Venezuela karkotti viisi europarlamentaarikkoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venezuela karkotti viisi europarlamentaarikkoa

Kiista ulkomaiden avustuslähetyksistä kiristää tunnelmia Venezuelassa.

18.2.2019 10:16

Venezuela on karkottanut maasta viisi vierailevaa europarlamentin jäsentä. Ryhmää johtaneen espanjalaisen Esteban Gonzales Ponsin mukaan karkotukselle ei ole kerrottu syytä.

Karkotetuista europarlamentaarikoista kolme on espanjalaisia, yksi portugalilainen ja yksi hollantilainen. Kaikki viisi edustavat parlamentissa keskustaoikeistolaista EPP-ryhmää.

Oppositiojohtaja Juan Guaidon mukaan meppien karkottaminen osoittaa, että Venezuelaa johtaa eristäytynyt ja koko ajan järjettömämmin käyttäytyvä hallinto. Guaido kommentoi asiaa Twitterissä.

Meppien karkottaminen heijastelee Venezuelan ja EU-maiden kiristyneitä suhteita. Useat EU-maat – Suomi mukaan luettuna – ovat asettuneet Venezuelan valtapoliittisessa kiistassa Guaidon puolelle.

Parlamentin puhemiehenä toiminut Guaido julisti itsensä maan väliaikaiseksi presidentiksi viime kuussa. Julistautumisen taustalla ovat Venezuelan viimevuotiset presidentinvaalit, joiden tulosta esimerkiksi EU ei ole tunnustanut.

Myös muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Australia ja useat Etelä-Amerikan maat ovat tunnustaneet Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi.

Sen sijaan esimerkiksi Venäjä, Kiina, Kuuba, Iran ja Syyria ovat tunnustaneet vaalien tuloksen ja pitävät Nicolas Maduroa Venezuelan presidenttinä.

Kiistaa avustuslähetyksistä

Guaido kutsui sunnuntaina miljoona vapaaehtoista mukaan noutamaan avustuslähetyksiä Kolumbian rajalta.

Yhdysvallat on lähettänyt useita tonneja elintarvikkeita ja hygieniatarvikkeita Kolumbian puolella sijaitsevaan Cucutan rajakaupunkiin. Apua Venezuelaan on tulossa myös Brasiliasta ja maan pohjoisrannikolla sijaitsevan, Hollannille kuuluvan Curacaon saaren kautta.

Presidentti Maduro on sulkenut rajat avulta, koska hänen mukaansa Yhdysvallat käyttää sitä verukkeena hyökätäkseen Venezuelaan. Maduro on määrännyt maan armeijan estämään aputoimitukset maahan.

Runsaista öljyvaroistaan tunnetun Venezuelan talous on syöksynyt Maduron valtakaudella kaaokseen, minkä vuoksi yli kaksi miljoonaa venezuelalaista on muuttanut naapurimaihin. Venezuelaan jääneiden elämää on haitannut muun muassa villinä laukkaava hyperinflaatio.

Venezuelassa on käynnissä humanitaarinen kriisi, kun kansalaisilla on puutetta ruuasta ja lääkkeistä. Maduro on kiistänyt kriisin olemassaolon.

Maduron mukaan maassa on jaettu ruoka-apua hädänalaisille, minkä lisäksi Venezuela on ostanut satoja tonneja lääketarvikkeita Kiinasta, Kuubasta ja Venäjältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?