Kommentti: Maailman­politiikan vaarallisin kuvio juuri nyt on Yhdysvaltain, Israelin ja Iranin kolmio­draama

Julkaistu:

Kommentti
Sotilaallinen isku Iraniin olisi puhdasta hulluutta, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Ruotsin entinen pitkäaikainen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt esittää tuoreissa blogeissaan pahaenteisiä arvioita Yhdysvaltain aikeista Iranin suhteen. Bildtin mukaan Yhdysvallat ajaa kiistaa tietoisesti kohti sotaa.

Bildtin vaikutelma on se, että järjen käyttö Washingtonin Iranin-politiikassa on päättynyt ja että nyt ollaan matkalla kohti ”täyttä konfrontaatiota”.

Kokeneen kommentaattorin analyysi on syytä ottaa vakavasti. Bildtin esittämä kehityskulku olisi pelottava, Euroopan kannalta paljon pelottavampi kuin konfliktin puhkeaminen Korean niemimaalla. Sen sanoo jo pelkkä maantieteellinen käsite Lähi-itä: mahdollinen sota käytäisiin lähellä, aivan Euroopan takapihalla, ja tulipalolla olisi potentiaalia levitä. Maasto on sillä seudulla jo valmiiksi palovaarallista, ja vihamielisyydet ulottuvat kauas historiaan. Alueen liittosuhteet ulottuvat kauas: Iranin takana on Venäjä, ja maat toimivat yhdessä Syyrian sisällissodassa. Iranilla on pitkälle kantavia ohjuksia. Hyökkäys sinne olisi puhdasta hulluutta.


Bildt perustaa arvionsa Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen hiljattaisiin puheisiin Münchenin turvallisuuskokouksessa Saksassa ja Lähi-idän turvallisuuskokouksessa Puolassa. Viimeksi mainitussa esiintyi myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, joka on puhunut Iranin uhasta jo vuosikaudet.

Netanjahu lähetti Varsovan-kokouksesta twiitin, jossa hän arvioi kokouksen merkitystä. Twiitin mukaan Netanjahu piti tärkeänä, että ”joukko johtavien arabimaiden edustajia istuu Israelin kanssa samaan pöytään edistämään yhteistä intressiä sodasta Irania vastaan”.

Twiittiä ja siihen liittyvää hepreankielistä videota korjattiin hetken kuluttua. Sanamuoto ”sodasta Irania vastaan” poistettiin ja sen tilalle laitettiin ”taistelusta Irania vastaan”. Taistelu voidaan toki mieltää sekä poliittiseksi että sotilaalliseksi, mutta Netanjahun perusajatus ei jäänyt epäselväksi.


Pence puolestaan käytti sekä Varsovassa että Münchenissä erittäin kovaa kieltä. Münchenissä hän vaati Yhdysvaltain eurooppalaisia liittolaisia irtautumaan vuonna 2015 solmitusta ydinsopimuksesta, jossa Iran sitoutui lopettamaan uraanin rikastamisen vastineeksi kaupallisista eduista. Yhdysvallat jätti sopimuksen yksipuolisesti sen jälkeen kun Donald Trump valittiin presidentiksi.

Pence ja Trump tietävät varsin hyvin, etteivät ydinsopimuksen eurooppalaiset allekirjoittajat Ranska, Saksa ja Euroopan unioni halua eivätkä aio katkaista välejään Iraniin. Yhdysvaltain strategian kärki onkin Bildtin mukaan suunnattu suoraan Teheraniin. Vaikuttaa siltä, että Washingtonissa suorastaan toivotaan, että Iran luopuu itse sopimuksesta ja aloittaa uudelleen ydinaseohjelmansa.

”Minusta tämä vaikuttaa lähes päättömältä. Olisiko se todella Yhdysvaltain kansallisen edun mukaista? Täysin selvää on, ettei se vastaa Euroopan etuja”, Bildt kirjoittaa.

Bildt epäileekin nyt, että Yhdysvaltain johto pyrkii tarkoituksellisesti tilanteeseen, jossa se saisi syyn hyökätä Iraniin yhteistyössä Israelin kanssa. Mukaan yritetään saada myös joukkoa Irania vastustavia sunni-islamilaisia maita Persianlahden alueelta.


Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif oli myös mukana Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Tavallista hyökkäävämmin esiintynyt Zarif puolusti maansa politiikkaa Pencen puheen jälkeen ja syytti Israelia ”sodan etsimisestä”. Zarif varoitti, että Israelin ja Yhdysvaltain käyttäytyminen lisää yhteenoton vaaraa Lähi-idässä.


Taitavasti esiintynyt Zarif haukkui Yhdysvallat ”patologisesta pakkomielteestä” Iranin suhteen ja vaati Eurooppaa tekemään enemmän ydinsopimuksen säilyttämiseksi. Zarifin mukaan Irania rangaistaan vain siitä, että se on ”toteuttanut kansallista itsemääräämisoikeuttaan” ja päättänyt puolustaa itseään.

Iran saattaa tässä vaarallisessa kolmiodraamassa nyt näyttäytyä viattomalta altavastaajalta, jonka Yhdysvallat ja Israel aikovat pommittaa kivikauteen yhdessä liittolaistensa kanssa.

Se on harhaluulo. Pence ja Netanjahu ovat oikeassa esittäessään Iranin johdon omaa kansaansa sortavana hirmuhallintona, joka tukee toista hirmuhallintoa, Bashar al-Assadin diktatuuria Syyriassa ja ääriliike Hizbollahia Libanonissa. Euroopan maat eivät myöskään voi sulkea silmäänsä syytöksiltä, joiden mukaan Iran on pannut toimeen useita toisinajattelijoiden salamurhahankkeita Euroopassa. He ovat oikeassa siinä, ettei Iranille voida sallia ydinasetta.

Trumpin, Pencen ja Netanjahun keinot Iranin alistamiseksi eivät sen sijaan ole hedelmällisiä. Miksi he eivät ota oppia lähihistoriasta? Yhdysvaltain johtaman koalition hyökkäyksestä hirmuhallitsija Saddam Husseinin johtamaan Irakiin seurasi vain yksi hyvä asia: Saddam kaatui. Loppu onkin sitten ollut täyttä kärsimystä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt