Putin pitää tärkeän linjapuheen – suora lähetys juuri nyt

rac

Julkaistu:

SUORA LÄHETYS
Vuosi sitten presidentti Vladimir Putin yllätti näyttämällä linjapuheessaan videoita ja grafiikkaa Venäjän uusista ohjuksista – mutta mitä on luvassa nyt?
Venäjällä on yritetty veikkailla kuumeisesti teemaa, mikä voisi tänä vuonna nousta ylitse muiden presidentti Vladimir Putinin vuotuisessa puheessa parlamentille.

Putin pitää puheensa Punaisen torin vieressä sijaitsevassa Gostinyi Dvorin tapahtumakeskuksessa kello 11 Suomen aikaa alkaen. Uutistoimisto Reuters välittää puheesta videolähetyksen, joka näkyy ISTV:n kautta suorana netissä.

Perinteisesti Putin on käsitellyt puheessaan Venäjän sisä- ja ulkopoliittisia näkemyksiä sekä tavoitteita.

Viime vuonna puhe oli kuitenkin hieman tavallisesta poikkeava, sillä Putin käytti paljon aikaa esitelläkseen videoiden avulla Venäjän kehittelemiä uusia ”superaseita”, joita on hänen mukaansa mahdoton torjua. Sittemmin on tosin esitetty arvioita, etteivät uudet asejärjestelmät ole vielä niin pitkällä ja niin onnistuneita kuin Putin antoi puheessaan ymmärtää.

Lue vuoden 2018 puheesta: Putinin puhe parlamentille kääntyi uusien superaseiden esittelyksi – ”Kuunnelkaa Venäjää nyt”

Ohjukset ja asevarustelu noussevat puheessa esille myös tänä vuonna, sillä Venäjä ja Yhdysvallat syyttelevät parhaillaan kumpikin toisiaan keskimatkan ydinohjuksia rajoittavan INF-sopimuksen rikkomisesta. Molemmat maat ovat myös vetäytymässä sopimuksesta, minkä pelätään johtavan uuteen asevarustelukilpaan ja uhkiin nimenomaan Euroopan turvallisuudelle.

Venäjällä on myös esitetty arvioita, joiden mukaan Putin puhuisi tällä kertaa paljon Venäjän sisäisistä asioista. Myönteisinä puolina Putinin on arveltu nostavan esille ihmisten kasvaneen eliniänodotteen, mutta samaan aikaan tavallisia kansalaisia huolettaa heidän ostovoimansa lasku.

Tuoreiden mielipidetutkimusten mukaan äänestäjien luottamus Putiniin on laskenut, joten presidentti tarvitsisi jälleen jotain uutta nostetta, jolla hän voisi yhdistää kansaa oman hallintonsa taakse.

Viime aikoina on ollut merkkejä myös siitä, että pelkkä ulkoinen uhka ei venäläisiä enää sytytä, vaan nyt kansalaiset ovat entistä huolestuneempia esimerkiksi oman lähialueensa saasteista ja muista ympäristöuhista.

Ulkomailla Putinin linjapuhetta seurataan tarkalla korvalla sen suhteen, kertooko hän jotain uutta Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton mahdollisesta syventämisestä.

Putin on tavannut viime aikoina tiuhaan Valko-Venäjän presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa, ja arveluiden mukaan maiden välillä on menossa kiivas taistelu siitä, kuinka paljon Venäjä on valmis tukemaan öljy- ja kaasuvaroillaan Minskiä ja kuinka syvälle Venäjän syliin Minsk on sen seurauksena valmis antautumaan.

IS seuraa Putinin puhetta ja raportoi päivän mittaan sen keskeisimmistä kohdista.