16 osavaltiota haastoi Trumpin hallinnon oikeuteen

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentti julisti viime viikolla kansallisen hätätilan rajamuurin saamiseksi.
Kalifornian johtama 16 osavaltion liittouma on haastanut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon oikeuteen hätätilajulistuksen takia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Taustalla on Trumpin päätös julistaa kansallinen hätätila saadakseen miljardirahoituksen Meksikon rajamuurin rakentamiseksi. Kanne jätettiin maanantaina Kaliforniassa, vain päiviä Trumpin viime perjantaisen ilmoituksen jälkeen.

– Viemme presidentti Trumpin oikeuteen estääksemme häntä käyttämästä väärin presidentille kuuluvaa valtaa, Kalifornian syyttäjälaitoksen johtaja Xavier Becerra sanoo tiedotteessa.

– Haastamme presidentti Trumpin oikeuteen estääksemme häntä yksipuolisesti varastamasta veronmaksajien varoja, jotka kongressi oli laillisesti varannut osavaltioidemme ihmisiä varten. Useimmat meistä ovat sitä mieltä, ettei presidentin virka ole oikea paikka teatterille, demokraatti Becerra jatkaa.

Kalifornian lisäksi kanteessa ovat mukana Colorado, Connecticut, Delaware, Havaiji, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia ja Michigan.


Kolme texasilaista maanomistajaa ja ympäristöryhmä jättivät ensimmäisen kanteen Trumpin hallintoa vastaan perjantaina. Heidän mukaansa päätös on perustuslain vastainen ja rikkoo heidän omistusoikeuksiaan.

Trumpin mukaan muuri on välttämätön, koska Yhdysvallat ei pysty valvomaan omia rajojaan ja sitä tarvitaan taistelussa laitonta maahanmuuttoa ja huumekauppaa vastaan. Tuomioistuinten käsittelyjen uskotaan kuitenkin hidastavan presidentin pyrkimyksiä.

Kongressin hyväksymässä rahoitusesityksessä raja-aitoihin varattiin lähes 1,4 miljardia dollaria. Hätätilajulistuksen myötä Trump saisi muurin rakentamiseen 6,7 miljardia dollaria lisää.

Becerra sanoi tv-haastatteluissa sunnuntaina ja maanantaina, että kanteessa käytetään Trumpin omia sanoja todistusaineistona häntä vastaan.

Valkoinen talo kieltäytyi tuoreeltaan kommentoimasta kannetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt