Euroopan saastuneimmassa kaupungissa ilma on niin surkeaa, että sen voi maistaa

Julkaistu:

Makedonia
Tänä talvena Skopjessa niin monet ovat saaneet hengitystieoireita, että kaikki eivät ole mahtuneet sairaaloihin.
Kun savusumu talvisena päivänä kietoo Pohjois-Makedonian pääkaupungin Skopjen viittaansa, ilmansaasteet voi maistaa. Paikalliset asukkaat kuvailevat hapanta, metallista makua, joka tunkee suuhun ulkona.

Yli puolen miljoonan asukkaan Skopje oli viime vuonna Euroopan saastunein pääkaupunki. YK:n mukaan terveydelle vaarallisten pienhiukkasten määrä kaupungissa oli viime vuonna keskimäärin nelinkertainen suosituksiin nähden.

Tilanne on vaikein talvisin, jolloin ilmansaasteet jämähtävät tukahduttavaksi pilveksi laaksossa sijaitsevan kaupungin ylle. Pahimpina saastepäivinä viranomaiset ovat joutuneet sulkemaan kouluja sekä kehottaneet lapsia, vanhuksia ja raskaana olevia pysyttelemään sisätiloissa.

Skopjelaisen Marinan puolitoistavuotias poika sairastaa vaikeaa astmaa, jonka oireita ilmansaasteet pahentavat.

– Olen joutunut ottamaan töistä kaksi kuukautta palkatonta vapaata Davidin oireiden takia. Tämä on jo epäinhimillistä, Marina kertoo.


Tänä talvena jopa sairaalasängyt ovat loppuneet kesken, kun hengityselinoireista kärsivät ihmiset ovat täyttäneet ensiapuhuoneet.

– Tilanne ei ole hyvä. Kun sairaalassa ei enää ole vapaita sänkyjä, osaa potilaista on jouduttu hoitamaan ambulansseissa, kertoi skopjelaisen julkisen sairaalan keuhkotautien osaston johtaja Dejan Dokic.

Monien pakko polttaa puuta lämpimikseen

Hallituksen mukaan suurin yksittäinen syy ilmansaasteisiin on se, että iso osa skopjelaisista lämmittää edelleen kotejaan polttamalla puuta tai hiiltä.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n haastattelemista kaupunkilaisista monet kertoivat polttavansa myös esimerkiksi renkaita ja muovijätettä pysyäkseen lämpiminä talvikuukausina.

– Ihmiset ajattelevat, että lämmitämme puulla talvisin, koska emme tiedä sen ympäristövaikutuksista. Se ei ole totta. Meillä ei vain ole muuta keinoa selvitä, Skopjen esikaupunkialueella asuva rakennustyöläinen Velko Trajtshev kertoo.


Trajtshev jäi vaimonsa kuoleman jälkeen yksin huolehtimaan kahdesta tyttärestään ja ikääntyneestä isästään. Hänen kuukausitulonsa ovat 150 euroa.

– Minulla ei ole varaa edes lämmittää koko taloa. Joskus ei ole varaa ruokaankaan eikä laskuihin, joten en voi sijoittaa ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin. Minun on pakko jatkaa puunpolttoa, hän kertoo.

Raskaan teollisuuden päästöt iso ongelma

Hallituksen tavoitteena on puolittaa Skopjen ilmansaasteet kahden vuoden kuluessa. Tarkoituksena on muun muassa laajentaa kaasuputkien verkostoa niin, että yhä useampi koti lämpiäisi kaasulla puun tai hiilen sijaan.


Suunnitelmissa on myös tarjota vanhojen, saastuttavien autojen omistajille kannustimia vaihtaa menopelinsä uudempaan.

Ympäristöaktivistien mukaan viranomaisten pitää puuttua myös yritysten toimintaan, jos saasteongelma todella halutaan ratkaista. Kaupungissa on paljon raskasta teollisuutta.

– Skopjessa on raskasmetalli- ja kemikaalitehtaita kirjaimellisesti kaupungin ytimessä. Lisäksi kaupungissa on satoja pienempiä tehtaita ja pajoja, joissa poltetaan öljyä ja renkaita. Kaupungin tarkastajat eivät ole tehneet niiden suhteen mitään, sanoi Stop Air Pollution -järjestön Tatjana Grozdanovska.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt