Airbusin odotettu superrahtikone Beluga XL, uusi ilmojen jättiläinen, lentää vihdoin – ”Enemmän kuin pelkkä lentokone”

rac

Julkaistu:

Ilmailu
CNN kertoo, että maitovalasta muistuttavaa konetta testattiin viime viikolla Britanniassa.
Yksi ilmailumaailman odotetuimmista lentokoneista, Airbus Beluga XL, on CNN:n mukaan viimein levittämässä siipiään.

Superrahtikone Beluga XL on todellinen ilmojen jättiläinen, joka muistuttaa ulkomuodoltaan merten jättiläistä maitovalasta. Konetta testattiin viime viikolla Hawardenin lentokentällä Walesissa, ja se aiotaan ottaa virallisesti käyttöön myöhemmin.

Massiivinen kone on suunniteltu kuljettamaan suuria lasteja. Sitä käytetään muun muassa Airbusin lentokoneiden osien siirtoon eri puolilla Eurooppaa sijaitsevilta tehtailta Toulouseen, Hampuriin ja Tianjiniin.

Beluga XL, ensimmäinen viidestä koneesta, on vuodesta 1995 lähtien käytössä olleen Belugan eli Airbus A300-600ST -koneen seuraaja. Sen voimanlähteenä toimii kaksi Rolls-Royce Trent 700 -moottoria.

Koneen suunnittelijat lähtivät aikanaan liikkeelle A330-koneesta, jonka ohjaamo siirrettiin matalammalle ja rungon päälle asetettiin valtava ”kupla” rahtia varten. Beluga XL:ssä se on alkuperäistä kuusi metriä pidempi ja metrin leveämpi. Tilaa on niin paljon, että Beluga XL pystyy kuljettamaan kerrallaan kaksi A350-koneen siipeä.
– Meillä oli tapana sanoa, että Toulousessa ja Hampurissa lapset tunnistavat Belugan. He rakastavat tätä erityistä lentokonetta, Beluga XL -ohjelman johtaja Bertrand Grosse sanoo CNN:lle.

Joukko lentokonebongareita kokoontui viime torstaina Walesiin nähdäkseen jättiläiskoneen saapumisen. Lauantaina paikalle kerääntyi ihmisiä nähdäkseen sen lähtevän kohti Toulousea.

– Sanoisin, että tämä lentokone on ikoninen yhtiöllemme. Tämä on Airbusin työhevonen, joten se on enemmän kuin pelkkä lentokone. Se mahdollistaa Airbusille lentokoneen rakentamisen joka päivä, korostaa Grosse.

– Lentäjille tämä oikeastaan on A330. Lentäjämme koulutetaan A330-koneella, ja sen jälkeen he saavat Delta-pätevyyden, joka oikeuttaa heidät lentämään Beluga XL -konetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt