Suomalainen Tuomas näki ihmisiä haudanneen lumivyöryn jäljet rinteessä: ”Se on musta, vaativa rinne”

Julkaistu:

Sveitsi
Kokeneen laskettelijan mukaan Crans-Montanan alueen rinteissä on ollut vilkasta hiihtolomaviikon takia.
Sveitsissä pelastustyöntekijät etsivät parhaillaan lumivyöryn alle jääneitä ihmisiä. Vyöry tapahtui maan lounaisosassa Alpeilla, Crans-Montanan alueella. Crans-Montanan hiihtohissiyrityksen mukaan työntekijä teki hälytyksen kello 15.23 Suomen aikaa, Reuters uutisoi.

Lue lisää: Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

Suomalainen Tuomas Piirtola oli laskettelemassa samassa hiihtokeskuksessa, jossa onnettomuus tapahtui.

– Siellä on vuorilta tullut lunta suoraan rinteeseen, Piirtola kuvailee näkyä onnettomuuspaikalla.

– On äärimmäisen harvinaista ja traagista, että lumivyöry tapahtuu rinteessä.

Vyöry tapahtui auki olleessa rinteessä. Crans-Montanan nettisivulla lumivyöryn riski oli arvioitu toiseksi alimmalle eli kakkostasolle viisiportaisella asteikolla.

– Se on musta rinne, vaativa rinne, mutta on hyvin poikkeuksellista, että lumivyöry tulee rinteeseen, joka on auki ja käytössä. Siinä on turvallisuusasiat menneet pieleen, paljon lasketteleva Piirtola toteaa.

Mies on usein lasketellut myös Crans-Montanan rinteillä. Hänen mukaansa rinne, jossa lumivyöry tapahtui, on usein ollut keväällä iltapäivisin suljettuna vyöryriskin takia.

– Jälkeenpäin ajateltuna se on sellainen paikka, jossa lumivyöry voi hyvinkin tapahtua. Ei niitä joka paikassa tapahdu.

– Vyöry johtuu siitä, että täällä on ollut hyvin aurinkoinen, keväinen ja lämmin sää. Lumi on päässyt sulamaan ja tullut tuollaisena loskaisena, vetisenä alas, Piirtola arvioi.

Paikallislehti Le Nouvelliste siteerasi Crans-Montanan paikallishallinnon johtajaa Nicolas Feraudia, joka arvioi 10–12 hautautuneen lumen alle. Feraud ei Reutersille halunnut arvioida, kuinka moni oli saattanut jäädä lumen alle.

Hiihtohissifirman johtajan Philippe Magistrettin mukaan noin 100 pelastustyöntekijää on turmapaikalla. Myös sotilaat, jotka olivat paikalla viikonloppuna kisattavien maailmancupin kilpailujen takia, avustavat etsinnöissä.

– Rinteillä oli noin 8 000 laskettelijaa eli kyse oli hyvästä päivästä, Magistretti kertoi.