ovat valittaneet kaatopaikoilta tulevista myrkyllisistä kaasuista ja hajuista. Putinin mukaan tällainen välinpitämätön ja vaarallinen jätteidenkäsittely ei saa enää jatkua.

– Kansalaisten vaatimuksiin on reagoitava. Ihmisten on nähtävä, mistä he maksavat, kun heiltä kerätään maksua jätteidenkäsittelystä, Putin sanoi ja kuvaili, että nykyisellään jäteyhtiöt heittävät jätteitä ”minne sattuu ja kuinka huvittaa”.

Putinin mukaan monet jäteyhtiöt tekevät kylmää bisnestä ympäristönsuojelusta välittämättä. Hänen mukaansa Venäjän onkin päästävä lähivuosina eroon vaarallisista kaatopaikoista, jotka sijaitsevat kaupunkien läheisyydessä.

– Seuraavan kahden vuoden aikana suljetaan kolmekymmentä suurinta kaatopaikkaa kaupungeissa ja seuraavien kuuden vuoden aikana loput, Putin lupaili.

Putinin mukaan Venäjän on kaikkineen kasvatettava jätteiden kierrätystä. Kun nyt jätteistä kierrätetään vain noin 7-8 prosenttia, määrä pitää nostaa 60 prosenttiin.

Hänen mukaansa Venäjällä on kaksitoista kaupunkia, joissa ekologinen tilanne on suorastaan katastrofaalinen. Näiden kaupunkien ympäristön tilan parantamiseen on hänen mukaansa kiinnitettävä erityistä huomiota.

– Meidän täytyy jättää tuleville sukupolville maa, jonka ekologia on hyvässä kunnossa, Putin vaati.