Alabamalaislehti toivoi Ku Klux Klanin lynkkaavan demokraatteja – poliitikot vaativat päätoimittajan eroa

Julkaistu:

Klaanin on palattava taas kehiin, kirjoitti lehden kustantaja mielipidekirjoituksessaan.
Alabaman osavaltiossa parin tuhannen asukkaan Linden-nimisessä pikkukaupungissa ilmestyvä lehti on nostattanut kohun kirjoituksella, jossa toivotaan Ku Klux Klan -järjestön uutta nousua. Paikallislehden artikkeli alkoi saada kansallista huomiota maanantaina alabamalaisen opiskelijan jaettua siitä kuvan Twitter-tilillään.

Pelkästään paperiversiona ilmestyvän Democrat-Reporter-lehden pääkirjoitussivulla viime torstaina julkaistun tekstin otsikossa toivotaan ”Klaanin palaavan taas kehiin” ja kehotetaan järjestöä ottamaan demokraatit lynkkausten kohteeksi.

– Demokraatit ja republikaanisen puolueen demokraatit juonittelevat nostaakseen veroja Alabamassa... Tämä sosialistis-kommunistinen ideologia kuulostaa hyvältä tietämättömien, kouluttamattomien ja yksinkertaisten ihmisten mielestä, lehti kirjoittaa.

– Vaikuttaa siltä että Klaani olisi tervetullut iskemään heidän aidatuille asuinalueilleen, tekstissä todetaan.
Ku Klux Klan on Yhdysvaltojen vanhimpia ja tunnetuimpia valkoista ylivaltaa ajavia järjestöjä, joka surmasi ja terrorisoi erityisesti mustaihoisia amerikkalaisia 1800-luvulta 1900-luvun alkupuolelle.

Amerikkalaismediassa Democrat-Reporter-lehden kustantaja ja päätoimittaja Goodloe Sutton, 79, on kertonut olleensa kyseisen kirjoituksen takana.

– Jos saisimme Klaanin menemään Washingtoniin ja siivoamaan sen, menisi meillä kaikilla paremmin, Sutton toistaa Montgomery Advertiser-lehden mukaan.

Sutton myös tarkentaa tarkoittavansa ”puhdistamisella” nimenomaan lynkkauksia.


Paikalliset poliitikot ovat ehtineet tuomita Suttonin ja hänen lehtensä kielenkäytön. Senaattori Richard Shelby vaati tiistaina julkaisemassaan kannanotossa Suttonia eroamaan ja lehteä pyytämään anteeksi.

– Democrat-Reporterin käyttämät ilmaisut ovat häiritseviä, kuvottavia ja täysin sopimattomia, Shelby totesi.

Myös republikaaneja edustava kongressiedustaja Martha Roby vaati tiistaina Suttonia eroamaan, kutsuen kirjoitusta ”vihantäyteiseksi”.