Hongkong suitsii tupakointia järeillä keinoilla – saattaa kieltää sähkötupakan vankeuden uhalla

Julkaistu:

Kiina
Maailma on jakautunut maihin, jotka sallivat sähkötupakan ja niihin, jotka ovat kieltäneet uudet tupakkatuotteet.
Hongkongin hallitus on ottamassa käyttöön järeät keinot tupakoimisen vähentämiseen. Kiinan erityishallintoalue on mahdollisesti aikeissa kieltää sähkötupakan jopa kokonaan, kertoo CNN.

Kiistellyn lakialoitteen mukaan jokainen joka toisi Hongkongiin tai myisi Hongkongissa uudenlaisia tupakkateollisuuden tuotteita voisi saada jopa kuuden kuukauden vankeustuomion tai sakkoa, jonka suuruus olisi enintään 50 tuhatta Hongkongin dollaria, eli noin 5 600 euroa.

Kiellon astuessa voimaan hongkongilaiset voivat käyttää nykyiset tupakkatuotteensa kotonaan, mutta uusien sähkösavukkeiden hankkiminen johtaa oikeudellisiin toimiin.

Kiinan erityishallintoalueella moni voi joutua miettimään, palaavatko takaisin terveydelle haitallisempiin perinteisiin savukkeisiin vai jatkavatko sähkösavukkeiden käyttöä laittomasti, jos savukkeiden korvaaminen sähkösavukkeilla kriminalisoidaan.

Hongkongissa kielto on jo herättänyt kiivasta keskustelua siitä, johtaisiko mahdollinen kielto mustan pörssin kukoistamiseen.

Puolesta ja vastaan

Sähkötupakan kehitti ja patentoi kiinalainen farmaseutti Han Li vuonna 2003. Ensimmäiset sähkösavukkeet ilmestyivät Kiinan markkinoille vuotta myöhemmin ja levisivät sen jälkeen koko maailmaan. Sähkösavukkeita markkinoitiin turvallisempana vaihtoehtona perinteisille nikotiinituotteille, erityisesti Kiinassa, jossa yli puolet aikuisista miehistä tupakoi, ja jossa keuhkosyöpä on edelleen yleisin kuolinsyy.

Hongkongin hallitus on perustellut lakia sillä, että se haluaa suojella nuoria tupakan vaaroilta.

– Nämä tuotteet on markkinoitu trendikkäiksi jotta niillä kiinnitettäisiin niiden nuorten huomio, jotka eivät polta, sanoo Antonio Cho-shing Kwong, joka on ollut lobbaamassa lakia.

Terveysministeriön edustajan mukaan kaikki uudenlaiset nikotiinituotteet toimivat porttina perinteisiin tupakkatuotteisiin ja ovat terveydelle haitallisia.


Lakia vastustavat kritisoivat hallitusta Hongkongin muuttamisesta holhousyhteiskunnaksi. Kriitikkojen mielestä kieltämällä sähkösavukkeet Hongkong näyttää, että se vastustaa innovaatioita ja teknologiaa.

Lisäksi epäilijät eivät usko lain tehoavan väestöön. Heidän mukaansa tupakoitsijat tilaavat tuotteensa netistä tai hakevat ne Hong Kongin rajalla sijaitsevasta Shenzhenistä, jossa tuotetaan 95 prosenttia maailman sähkösavukkeista.

Missä saa polttaa?

Maailma on jakautunut sähkötupakkatuotteiden kohdalla. 39 maata, kuten Brasilia, Arabiemiraatit ja Thaimaa, on kieltänyt vaihtoehtoiset tupakkatuotteet kokonaan. Australiassa on sallittu ainoastaan nikotiiniton sähkötupakka. Suomen tupakkalainsäädäntöä uudistettiin vuonna 2016 ja sähkösavukkeet otettiin sen sääntelyn piiriin.


Suurimmat markkinat sähkötupakkatuotteille ovat Kiinan lisäksi Yhdysvalloissa, Japanissa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Italiassa, Algeriassa, Norjassa, Intiassa ja Saksassa.

Maailman terveysjärjestö on varoittanut, että sähkötupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, eivätkä seuraukset sähkösavukkeiden pitkäaikaisesta käytöstä eivät ole tarkkaan tiedossa.Juttua päivitetty 21.2 kello 8.26. Jutussa tarkennettu ero perinteisten savukkeiden polttamisen ja sähkösavukkeiden käytön välille ja jutusta korjattu virheellinen väite, jonka mukaan ihmiset joutuvat miettimään jatkavatko huonoa tapaansa vai ryhtyvätkö rikolliseksi.